Звіт

постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО про роботу за період з листопада 2015 року по грудень 2016 року

 

Постійна комісія з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VІI (зі змінами).

Очолює постійну комісію заслужений лікар України Святаш Володимир Миколайович. У складі постійної комісії два заступники голови комісії: Орлова Лариса Іванівна, яка опікується питаннями охорони здоров’я та Дорожкін Денис Валерійович, який веде напрямок соціального захисту населення та взаємодіє з громадськими організаціями ветеранів та людей з інвалідністю. Секретар постійної комісії – Мілютіна Вікторія Василівна – координує діяльність постійної комісії у напрямках надання допомоги учасникам АТО, тимчасово переміщеним особам та налагодження співпраці з волонтерськими організаціями.

У складі комісії протягом звітного періоду також працювали: Бідняк Тетяна Володимирівна, Гречаніна Олена Яківна - доктор медичних наук, професор, член-кореспондент Академії медичних наук України, Водка Максим Євгенович, Деменко Тетяна Миколаївна, Лобанова Тетяна Вікторівна, Львова Ольга Володимирівна, Пітько Валерій Анатолійович – доктор медичних наук, професор, Сироткін Євгеній Іванович, Бєлий Володимир Миколайович, який достроково припинив повноваження депутата обласної ради 08 грудня 2016 року.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад" та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, а також згідно з планом роботи обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради. Основними принципами діяльності комісії є: законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань та прийняття рішень.

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання. За звітний період було проведено 15 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 219 питань, з них:

- 11 питань щодо затвердження, виконання обласного бюджету та внесення змін до нього;

- 67 – стосовно управління майном комунальної власності, що відносяться до сфери соціального захисту та галузі "Охорона здоров’я";

- 43 – щодо подовження трудових відносин, призначення та звільнення з посади керівників комунальних підприємств, установ та закладів, що є у  спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та укладання контрактів з ними;

- 4 – стосовно погодження списків осіб, які пропонуються для зарахування до кадрового резерву на посади керівників підприємств, установ і закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

- 26 – з розгляду клопотань на нагородження відзнаками обласної ради, тощо.

За результатами розгляду 133 питання були винесені на розгляд сесій обласної ради.

Основну увагу було приділено питанням, пов’язаним з фінансуванням та реалізацією заходів, спрямованих на підвищення доступності, ефективності та якості медичної допомоги, забезпечення соціального захисту населення, соціальної підтримки та реабілітації учасників бойових дій і антитерористичної операції, зайнятості населення, у тому числі з числа внутрішньо переміщених осіб, створення нових робочих місць та регулювання ринку праці.

Так, рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VIІ за підтримки постійної комісії затверджено комплексну Програму соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки, заходи якої направлені на забезпечення потреб найбільш незахищених верств населення, створення належних умов проживання у будинках-інтернатах системи соціального захисту населення, облаштування безбар’єрного життєвого середовища для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення, збереження сімейних цінностей, попередження насильства в сім’ї, впровадження гендерних підходів у всі сфери життєдіяльності суспільства, протидії дискримінації за ознакою статі, забезпечення захисту прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, надання їм допомоги, реалізації державної політики щодо забезпечення здорових і безпечних умов праці на виробництві, запобігання виробничого травматизму та професійних захворювань, збереження життя і здоров’я людини в процесі праці, впровадження заходів, спрямованих на усунення шкідливих та  небезпечних умов праці.

Окрім цього, одним із завдань, передбачених Програмою, є проведення за рахунок коштів обласного бюджету додаткових заходів з протидії торгівлі людьми, гендерній дискримінації та попередження домашнього насильства.

Також протягом звітного періоду Програму було доповнено новими заходами з метою відшкодування витрат на поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій та інвалідів війни, на що Програмою передбачено 14,3 млн грн.

З метою належної організації санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання та інвалідів з дитинства у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони у квітні 2016 року збільшено обсяг фінансування на 3 млн грн на реалізацію цього заходу.

Враховуючи, що останнім часом стрімко зросла кількість звернень від громадян області, які потребують надання грошової допомоги на коштовні операції, довготривале лікування, у тому числі на лікування учасників антитерористичної операції, що потребує значних обсягів фінансових ресурсів, протягом року до Програми вносилися зміни, направлені на збільшення видатків з обласного бюджету за цим розділом.

