ЗВЕРНЕННЯ

 

Харківської обласної ради до голови Харківської обласної державної адміністрації А. Авакова щодо забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006 р. № 1652 «Про порядок забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення»  (1652-2006-п) (далі-Постанова) визначено механізм: безоплатного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезними виробами, включаючи протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття і спеціальний одяг, засобами пересування, спеціальними засобами для самообслуговування, догляду, орієнтування, спілкування та обміну інформацією) для максимального відновлення втрачених функцій органів інвалідів, дітей-інвалідів та дітей до 18-річного віку; протезно-ортопедичними виробами ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони, осіб похилого віку з ушкодженнями та захворюваннями опорно-рухового апарату, іншими захворюваннями, що зумовлюють потребу в таких виробах, та осіб, які мають право на таке забезпечення згідно із законодавством (далі - інваліди та інші особи).

Інваліди та інші особи мають право на забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації відповідно до Законів України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (875-12), "Про охорону дитинства" (2402-14), "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12), "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист" (203/98-ВР), "Про реабілітацію інвалідів в Україні" (2961-15), "Про загальну середню освіту" (651-14), "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" (3721-12) .

У Постанові закріплено строк, на який видаються технічні та інші засоби реабілітації, і порядок забезпечення протезними виробами інвалідів та інших осіб. Згідно з цим порядком, інвалід чи інша особа звертається до підприємства за направленням місцевого органу праці та соціального захисту населення, що видається за формою, затвердженою Мінпраці.

Направлення на забезпечення протезними виробами (з урахуванням установлених строків їх експлуатації) видається на підставі документів, що надійшли для взяття на облік інваліда чи іншої особи.

Облік інвалідів та інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, ведуть місцеві органи праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації чи проживання осіб. Для взяття на облік, серед іншого, інвалід та інша особа повинні подати до місцевого органу праці та соціального захисту населення висновок МСЕК про встановлення інвалідності (для дітей-інвалідів - висновок ЛКК).

Невеликий строк експлуатації технічних та інших засобів реабілітації (1-4 роки) призводять до того, що інваліди та інші особи повинні майже щороку отримувати висновок МСЕК про встановлення інвалідності (для дітей-інвалідів - висновок ЛКК). Однак більша кількість інвалідів та інших осіб, через стан здоров'я, не в змозі самостійно отримати  висновок МСЕК.

Вищезазначені обставини, недбалість та безвідповідальність працівників місцевих органів праці та соціального захисту населення, Харківського обласного управління охорони здоров'я призвели у 2007р. до різкого зниження кількості інвалідів та інших осіб, що знаходяться на обліку і мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації.

Загальна кількість інвалідів різних груп інвалідності, що мешкають у Харківській області, складає, орієнтовно, 147 000 осіб.

У Харківській області мешкає 17 000 інвалідів Великої Вітчизняної війни, з них: у 2006 р. на обліку знаходилось 4775 осіб, а у поточному році ця кількість знизилась до 1832 осіб., тобто понад 15 000 осіб не були забезпечені технічними та іншими засобами реабілітації.

З 3700 осіб, що мешкають у домах-інтернатах Харківської області, у 2006 р. отримували протезно-ортопедичну допомогу згідно з направленням лікувальних закладів - 2153 особи. У поточному році ця кількість знизилась до вражаючого показника - 36 осіб.

Шановний Арсене Борисовичу, Харківська обласна рада звертається до Вас з пропозицією посприяти розв'язанню зазначених проблем та скласти робочу групу з представників Харківського обласного управління охорони здоров'я, Харківського обласного управління праці та соціального захисту населення, Харківського обласного відділення Фонду захисту інвалідів (за згодою), Харківського казенного експериментального протезно- ортопедичного підприємства (за згодою) для розробки регіональної програми «Реабілітація осіб з обмеженими можливостями».

 

 

Схвалено

рішенням обласної ради

від 06 вересня  № 400-V (400-5-рр)

(ХVІІІ сесія V скликання)

 

 

 

 

Голова обласної ради                                                                    В.Салигін