ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення Харківської обласної ради

“___” ___ 2016 року № __/VII - __

 

ПРОГРАМА

здійснення заходів, щодо забезпечення діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки

1. Загальні положення

 

Програма здійснення заходів по забезпеченню діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки (надалі – Програма) розроблена відповідно до Конституції України, Законів України  «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про звернення громадян» та Бюджетного кодексу України.

 

2. Визначення проблемних питань, на розв’язання яких спрямована Программа

Реформування системи державної влади та місцевого самоврядування, яке розпочато в нашій країні, є максимальне забезпечення на рівні громад надання якісних і доступних публічних послуг населенню, ефективний захист інтересів кожної людини в усіх сферах суспільного життя. Органи місцевого самоврядування відчувають значний дефіцит коштів на виконання як делегованих державою, так і власних повноважень. Об'єднанні  територіальні громади,які створені в рамках реформи, також відчувають нестачу коштів.

Відповідно до ст..2, 10, 11,17 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат зобов’язаний вести регулярний, не рідше одного разу на місяць, прийом виборців, розглядати пропозиції, звернення, заяви і скарги членів територіальної громади, вживати заходів щодо забезпечення їх оперативного вирішення. Також виборці мають право давати своєму депутатові місцевої ради доручення на зборах під час його звітів чи зустрічей з питань, що  випливають з потреб відповідного виборчого округу чи територіальної громади в цілому. Переважна частина таких пропозицій, звернень, заяв, скарги і доручень стосується дефіциту коштів на вирішення соціально-економічних проблем громадян або недостатнього фінансування об'єктів, що надають адміністративні, громадські або комунальні послуги. Численні звернення виборців до депутатів обласної ради надходять з приводу надання фінансової допомоги на лікування, протезування, ремонт помешкань (приміщень), придбання теплих речей, розвиток обдарованої молоді та придбання техніки, тощо.

Фінансова підтримка виконання пропозицій, звернень, заяв, скарг і доручень виборців депутатами обласної ради має допомогти зробити роботу депутата більш відчутною на рівні громад та надати депутату додаткові можливості для вирішення місцевих, локальних соціально-економічних проблем та особистих звернень виборців.

3.Мета програми

 

Метою Програми є реалізація нових механізмів в сфері діяльності депутатів обласної ради та забезпечення необхідних умов для ефективного здійснення депутатами встановлених чинним законодавством повноважень та прав в інтересах виборців територіальних громад області, спрямованих на здійснення соціального захисту громадян, зміцнення матеріально-технічної бази бюджетних установ та закладів області, об’єктів комунальної власності територіальних громад області та інше, що не суперечить законодавству.

 

Програма надає змогу кожному депутату Харківської обласної ради підвищити ефективність депутатської діяльності на рівень оперативного вирішення проблем виборців, підтримувати тісніший зв’язок з виборцями та виконувати їх  пропозиції, звернення, заяви, скарги та доручення, що виникають з потреб окремого виборця та територіальних громад в цілому.

 

4. Основні напрями і заходи з реалізації Програми

 

Кошти депутата використовуються в межах повноважень обласної ради на покращення соціально-економічного розвитку області.

Кошти депутата використовуються відповідно до звернень виборців або за власною ініціативою депутата на виконання його депутатських повноважень насамперед на об’єкти соціально-культурної сфери (освіта, охорона здоров'я, культура і спорт) спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та включені до відповідних програм соціально-економічного розвитку області чи її регіону або цільових програм (улаштування дитячих майданчиків, благоустрій парків, скверів, ремонт пам’ятників та доріг, освітлення вулиць, проведення в бюджетних установах та закладах поточних та капітальних ремонтів приміщень та покрівель, придбання меблів, матеріалів для ремонту, покращення матеріальної бази, придбання комп’ютерної та оргтехніки, підтримка громадських організацій молоді, інвалідів та ветеранів, матеріальне заохочення особливо обдарованих дітей та інше, що не суперечить чинному законодавству).

 

5. Джерела фінансування Програми

 

- Фінансування здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету;

- Загальний обсяг видатків на реалізацію Програми затверджується рішенням Харківської обласної  ради та розподіляється між депутатами обласної ради рівними частинами;

- Обсяги та розподіл коштів для здійснення заходів, щодо забезпечення діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки визначено в Додатку 2-3.

 

 

6. Завдання Програми

 

Депутати обласної ради представляють інтереси територіальних громад, забезпечують згідно чинного законодавства розгляд пропозицій, звернень, заяв, скарг і доручень виборців, вирішують  їх нагальні проблеми, беруть активну участь у масових заходах, проводять зустрічі з виборцями.

Головним завданням Програми є сприяння у виконанні повноважень депутатів Харківської обласної ради по вирішенню проблемних питань територіальних громад та виборців.

Фінансове забезпечення діяльності депутатів обласної ради здійснюється відповідно до Положення про використання коштів обласного бюджету по забезпеченню діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки (Додаток 1).

 

7. Очікуваний результат виконання Програми

 

Виконання Програми має забезпечити ефективне здійснення депутатами обласної ради своїх обов’язків відповідно до завдань і заходів Програми, сприяти процесам соціального, економічного, культурного розвитку територій Харківської області, організувати суспільно значиму фінансову підтримку, зміцнення матеріально-технічної бази закладів області, які фінансуються з бюджетів населених пунктів, об’єктів комунальної власності територіальних громад Харківської області та здійснення облаштування території населених пунктів.

 

8. Контроль за виконанням Програми

 

Контроль за ходом виконання Програми здійснюється постійною комісією обласної ради з питань бюджету (Немикіна Л.П) і постійною комісією обласної ради з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради (Колмик О.В.).

 

 

 

Голова обласної ради                                                              С.Чернов