Затверджено

рішенням обласної ради

від 05 липня 2007 року № 306-V (306-5-рр)

(XVI сесія V скликання)

 

ПРОГРАМА РОЗВИТКУ І ВИКОРИСТАННЯ

РОСІЙСЬКОЇ МОВИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

НА 2007 – 2012 РОКИ

 

1.      Загальна частина

 

Програма розвитку і використання російської мови в Харківській області (далі - Програма) є однією з програм культурного розвитку області, розроблена відповідно до Декларації про державний суверенітет України, Декларації прав національностей України, Законів України «Про мови в Українській РСР» (8312-11) та «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15), рішення Конституційного суду України №10-рп/99 від 14 грудня 1999 р. (v010p710-99), Указу Президента України № 295 від 07 квітня 2006 р., на виконання вимог ч.3 ст.10 Конституції України (254к/96-ВР), яка гарантує вільний розвиток і використання російської мови.

 

2.      Обґрунтування необхідності розробки і прийняття цієї Програми

 

Незважаючи на конституційні гарантії вільного розвитку і використання російської мови в Україні, реальні процеси, що мають місце в державі, суперечать вищезазначеним конституційним гарантіям. Так, на законодавчому рівні заборонено використання російської мови в рекламі, всупереч вимогам ст.15 Конституції України (254к/96-ВР) штучно обмежується використання російської мови на радіо, телебаченні, в кінопрокаті, причому без урахування потреб глядачів і радіослухачів. Здійснюється цілеспрямована політика ліквідації вищої освіти російською мовою, бо студенти ВНЗ позбавлені права обирати мову навчання. Ситуація поглиблюється штучними обмеженнями на використання російської мови в діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, в судочинстві, в економічному і соціальному житті,  в освітньому процесі дошкільних, загальноосвітніх навчальних закладів, що супроводжується фактичним позбавленням батьків права самим визначати мову навчання своїх дітей.

 

Більшість актів щодо запровадження цих обмежень прийнято на загальнодержавному рівні і приведення їх у відповідність з вимогами чинного законодавства знаходиться поза компетенцією Харківської обласної ради. В той же час слід зазначити, що на Харківщині збережено високий рівень україно-російської толерантності, здебільшого завдяки врівноваженій позиції місцевих органів державної влади і місцевого самоврядування, які у своїй мовній політиці керуються існуючими в області реаліями. Цією позицією і пояснюється відносно невелика кількість скарг від громадян щодо порушення їх культурно-мовних прав. Позитивну роль у збереженні міжнаціональної злагоди на Харківщині відіграє малочисельність націонал-радикальних організацій і їх незначний вплив на ситуацію в області. Але все ж таки на регіональному рівні досі мають місце обмеження щодо реалізації конституційних гарантій громадян щодо вільного використання російської мови.

 

Зокрема, на Харківщині скорочення мережі загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання за період з 1996 р. по 2006 р. становить 32,8% (з 204 шкіл в 1996 р. до 137 шкіл в 2006 р.), а учнів, що навчаються російською мовою, – на 63,3% (з 218697 учнів в 1996 р. до 80234 учнів в 2006 р.). В 2006/2007 навчальному році українською мовою навчається 191300 учнів, що становить 72,03% від загальної кількості учнів (відповідно російською мовою навчається 27,97% учнів). В той же час, згідно з останнім переписом населення, в Харківській області російську мову як рідну визначили 44,3% від загальної чисельності населення області. Таким чином, більше третини (36,9%) російськомовних мешканців Харківщини позбавлені можливості реалізувати право забезпечити своїй дитині середню освіту рідною російською мовою. Ще більш напруженою є ситуація в м. Харкові: якщо російську мову визнали рідною 65,9% харків’ян, то число російськомовних шкіл в обласному центрі складає лише 27,8% (51 з 180).

 

Характерною є тенденція до подальшого зменшення частки учнів, що навчаються російською мовою на Харківщині: якщо у випускних 11 – 12 класах відсоток тих, хто навчається російською, складає 31% – 33%, то у нещодавно набраних початкових класах частка тих, хто навчається російською, вже зменшена до 23% – 26%. Також слід зазначити, що до бібліотек навчальних закладів за період 2003 – 2006 рр. надійшло лише 22,97% примірників навчально-методичної та художньої літератури російською мовою від загальної кількості літератури, що направлялася до шкіл.

 

Практично повністю позбавлена російськомовна громада області можливості надавати освіту своїм дітям рідною мовою у сфері професійно-технічної освіти. З 20651 учня професійно-технічних навчальних закладів Харківщини всі 20651 учнів навчаються українською мовою. Навчально-методична література російською мовою в професійно-технічних навчальних закладах взагалі не використовується.

