ДОДАТОК 2

до Програми здійснення заходів по забезпеченню діяльності депутатів

Харківської обласної ради на

2017-2020 роки

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про використання коштів обласного бюджету по забезпеченню діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки

 

1. Загальні положення

 

1.1. Положення розроблене відповідно до Бюджетного кодексу України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про статус депутатів місцевих рад» і регламентує організацію роботи з фінансування депутатами обласної ради своїх депутатських повноважень на 2017-2020 роки .

1.2. Фінансування здійснення заходів по забезпеченню діяльності депутатів Харківської обласної ради на 2017-2020 роки здійснюється за рахунок обласного бюджету.

1.3. Обсяг видатків встановлюється рішенням обласної ради про обласний бюджет на відповідний рік. Кошти розподіляються між депутатами рівномірно.

1.4. Кошти депутата можуть бути використані частинами за різними напрямками (об’єктами, заходами).

 

2. Напрями та умови використання коштів

 

2.1. Кошти депутата використовуються в межах повноважень обласної ради на покращення соціально-економічного розвитку області.

 2.2. Кошти депутата використовуються відповідно до звернень виборців або за власною ініціативою депутата на виконання його депутатських повноважень насамперед на об’єкти соціально-культурної сфери (освіта, охорона здоров'я, культура і спорт) спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та включені до відповідних програм соціально-економічного розвитку області чи її регіону або цільових програм (улаштування дитячих майданчиків, благоустрій парків, скверів, ремонт пам’ятників та доріг, освітлення вулиць, проведення в бюджетних установах та закладах поточних та капітальних ремонтів приміщень та покрівель, придбання меблів, матеріалів для ремонту, покращення матеріальної бази, придбання комп’ютерної та оргтехніки, підтримка громадських організацій молоді, інвалідів та ветеранів, матеріальне заохочення особливо обдарованих дітей та інше, що не суперечить чинному законодавству).

 

2.3. Депутати обласної ради можуть об'єднувати кошти для спільного їх використання за одним напрямком (об'єктом, заходом) із дотриманням вимог пункту 2.2 цього Положення.

 

 

3. Порядок виділення коштів

 

3.1. Депутат (депутати) обласної ради із дотриманням вимог регламенту щодо строків підготовки проектів рішень звертаються до голови обласної ради або особи, що здійснює його повноваження, з клопотанням про виділення коштів депутата із зазначенням обсягу необхідних коштів та напрямку їх використання, до якого додаються:

3.1.2 у разі виділення коштів на об’єкти соціально-культурної сфери за зверненнями виборців, керівників органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, комунальних підприємств, установ, закладів тощо або за власною ініціативою депутата:

- відповідне звернення за наявності;

- підтвердження міського голови (міста обласного значення), голови районної ради чи районної державної адміністрації про включення об’єкта (заходу) до програми соціально-економічного розвитку міста, району чи регіональної цільової програми;

підтвердження головних розпорядників коштів обласного бюджету про включення об'єкта (заходу) до програми соціально-економічного розвитку області, регіональної цільової програми;

обгрунтування обсягу та потреби у виділенні коштів (наявність у разі потреби проектно-кошторисної документації, інших документів, необхідних для формування та розгляду бюджетного запиту).

 

3.2. Клопотання про виділення коштів депутата подаються депутатами обласної ради до першого листопада 2016 року.

3.3. У разі відповідності клопотання вимогам цього Положення, за наявності позитивного висновку постійних комісії обласної ради з питань бюджету та питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради, голова обласної ради або особа, що здійснює його повноваження, передає клопотання депутата (депутатів) голові обласної державної адміністрації для підготовки проекту рішення обласної ради про внесення змін до обласного бюджету.

3.4.У разі відмови у задоволенні клопотання депутата (депутатів) обласної ради обласною державною адміністрацією надається детальнее обгрунтування передбаченої законодавством підстави такої відмови.

3.5. Рішення  про виділення коштів депутата є прийняте обласною радою рішення про внесення змін до обласного бюджету, до якого включені видатки відповідно до клопотань депутата (депутатів) обласної ради.

Кошти депутата передбачені для використання у бюджетах нижчого рівня, передаються до відповідного місцевого бюджету у вигляді міжбюджетного трансферту згідно з рішенням про внесення змін до обласного бюджету.

3.6. У разі необхідності зміни напрямку використання коштів депутата або їх перерозподілу, депутат (депутати) обласної ради звертаються з відповідним клопотанням до голови обласної ради, яке розглядається  у порядку, передбаченому пунктами 3.1.-3.3. цього Положення.

Рішення про зміну напрямку використання коштів депутата або їх перерозподіл може бути прийнято за умови, якщо відповідні кошти депутата не були використані.

3.7. Головні розпорядники коштів обласного бюджету, відповідні органи місцевого самоврядування та районні державні адміністрації забезпечують своєчасне цільове та ефективне використання коштів депутата згідно з вимогами Бюджетного кодексу України.

 

4. Облік виділених коштів та звітність про їх використання

 

4.1. Головні розпорядники коштів обласного бюджет, відповідні місцеві ради та районні державні адміністрації, які брали участь у використанні коштів депутата, щоквартально, до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, інформують постійні комісії обласної ради з питань бюджету та питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради про використання цих коштів.

4.2. Відділ міжнародних та міжрегіональних зв’язків, моніторингу проектів і програм виконавчого апарату обласної ради веде облік виділених і використаних коштів депутата окремо по кожному депутату обласної ради із зазначенням напрямків їх використання та забезпечую висвітлення цієї інформації на офіційному веб-сайті обласної ради.

4.3 Голова обласної державної адміністрації щорічно інформує про обсяги використання коштів депутата.

 

 

 

Голова обласної ради                                                              С.Чернов