ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради 

 

«Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів,на 2016 - 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року №14-VII»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення

Проект рішення обласної ради розроблено на виконання рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року №14-VII «Про затвердження Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів,на 2016 - 2020 роки».

2. Мета і шляхи її досягнення

Метою проекту рішення є визначення механізму використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів на 2016-2020 роки.

 

3. Правові аспекти

 

Правовою підставою видання проекту рішення є рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року №14-VII «Про затвердження Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів,на 2016 - 2020 роки». Вказані обсяги фінансування можливо в подальшому переглянути за підсумками виконання Програми за черговий рік та виходячи з реального попиту на вказаний кредитний продукт.

 

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Прогнозні обсяги фінансування вказаною Програми передбачаються у наступних розмірах: на 2016 – 1000 тис.грн., 2017 – 1100 тис.грн, 2018 – 1200 тис.грн., 2019 – 1300 тис.грн., 2020 – 1400 тис.грн. Загальна сума на період 2016 – 2020 років складає 6000 тис.грн. (збільшення обсягів фінансування прогнозується за рахунок популяризації Програми).

Кошти обласного бюджету спрямовуються на підтримку впровадження енергозберігаючих заходів населенням Харківської області 15-ти відсотків від відсоткової ставки за отриманим банківським кредитом на придбання енергоефективного обладнання та / або матеріалів.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення узгоджено з Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації.

 

6. Регіональний аспект

 

Проект рішення не стосується питань розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

 

7. Громадське обговорення

 

Проект розпорядження не потребує громадських обговорень.

 

8. Прогноз результатів

 

Прийняття рішення дозволить розпочати реалізацію Програми, яка значно здешевить кредити для населення на придбання енергоефективного обладнання та / або матеріалів, що в умовах постійного зростання цін і тарифів на енергоресурси стимулюватиме населення Харківської області активно залучати банківські кредити для впровадження енергозберігаючих заходів в побуті, а це в кінцевому результаті призведе до значного скорочення споживання населенням енергоресурсів та зменшення обсягів призначених субсидій на їх оплату.

 

 

Начальник Управління

паливно-енергетичного комплексу

Харківської облдержадміністрації                                                 О.О. Белоцький

 

 

 

 

"____" ________________ 2016 року