 

Таким чином, на Харківщині має місце недотримання вимог ч.4 ст. 53 Конституції України, згідно з якою «гарантується право на навчання рідною мовою». Така ситуація склалася в основному завдяки штучному скороченню мережі навчальних закладів і класів з російською мовою навчання і позбавлення батьків права вільного вибору мови навчання своїх дітей.

 

Слід зазначити, що до цього часу не в повному обсязі реалізуються норми Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15) стосовно використання російської мови в діяльності місцевих органів державної влади і органів місцевого самоврядування.

 

Порушуються права російськомовного населення при отриманні послуг у медичній, юридичній сферах, на транспорті. Вивіски на закладах і установах в місті Харкові та інших містах і райцентрах Харківської області виконуються тільки українською мовою.

 

Зазначене свідчить про порушення вимог ч.3 ст.10 та ч.4 ст.53 Конституції України (254к/96-ВР), норм Законів України «Про мови в Українській РСР» (8312-11) та «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15) та вимагає вжиття комплексу заходів щодо реального забезпечення культурно-мовних прав членів територіальної громади, гарантованих їм Конституцією та законами України.

 

3.      Мета Програми

 

Метою Програми є створення умов для реалізації конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області, дотримання норм законів України щодо забезпечення культурно-мовних прав громадян та сприяння виконанню зобов’язань України перед Радою Європи щодо реалізації положень Європейської хартії регіональних мов або мов меншин (994_014), ратифікованої 15 травня 2003 року відповідно до Закону про ратифікацію Європейської хартії № 802-IV (802-14).

 

4.      Основні завдання Програми

 

Завдання Програми визначено на підставі Конституції України та в рамках Законів України «Про мови в Українській РСР» (8312-11) та «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15):

-    забезпечення використання російської мови в діяльності органів місцевого самоврядування відповідно до норм ст.10 Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15) у медичній, юридичній сферах і на транспорті;

-    приведення мережі дошкільних виховних закладів, середніх і середніх спеціальних навчальних закладів за мовою навчання відповідно до потреб населення;

-    забезпечення вільного вибору мови навчання і відповідне формування класів чи навчальних груп згідно з заявами учнів чи їх батьків;

-    забезпечення науково-методичною та художньою літературою навчальних закладів усіх типів і рівнів відповідно до культурно-мовних потреб педагогічного персоналу та учнів;

-    реалізація культурних обмінів в рамках транскордонного співробітництва з суб’єктами Російської Федерації;

-    сприяння поширенню інформації про діяльність російськомовних діячів культури України (Шевченка, Гоголя, Булгакова тощо) та пропаганда їх культурної спадщини;

-    сприяння створенню і поширенню теле-  і радіопрограм, які пропагують кращі досягнення російської культури, знання щодо російської історії і її видатних діячів.

 

5.      Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів, які щорічно передбачаються в обласному бюджеті в сумі не менш як 400 тис. гривень, а також позабюджетних коштів, спонсорської допомоги та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

Розподіл коштів на реалізацію заходів Програми здійснюється за погодженням з Тимчасовою контрольною комісією з питань сприяння виконанню норм європейського законодавства Харківської обласної ради.

 

6.      Очікувані результати

 

Реалізація даної Програми дозволить:

-    забезпечити реальне дотримання конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області;

-    забезпечити реалізацію культурно-мовних прав громадян відповідно до європейських стандартів прав людини;

-    сприяти пропагуванню серед широких верств населення кращих зразків творчої спадщини російськомовних діячів культури України;

-    підвищити інтелектуальний та культурний рівень мешканців Харківщини, забезпечити умови для збереження міжнаціональної злагоди та порозуміння в суспільстві;

-    забезпечити позитивний імідж Харківщини, підвищити авторитет та інвестиційну привабливість регіону на загальнодержавному та міжнародному рівні;

-    стимулювати розвиток прикордонного співробітництва.

 

7.      Організація і контроль за виконанням Програми

 

Організація виконання Програми здійснюється структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації згідно з профілем їх діяльності. Координацію дій щодо виконання заходів Програми і контроль за її виконанням здійснює Тимчасова контрольна комісія з питань сприяння виконанню норм європейського законодавства Харківської обласної ради спільно з постійною комісією обласної ради з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації.

 

 

8.      Заходи Програми

 

№ п/п

Назва заходу

Термін виконання

Виконавці

Фінансове забезпечення

1.       

Доведення до відома посадових осіб та членів територіальних громад норм Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» (802-15) та наголошення на необхідності його неухильного виконання

постійно

Управління у справах інформації облдержадміністрації

із залученням:

а) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

б) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

2.          

