Затверджено

рішенням обласної ради

від 05 липня 2007 р. № 303-V (303-5-рр)

VІ сесія V скликання)

 

 

 

ПРОГРАМА

запобігання терористичним діям

у Харківській області на 2007-2008 роки

 

1.      Актуальність проблеми боротьби з тероризмом

 

11 вересня 2001 року разом із вежами Всесвітнього торговельного центру рухнули уявлення громадськості про нерушимість сучасного світоутворення. В цей день тероризм вийшов на якісно новий рівень і, фактично, став однією із домінант, які визначають сучасну історію.

Нині тероризм являє собою реальну загрозу будь-якій державі і рівень його суспільної небезпеки постійно зростає. Терористи намагаються встановити контроль над цілими країнами або діяльністю їх лідерів, заволодіти зброєю масового ураження, співпрацюють з наркоділками, незаконними продавцями зброї, організованими злочинними угрупованнями тощо. Події у Москві 23 жовтня 2002 року та 6 лютого 2004 року не тільки географічно наблизили проблему тероризму до України, а й призвели до того, що серед постраждалих від терористичного акта були й громадяни нашої держави.

Досвід діяльності правоохоронних органів України свідчить про те, що в нашій державі все частіше скоюються злочини з ознаками тероризму. За висновками фахівців, в Україні можлива активізація тероризму, насамперед на політичній, етнотериторіальній, міжконфесійній та кримінальній основах. Це обумовлено, в першу чергу, ускладненнями у соціально-економічній сфері, високим рівнем злочинності, розшаруванням населення за політичними та майновими ознаками, активізацією діяльності громадсько-політичних структур екстремістської спрямованості, поглибленням міжконфесійного протистояння, потенційно небезпечною обстановкою на Кримському півострові, присутністю в Україні представників міжнародних терористичних та релігійно-екстремістських організацій.

На території Харківської області розташовано більше 50 об'єктів народного господарства та МО України, які є потенційно уразливими в терористичному плані. Вчинення терористичного акта на будь-якому з таких об'єктів може спричинити виникнення некерованих надзвичайних подій.

Указом Президента України, для координації антитерористичних заходів силових міністерств і відомств, а також інших органів державної виконавчої влади та здійснення єдиної політики щодо боротьби з тероризмом у загальнонаціональному масштабі створено при Службі безпеки України Антитерористичний центр (АТЦ). Відповідно, на базі Управління СБ України в Харківській області створена і діє регіональна координаційна група Антитерористичного центру (далі РКГ АТЦ) та її штаб.

До складу РКГ АТЦ та її штабу входять керівники та відповідальні посадові особи Харківської обласної державної адміністрації, Управління СБ України в Харківській області, Головного управління МВС України в Харківській області, Головного управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, органів Державної прикордонної служби України, Державного департаменту України з питань виконання покарань, військових формувань, дислокованих в області.

Серед цілого ряду завдань, які стоять перед регіональною координаційною групою АТЦ, до числа найголовніших слід віднести наступні:

-  узагальнення, аналіз та прогнозування стану і розвитку ситуації щодо можливих терористичних намірів і проявів у регіоні;

-  підготовка превентивних антитерористичних планів і спеціальних заходів щодо ймовірних об'єктів та осіб, стосовно яких може бути скоєний теракт на території області, розроблення організаційних і практичних заходів по реалізації в регіоні вимог Указів та вказівок Президента України стосовно створення загальнодержавної антитерористичної системи;

-  здійснення розрахунків сил та засобів, які можуть використовуватись у протидії терористичним проявам, підготовка особового складу до спільної участі в спеціальних операціях, належне матеріально-технічне забезпечення таких формувань, насамперед засобами зв'язку та навчально-методичними матеріалами;

-  координація проведення антитерористичних операцій;

-  проведення, самостійно або разом із штабом АТЦ, в установленому порядку практичних навчань і тренувань.

 

2. Загальні положення

 

Програма розроблена відповідно до положень Конституції України (254к/96-ВР), Закону України „Про Службу безпеки України"(2229-12), Закону України „Про боротьбу з тероризмом"(638-15), Указу Президента України від 11.12.1998 р. № 1343 „Про Антитерористичний центр України"(1343/98).

