Звіт

постійної комісії обласної ради з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради про роботу за період з листопада 2015 року по грудень 2016 року

 

Постійна комісія з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІI (зі змінами).

У складі постійної комісії сім депутатів обласної ради: Колмик Олена Вікторівна – голова постійної комісії; Мацак Олексій Ігорович – заступник голови постійної комісії; Кузнецова Ганна Вікторівна – секретар постійної комісії; Булах Дмитро Андрійович, Лаврова Людмила Вікторівна, Мошняков Євген Миколайович, Полях Олексій Михайлович – члени комісії. Всі вони оперативно та кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем згідно із профілем діяльності постійної комісії.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад" та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, а також згідно з планом роботи обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради. Основними принципами діяльності комісії є: законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань та прийняття рішень.

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання. За звітний період було проведено 7 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 107 питань, з них: 92 питання ініційовані для винесення на розгляд сесій обласної ради та прийняті обласною радою відповідні рішення; 24 питання, що стосуються безпосередньої діяльності комісії в профільних напрямках, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію.

Відповідно до Положення постійна комісія приймала активну участь у розробці Регламенту Харківської обласної ради VIІ скликання, який затверджено рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VІI.

З метою врахування пропозицій депутатів обласної ради щодо внесення змін та доповнень до Регламенту обласної ради розпорядженням голови обласної ради від 14 грудня 2015 року була створена робоча група у складі депутатів обласної ради та працівників виконавчого апарату обласної ради, яку очолила голова постійної комісії з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради Колмик Олена Вікторівна.

За результатами роботи підготовлено проект рішення обласної ради «Про внесення змін до Регламенту Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 30-VIІ», який було винесено та схвалено на IIІ сесії обласної ради VII скликання 02 лютого 2016 року. З моменту прийняття зазначених змін усі рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням (окрім випадків, за яких рішення приймаються таємним голосуванням), результати поіменного голосування розміщуються на офіційному сайті обласної ради в день голосування.

Протягом звітного періоду схвалено на сесіях 11 депутатських запитів депутатів обласної ради, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію. За всіма запитами депутатами отримано відповіді у встановлені законодавством терміни.

Також, постійна комісія приймала участь у розробці та попередньо розглядала наступні питання:

1.                  Про затвердження Положення про постійні комісії Харківської обласної ради.

2.                  Про внесення змін до комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2012-2016 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 294-VI (зі змінами).

3.                  Про затвердження Плану роботи обласної ради на 2016 рік.

4.                  Про структуру виконавчого апарату обласної ради.

5.                  Про затвердження Порядку розгляду електронних петицій, адресованих Харківській обласній раді.

6.                  Про звіт тимчасової контрольної комісії обласної ради з перевірки діяльності КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр», тощо.

Серед інших, у порядку контролю заслухано звіти та інформації керівників структурних підрозділів облдержадміністрації щодо виконання 36 обласних програм, а також схвалено та рекомендовано для затвердження 14 нових обласних програм.

Доповідачами на засіданнях постійної комісії завжди виступали керівники структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації і лише в деяких випадках, за погодженням з головою постійної комісії, заступники керівників цих підрозділів. Всі засідання постійної комісії проходять при високому кворумі. Немає жодного факту, коли питання, що винесено на розгляд комісії не набрало необхідної кількості голосів.

Окрім цього, запроваджена практика запрошення на засідання постійної комісії керівників та представників підприємств установ, закладів та організацій, що мають безпосереднє відношення до розробки та виконання заходів обласних програм.

Наприклад, 08 червня 2016 року під час розгляду питання про внесення змін до Програми  економічного і соціального розвитку Харківської області на 2016 рік було заслухано директора КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ХАРКІВСЬКІ ОБЛАСНІ КОМУНІКАЦІЙНІ СИСТЕМИ» Литвина С.С. з інформацією про напрями діяльності підприємства.

31 серпня 2016 року, під час обговорення нової Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, на засіданні були присутні представники: регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців та підприємців»; Харківської обласної  організації «Асоціація приватних роботодавців»; ГРОМАДСЬКОЇ СПІЛКИ «ХАРКІВСЬКИЙ КЛАСТЕР ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ»; Харківського Союзу Страховиків; Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна; ХАРКІВСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО ФОНДУ ПІДТРИМКИ ПІДПРИЄМНИЦТВА. За активної підтримки постійної комісії зазначену програму було винесено на розгляд пленарного засідання та схвалено рішенням від 08 вересня 2016 року № 245-VIІ.

Члени постійної комісії приймають активну участь у заходах, що проводяться Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією.

Діяльність депутатського корпусу обласної ради VІІ скликання також є важливим об’єктом уваги постійної комісії.

На засіданнях постійної комісії, за необхідності, розглядаються питання дотримання депутатами обласної ради депутатської етики. Протягом звітного періоду на розгляд постійної комісії надійшло п’ять таких звернень, за результатами розгляду яких заявникам надані обґрунтовані відповіді, а депутатам обласної ради наголошено на необхідності дотримання вимог чинного законодавства України та Регламенту Харківської обласної ради під час здійснення депутатських повноважень у виборчих округах.

Члени постійної комісії активно працюють у закріплених районах.

Так, за зверненням народного депутата України Єфремової І.О. 05 липня 2016 року депутатом обласної ради, заступником голови постійної комісії обласної ради з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради Мацаком О.І., керуючим справами виконавчого апарату обласної ради Клименком С.В., за участі керівництва Близнюківської районної ради та Башилівського сільського голови було проведено ознайомлення з роботою Башилівської сільської ради та надано організаційно-практичну та методичну допомогу.

Головою та членами постійної комісії систематично проводиться робота із зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Протягом звітного періоду було розглянуто 7 звернень громадян. Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є питання діяльності місцевих органів виконавчої влади та ті, що стосуються здійснення депутатських повноважень у виборчих округах.

Відповідно до графіку, затвердженого 30 грудня 2015 року, головою постійної комісії з питань регламенту, етики, депутатської діяльності та контролю за виконанням рішень обласної ради Колмик Оленою Вікторівною систематично проводиться особистий прийом громадян кожну 3-тю середу місяця. 

 

Голова постійної комісії обласної ради

з питань регламенту, етики, депутатської

діяльності та контролю за виконанням

рішень обласної ради                                                                               Колмик О.В.