Тиражування рішення Харківської обласної ради №10-V від 03 червня 2006 р. «Про реалізацію конституційних гарантій на вільне використання російської мови в Харківській області та сприяння виконанню зобов’язань України щодо реалізації норм Європейської хартій регіональних мов або мов меншин» (р10-5) разом з текстом Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, Законом України про її ратифікацію (802-15) і цією Програмою та надання цих матеріалів місцевим органам державної влади, органам місцевого самоврядування, об’єднанням громадян, вищим навчальним закладам для використання в практичній роботі

жовтень 2007 р.

Управління у справах інформації облдержадміністрації

з залученням:

тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

1 тис. грн.

3.          

Створення консультаційної групи щодо захисту прав населення у сфері використання російської мови з числа депутатів обласної ради та місцевих рад інших рівнів

2007 р.

1. Тимчасова контрольна комісія з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

2. Постійна комісія з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

4.                   

Створення центру російської мови та культури у м. Харкові

 

2008 р.

Харківська обласна рада, Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області

100 тис. грн.

5.                   

Проведення міжнародних науково-практичних конференцій:

-   «Харків – столиця російської культури в Україні»;

 

-   «Проблеми гуманітарно-культурного співробітництва та захисту прав населення у сфері російської мови та культури»;

 

-   Європейські правові норми як основа розв’язання культурно-мовних проблем України;

-   Розширення правових засад використання російської мови в Україні

 

 

 

 

 

 

червень 2008 р.

 

 

вересень 2008 р.

 

 

 

 

 

травень

2009 р.

 

 

 

жовтень 2009 р.

1. Управління культури і туризму облдержадміністрації

2. Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції облдержадміністрації

з залученням:

а) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

б) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

в) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

 

 

 

12 тис. грн.

 

 

 

12 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

20 тис. грн..

 

 

 

19 тис. грн..

6.                   

Сприяння співробітництву вищих навчальних закладів прикордонних міст: Харкова, Бєлгорода, Курська, Ростова, Воронежа

постійно

 Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

б) постійної комісії з питань освіти і науки

7.

Дослідження та моніторинг на регіональному рівні:

-   стану культурно-мовного середовища у засобах масової інформації та мережі Інтернет;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   впливу засобів масової інформації на стан російськомовного середовища;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   використання російської мови у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   розповсюдження в школах і бібліотеках області російськомовної літератури;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   розвитку міжнародного співробітництва у викладанні російської мови, використання російської мови як засобу міжнародного та міжнаціонального спілкування;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-   використання російської мови у правоохоронній, судовій, комунальній та інших сферах

 

 

постійно,

2007-2012 рр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постійно,

 

2007-2012 рр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

постійно,

2007-2012 рр.

 

 

Управління у справах інформації облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

1. Управління у справах інформації облдержадміністрації

2. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

1. Управління культури і туризму облдержадміністрації

2. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

 

 

Управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

 

 

2 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 тис. грн.

8.

Забезпечення інформування про хід виконання Програми:

-   у газеті «Слобідський край», інших друкованих ЗМІ;

-   на обласному радіо та телебаченні;

-   на сайті облради

Постійно,

2007 - 2012 рр.

Управління у справах інформації облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

7 тис. грн.

9.

Проведення міжнародного українсько-російського літературного фестивалю

2009 р.

Управління культури і туризму облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

б) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

40 тис. грн.

10.

Проведення обласного тижня російської книги

з 2010 р.

1. Управління культури і туризму облдержадміністрації

2. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

20 тис. грн.

11.

Проведення науково-практичної конференції з проблем гармонізації міжетнічних відносин

2009 р.

Управління з питань внутрішньої політики облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

б) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

в) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

40 тис. грн.

12.

Урочисте відзначення дат:

 

-   день російсько-українського єднання – річниця Переяславської Ради;

-   день слов’янської писемності та культури;

-   день народження О.С. Пушкіна – день російської мови

щорічно

1. Управління культури і туризму облдержадміністрації

2. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

в) постійної комісії з питань освіти і науки

 

 

15 тис. грн.

 

 

 

15 тис. грн.

 

20 тис. грн.

13.

Сприяння у створенні в бібліотеках вищих навчальних закладів області електронних центрів з версіями бібліотечних (і медіа-) ресурсів Московського державного університету, Санкт-Петербурзького державного університету, Бєлгородського державного університету

постійно

1. Управління у справах інформації облдержадміністрації

2. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

14.

Підвищення кваліфікації та стажування українських викладачів ВНЗ, що викладають російську мови як іноземну, в Інституті російської мови ім. О.С. Пушкіна

щорічно

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

2. Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків та європейської інтеграції облдержадміністрації

з залученням:

 

постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

30 тис. грн.