 

3. Мета Програми

 

Метою Програми є створення належних умов для налагодження єдиної високоефективної регіональної антитерористичної системи.

 

 

 

 

4. Завдання Програми

 

Програма спрямована на:

-             підвищення рівня діяльності органів виконавчої влади щодо запобігання терористичним актам стосовно державних діячів, критичних об'єктів життєзабезпечення населення, об'єктів підвищеної небезпеки, актам, що загрожують життю і здоров'ю значної кількості людей;

-             налагодження необхідного рівня взаємодії та системи високоефективного стійкого зв'язку між всіма суб'єктами РКГ АТЦ;

-             забезпечення належного рівня антитерористичного захисту об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

5. Заходи Програми

 

1. Створити спільну робочу групу з координації заходів щодо боротьби з тероризмом в регіоні.

Відповідальні за виконання.: облдержадміністрація спільно з  РКГ АТЦ та її штабом.

Термін: ІІІ квартал 2007 року.

 

2. Сприяти запобіганню, виявленню і припиненню терористичних актів та злочинів терористичної спрямованості на території області.

Відповідальні за виконання.: облдержадміністрація спільно з  РКГ АТЦ та її штабом.

Термін: протягом 2007 року.

 

3. Розробити механізм надання відповідним  підрозділам під час проведення антитерористичних операцій матеріально-технічних та фінансових засобів, засобів транспорту і зв'язку, медичного  обладнання і медикаментів, інших засобів,  необхідних  для виконання завдань щодо боротьби з тероризмом.

Відповідальний за виконання.: облдержадміністрація.

Термін: протягом 2007 року.

 

4. Впровадити систему попереджувальних, режимних, організаційних,   виховних   та   інших  заходів на об'єктах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

Відповідальний за виконання.: облдержадміністрація.

Термін: 2007- 2008  роки.

 

5. Переглянути список критичних об'єктів, розташованих на території області, а саме: споруди органів державної влади, дипломатичні та консульські представництва, представництва міжнародних організацій, об'єкти життєзабезпечення населення, особливо важливі об'єкти, місця масового перебування людей, об'єкти повітряного, залізничного, автомобільного транспорту тощо, та надати до Штабу антитерористичного центру пропозиції щодо внесення до нього змін.

За наявною методикою визначити уразливість даних об'єктів у терористичному відношенні.

Відповідальні за виконання.: облдержадміністрація спільно з  РКГ АТЦ та її штабом.

Термін: протягом 2007 року та за  необхідності. 

 

6. Забезпечити проведення циклу телерадіопередач з висвітлення основних аспектів діяльності щодо протидії незаконній міграції та використання з протиправною метою каналу легального в'їзду в Україну, в контексті боротьби з міжнародним тероризмом, з метою проведення загальних профілактичних заходів, формування позитивної громадської думки стосовно діяльності суб'єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, для створення сприятливих умов реалізації покладених на них завдань.

Відповідальні за виконання.: облдержадміністрація спільно з  РКГ АТЦ та її штабом.

Термін: 2007- 2008  роки.

 

7. Забезпечити регіональну координаційну групу АТЦ та її штаб відповідними спеціальними засобами зв'язку на випадок проведення антитерористичної операції та необхідним арсеналом сучасних матеріально-технічних засобів, здатних підвищити якість виконання поставлених завдань, ефективність превентивних антитерористичних дій та поліпшити фахову підготовку задіяного особового складу (додаток).

Відповідальний за виконання.: облдержадміністрація.

Термін: 2007- 2008  роки.

 

6. Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування заходів Програми передбачається здійснювати за рахунок коштів обласного бюджету, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

На реалізацію заходів Програми необхідно 380 тисяч гривень.

 

7. Контроль за виконанням Програми

 

Контроль за виконанням Програми здійснюється постійною комісією обласної ради з питань забезпечення законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та організованою злочинністю (Денисюк С.Ф.).

 

 

 

 

8. Прогнозні результати виконання Програми

 

Виконання Програми дасть змогу створити належні умови для підготовки сил і засобів різної відомчої належності, що залучаються до заходів з попередження і припинення актів терористичного характеру, забезпечити надійність функціонування регіональної складової загальнодержавної антитерористичної системи.

 

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                          С. Чернов