З метою визначення механізму та належного фінансування цих та інших заходів Програми виникла необхідність у твердженні Порядків використання коштів, а саме:

- Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги;

- Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для проведення санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони;

- Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для відшкодування витрат на поховання померлих (загиблих) учасників бойових дій та інвалідів війни;

- Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для організації профілактичної роботи (за корекційними програмами) з особами, які вчинили насильство;.

- Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання фінансової підтримки громадським організаціям для забезпечення роботи спеціалізованого автотранспорту;

- Порядок використання коштів обласного бюджету на проведення санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 2, та дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи (крім дітей-інвалідів, інвалідність яких пов’язана із Чорнобильською  катастрофою), у санаторно-курортних закладах Харківської області;

- Порядок використання коштів обласного бюджету для підтримки діяльності громадських організацій інвалідів, ветеранів, громадських чорнобильських організацій, організацій ветеранів АТО.

 

За підтримки постійної комісії рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 308-VIІ затверджено комплексну Програму соціальної підтримки учасників антитерористичної операції  на 2017 – 2018 роки, заходи якої є продовженням роботи з комплексного вирішення питань соціального забезпечення, соціального захисту учасників антитерористичної операції, зокрема демобілізованих військовослужбовців, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, членів їх сімей та сімей загиблих учасників АТО, яка вже проводилася у рамках заходів аналогічної програми, що діяла протягом 2015–2016 років.

Вказаною Програмою передбачаються заходи щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції.

На початок 2017 року в органах соціального захисту населення перебуває 8440 учасників бойових дій, які безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, з них: 99 осіб – мають статус інваліда війни,  182 особи - членів сімей загиблого військовослужбовця та інших осіб, що брали участь в АТО.

З метою визначення соціально-побутових потреб та потреб у медико-психологічних послугах демобілізованих учасників антитерористичної операції спеціалістами місцевих управлінь соціального захисту населення проводиться обстеження житлово-побутових умов проживання. Місцевими ЦСССДМ здійснюється оцінка потреб сімей демобілізованих учасників АТО з метою організації та надання соціальних послуг.

При місцевих центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створено групи взаємодопомоги та взаємопідтримки для учасників АТО, членів їх сімей. Для надання психологічної допомоги та підтримки учасникам АТО, членам їх сімей залучено кризових психологів, представників громадських організацій, інших фахівців.

Налагоджена взаємодія між спілками ветеранів АТО різного рівня.

Наявність такої Програми в області дозволяє забезпечити комплексний підхід до поглибленого соціального захисту учасників АТО, зокрема охопити додатковими заходами соціального захисту, медичного обслуговування та іншими учасників АТО та членів їх сімей.

 

Крім того, комісією постійно здійснюється контроль за виконанням раніше прийнятих обласних програм та спільно з профільними департаментами обласної державної адміністрації проводиться робота щодо їх корегування в частині фінансування першочергових заходів та підготовки проектів відповідних змін та доповнень до програм для розгляду на сесіях ради.

Наприклад, з метою виконання основних показників ринку праці області, визначених на підставі аналізу економічної ситуації в регіоні, а також завдань щодо надання соціальних послуг безробітним, які перебувають на обліку в службі зайнятості Харківської області, Програму зайнятості населення Харківської області на період до 2017 року, затверджену рішенням обласної ради від 20 червня 2013 року № 748-VІ (зі змінами), доповнено новими розділами.

 

Також розглядалися питання про внесення змін до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2015-2016 роки у зв’язку з корегуванням заходів програми та їх фінансування, виходячи з потреб районів області, медичних закладів та з урахуванням показників обласного бюджету.

Так, у квітні 2016 року за підтримки постійної комісії рішенням обласної ради комплексну програму доповнено заходами щодо забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання, із їх подальшим фінансовим наповненням та виконанням за рахунок коштів всіх місцевих бюджетів Харківської області, в межах їх реальних можливостей. Крім того, враховуючи сучасні вимоги чинних нормативних актів щодо створення реєстрів пацієнтів, які страждають на різні хронічні захворювання, до напрямів та завдань Програми на 2016 рік включено також заходи з поетапного створення єдиного медичного інформаційного простору та інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності галузі охорони здоров’я Харківської області із створенням комплексної системи захисту інформації.

