ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України  щодо необхідності посилення відповідальності за незаконні порубки лісів і незаконні операції з лісоматеріалами й пиломатеріалами шляхом внесення
 змін до чинного законодавства України

 

Сукупність норм щодо здійснення заходів із поліпшення санітарного стану лісів та дотримання санітарних вимог, що встановлюються з метою охорони та захисту лісів під час ведення лісового господарства, використання лісових ресурсів і проведення робіт, не пов’язаних із веденням лісового господарства підприємствами, установами, організаціями та громадянами, потребує удосконалення, оскільки тривалий час ефективному управлінню та сталому розвитку в лісовій галузі перешкоджають незаконні рубки, розкрадання і контрабанда лісоматеріалів, торгівля незаконно заготовленою деревиною, що, на нашу думку, в основному відбувається  через недосконалість  чинного законодавства у даній сфері.

Незаконні рубки в області викликають широкий резонанс у суспільстві та завдають значних збитків державі. За інформацією Державної лісової охорони Харківської області з початку року виявлено 159 випадків незаконної вирубки. Збитки складають понад 3,7 млн гривень.

Депутати Харківської обласної ради висловлюють стурбованість стосовно ситуації, що склалася у регіоні при безконтрольному використанні ресурсного потенціалу лісів і лісових земель, що завдає суттєвої шкоди навколишньому природному середовищу.

Ураховуючи наведене вище, звертаємося до законодавчої та виконавчої гілок державної влади з проханням внести до Кримінального кодексу України положення, якими передбачити покарання за заготівлю та здобуття деревини шляхами: крадіжок; недозволеного лісоповалу; незаконних вирубок або перевезень; перероблення, купівлі або продажу деревини із порушенням або в обхід державних норм і правил.

Не менш важливим інструментом у сфері регулювання захисту та охорони лісів є адміністративна відповідальність. У чинному законодавстві України за вчинення адміністративних правопорушень одним із видів стягнення є штраф. Однак, незначні суми штрафів за адміністративні правопорушення у сфері лісокористування та охорони лісів, що застосовуються на сьогоднішній день та які не змінювались з часів проголошення Україною незалежності, створюють умови для неконтрольованого вирубування лісових насаджень.

Зважаючи на усе зазначене вище, пропонуємо розглянути можливість внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до інших нормативно-правових актів, якими визначаються штрафні санкції за адміністративні правопорушення у сфері лісокористування та охорони лісів, що, на нашу думку, буде сприяти зменшенню кількості незаконних рубок та збільшить надходження до бюджету.

Разом із тим для зменшення обсягів незаконних рубок необхідно посилити контроль за станом лісів і лісогосподарською діяльністю, для чого доцільно  розширити права та повноваження лісової охорони, що діє у складі Держлісагентства, обласних управлінь лісового та мисливського господарств, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Держлісагентства, зокрема, повноваження щодо контролю, транспортування, вилучення незаконно добутої деревини за межами територій лісового фонду тощо.

Також маємо наголосити, що низку вищезазначених та інших питань пропонується урегулювати проектом закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення заходів із запобігання виникненню надзвичайної екологічної ситуації, у зв’язку з масовими вирубками та знищенням лісів в Україні та приведення дії тимчасової заборони експорту лісоматеріалів до вимог міжнародних договорів, ратифікованих Україною», зареєстрованим 29 листопада 2016 року у Верховній Раді України, реєстр. № 5471,  який ми підтримуємо, оскільки, на нашу думку, прийняття зазначеного законопроекту буде сприяти збереженню лісового фонду області та держави в цілому.

Зважаючи на вищевикладене, поділяючи позицію громадськості щодо необхідності термінового врегулювання питання збереження, використання та відновлення ресурсного потенціалу лісів і лісових земель, беручи до уваги безконтрольне використання лісових ресурсів, ураховуючи ймовірне загострення соціальної напруги серед мешканців Харківської області у разі зволікання із вирішенням зазначеної проблеми, просимо якнайшвидше врегулювати дані питання на законодавчому рівні.

 

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від __________ 2016 року № ____-VIІ

(VIII сесія VІI скликання)