Звернення регіональних зборів ветеранських організацій Харківської області до Президента України П.О. Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно вшанування подвигу  учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та соціальної підтримки ветеранів

 

30 березня 2016 року                                                                                                    м. Харків

 

Ми, учасники регіональних зборів 3-х ветеранських організацій, які мають статус захисників Вітчизни та перебувають у лавах Харківської обласної Ради Організацій ветеранів України, Харківської обласної Спілки ветеранів Афганістану УСВА та Харківської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України», як і всі мешканці Слобожанщини та всієї України, із великою вдячністю сприйняли Указ Президента України щодо вшанування подвигу героїв-чорнобильців під час подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Ми зобов’язані зберегти пам’ять про події тих жахливих днів, відгомін яких триває і до цього часу, незважаючи на спорудження укриття «Саркофаг». Роки після катастрофи вмістили в себе стільки людського болю, що його вистачить не на одне покоління. Ніхто не зможе повернути до життя тих, кого Чорнобиль убив, не відновить втрачене здоров’я ще живих учасників ліквідації аварії – інвалідів Чорнобиля.

І чим далі ми віддаляємося від тих страхітливих подій, тим сильніше впливають їх наслідки на здоров’я людей, які вийшли на боротьбу з ядерною стихією. Тільки в Харківській області мешкає більше ніж тридцять тисяч постраждалих від Чор6нобильської катастрофи, майже 6 тисяч учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС стали інвалідами, більше п’яти тисяч померло від отриманого радіоактивного опромінення. Така ж сумна статистика і в цілому по Україні.

Упродовж 30 років з часу аварії з життя пішло майже 50 % учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, із 420 тис. живими залишаються 210 тис. чол. (дані наведено Мінсоцполітики на парламентських слуханнях, що відбулися 16.03.2016). Ми, чорнобильці, ціною свого здоров’я захистили нашу Вітчизну та країни Європи від ядерної катастрофи.

Вельмишановний пане Президенте! Знаючи Вас як активного державотворця, чуйну та доброзичливу людину, звертаємося до Вас від імені ветеранів Чорнобиля, Афганістану, учасників бойових дій, АТО, інших військових конфліктів не тільки мешканців Харківщини, а й усієї України, із наступними проханнями:

                          1.  З метою гідного вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС нагородити державними нагородами всіх тих, хто безпосередньо брав участь у подоланні Чорнобильської катастрофи, ураховуючи і тих (посмертно), хто за ці роки пішов із життя.

                          2.  Сприяти прискоренню розгляду і прийняттю законопроекту стосовно заснування відповідної державної нагороди, який знаходиться в Адміністрації Президента України та у Верховній Раді України.

                          3.  Вишукати можливість для проведення зустрічі з лідерами всеукраїнських громадських чорнобильських організацій, як це було узгоджено з Вами під час покладання квітів у День вшанування подвигу ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС 14 грудня 2015 року.

                          4.  Докласти всіх зусиль, щоб у рік 30-річчя Чорнобильської катастрофи наша Держава стала в змозі забезпечити гідний рівень життя, захисту та вшанування чорнобильців своїх захисників Вітчизни та реалізувати в повному обсязі Указ Президента України від 14.12.2015 №702/2015 «Про заходи у зв'язку з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», постанову Верховної Ради України від 12.11.2015 № 793-VIII «Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1161-р «Про утворення організаційного комітету з підготовки та проведення у 2016 році заходів, пов’язаних з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи».

Дане звернення одноголосно підтримали  235 чол. та за дорученням учасників регіональних зборів підписали:

 

 

Голова Ради Харківської обласної Організацій ветеранів України

 

А. Хіневич

 

Голова Харківської обласної Спілки ветеранів Афганістану – УСВА

 

В. Рижков

 

Голова Харківської обласної організації ВГОІ «Союз Чорнобиль України»

 

А. Вінник