У червні 2016 року у межах раніше затверджених асигнувань було здійснено розподіл коштів між районними та міськими комунальними закладами охорони здоров’я, на базі яких створені міжрайонні стоматологічні центри, на пільгове безоплатне зубопротезування інвалідів війни (у тому числі учасників АТО), ветеранів війни та учасників бойових дій (у тому числі учасників АТО) на загальну суму 1,5 млн грн.

 

Протягом року комісією ініційовано низку звернень до органів влади вищого рівня.

За результатами засідання від 11 грудня 2015 року постійною комісією винесено на розгляд пленарного засідання ІІ сесії звернення Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до засад формування місцевих бюджетів з урахуванням в їхніх показниках видатків на медичне, освітнє, соціальне й інше забезпечення вимушено переміщених на відповідні території осіб та передбачення в Державному бюджеті України на 2016 рік субвенції місцевим бюджетам на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

 

Окрім цього, 11 березня 2016 року було проведено розширене засідання постійної комісії з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО за участі представників Харківської міської ради, громадських та профспілкових організацій, науково-медичної спільноти міста Харкова та області.

Ключовим питанням порядку денного засідання постійної комісії було забезпечення громадян, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання.

За результатами розширеного засідання постійною комісією на розгляд сесії було винесено питання «Про звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення лікування пацієнтів із рідкісними захворюваннями з метою виконання Закону України «Про внесення змін до основ законодавства України про охорону здоров’я щодо забезпечення профілактики та лікування рідкісних (орфанних) захворювань» із пропозиціями щодо вирішення основних важливих проблем, які на сьогодні потребують державного законодавчого врегулювання.

 

Також на засіданні постійної комісії 06 квітня 2016 року підтримано клопотання Голови Харківської обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Вінника А.І. та   винесено на розгляд пленарного засідання ІV сесії питання «Про підтримку звернення регіональних зборів ветеранських організацій Харківської області до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України стосовно вшанування подвигу учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та соціальної підтримки ветеранів». Відповідне рішення обласною радою прийнято 14 квітня 2016 року.

 

За підтримки постійної комісії на розгляд сесії обласної ради також були винесені наступні питання:

1. Про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ВЕЛИКОБУРЛУЦЬКОГО РАЙОННОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ із спільної власності  територіальних громад сіл, селищ Великобурлуцького району.

2. Про перейменування КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО МЕДИКО-ГЕНЕТИЧНОГО ЦЕНТРУ.

3. Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ МЕДИЧНИЙ КОЛЕДЖ № 1» шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ХАРКІВСЬКОГО МЕДИЧНОГО КОЛЕДЖУ № 2 та його перейменування.

4. Про створення КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ОНКОЛОГІЇ» та припинення шляхом ліквідації КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ОНКОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР».

5. Про створення КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ», припинення деяких комунальних підприємств шляхом їх злиття у  КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ФАРМАЦІЯ».

Зазначені рішення обласної ради залишаються на контролі в постійній комісії та регулярно заслуховуються звіти про їх виконання.

 

В рамках співпраці з обласною державною адміністрацією 10 листопада 2016 року відбулося спільне засідання постійної комісії обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО та постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області, на якому Управлінням охорони здоров’я облдержадміністрації надано інформацію про вжиті заходи щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1024 «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення» та обговорено питання оптимізації стаціонарного ліжкового фонду комунальних закладів охорони здоров’я, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

 

Протягом звітного періоду члени комісії також регулярно брали участь у перевірках стану використання майна, виконання статутних завдань та умов контракту керівниками комунальних підприємств.

Депутати члени постійної комісії приймали активну участь в обласних заходах,  засіданнях  робочих груп, перевірках та моніторингах спільно з фахівцями профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

За звітний період в постійній комісії розглянуто 31 звернення громадян, у тому числі головою постійної комісії на особистому прийомі - 11 звернень, що стосуються надання матеріальної допомоги, проведення лікування, забезпечення інвалідів засобами реабілітації. Усім громадянам, які зверталися, була надана допомога у вирішенні питань, що їх турбують. Членами комісії також постійно проводилися прийоми громадян та надавалася допомога з питань, віднесених до повноважень комісії.

 

 

 

Голова постійної комісії з питань соціальної

політики, охорони здоров’я, реабілітації

учасників бойових дій та АТО                                                               В Святаш