15.

Обмін спеціалістами (досвідченими викладачами) для підготовки навчальних і робочих Програм з фундаментальних, професійно-орієнтованих і спеціальних дисциплін вищої школи російською мовою

щорічно

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань освіти і науки

б) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

30 тис. грн.

16.

Організація соціального, культурного і літературного співробітництва між Харківською та Московською областями і м. Москвою

2007-2012 рр.

1. Постійна комісія з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

2. Тимчасова контрольна комісія з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

17.

Проведення студентських наукових конференцій, конкурсів з проблем викладання російської мови та літератури

2008-2009 рр.

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

2. Управління у справах сім'ї та молоді облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань освіти і науки

5 тис. грн.

18.

Організація міжнародних обмінів студентами, аспірантами, що навчаються у Харкові, Москві та інших містах Росії

постійно

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

2. Управління у справах сімї та молоді облдержадміністрації

3. Головне управління зовнішньоекономічних зв’язків і європейської інтеграції облдержадміністрації

а) постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжнародного співробітництва

б) громадських організацій

35 тис. грн.

19.

Запровадження обов’язкового визначення мови навчання дітей під час подання заяв батьками першокласників, студентами ВНЗ

з 01.08.07 р.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

20.

Приведення у відповідність з європейськими нормами і чинним законодавством статутів навчальних закладів усіх типів і рівнів стосовно можливостей вибору мови навчання дітей за бажанням батьків, а студентів – за їх бажанням

до 01.09.08 р.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісії з питань сприяння використанню норм європейського законодавства

21.

Вдосконалення мережі шкіл і класів, ПТНЗ, з урахуванням потреб російськомовного населення

2007-2008 рр.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

а) постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

б) тимчасової контрольної комісія з питань сприяння застосуванню норм європейського законодавства

22.

Забезпечення підвищення кваліфікації викладачів російської мови і літератури

постійно

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

Харківського обласного науково-методичного інституту безперервної освіти

45 тис. грн.

23.

Проведення конкурсів та олімпіад з російської мови, культури, історії серед школярів і учнів середніх спеціальних учбових закладів

щорічно

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням: Харківського обласного науково-методичного інституту безперервної освіти

12 тис. грн.

24.

Сприяння виступам творчих колективів Харківщини, що представляють російську культуру, за межами України

постійно

Управління культури і туризму облдержадміністрації із залученням

постійної комісії з питань прикордонного, міжрегіонального та міжна-родного співро-бітництва

25.

Заснування стипендій та заохочувальних премій переможцям творчих конкурсів, олімпіад з російської мови, культури, історії

з 01.08.07 р.

1. Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань освіти і науки

5 тис. грн.

26.

Залучення книговидавців і книгорозповсюджувачів до передачі бібліотекам російськомовної літератури

щорічно

30 вересня

Управління у справах інформації облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань забезпечення прав людини, свободи слова та інформації

27.

Забезпечення участі творчих колективів, що представляють російську культуру, в культурній програмі під час проведення урочистих заходів Харківською облдержадміністрацією, Харківськими обласною та міською радами

постійно

Управління культури і туризму облдержадміністрації

 

28.

Проведення огляду шкільних музеїв історії

2008-2009 рр.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань освіти і науки

29.

Заснування 10-ти одноразових стипендій на підвищення кваліфікації в Росії вчителів та викладачів російської мови та літератури Харківщини

2008-2012 рр.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

постійної комісії з питань освіти і науки

20 тис. грн.

30.

Запровадження номінації «Учитель російської мови та літератури» в обласному конкурсі «Учитель року»

2008-2012 рр.

Головне управління освіти і науки облдержадміністрації

з залученням:

Харківського обласного науково-методичного інституту безперервної освіти

10 тис. грн.

31.

Забезпечення промови оголошень у транспорті російською та українською мовами

2007 р.

Головне управління промисловості транспорту і зв’язку облдержадміністрації

 

5 тис. грн.

32.

Сприяння у питанні виготовлення і встановлення дорожніх знаків українською і російською мовами

з 2007 р.

при встановленні нових та заміні існуючих 

Головне управління промисловості транспорту і зв’язку облдержадміністрації

-

Усього:

2007 р.

2008 р.

2009 р.

2010 р.

2011 р.

2012 р.

 

201 тис. грн.

400 тис. грн.

400 тис. грн.

400 тис. грн.

400 тис. грн.

400 тис. грн.

 

 

 

 

 

 

 

Заступник голови

обласної ради                                                                                               С. Чернов