ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю про роботу за період з листопада 2015 року по грудень 2016 року

 

         До складу постійної комісії обласної ради з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю  (далі – постійна комісія) входить 8 депутатів обласної ради.

         Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

         За звітний період постійною комісією було проведено 17 засідань, на яких було розглянуто 174 питання,  підготовлено та рекомендовано для розгляду на сесії 9 проектів рішень обласної ради. Два рази на рік, у відповідності з планом роботи та згідно зі ст. 51-1 Закону України "Про прокуратуру" та  Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування керівниками правоохоронних органів громадськості про стан законності та заходи щодо її зміцнення", на засіданні постійної комісії заслуховувалася інформація прокурора області про стан законності, заходи щодо її зміцнення й результати діяльності органів прокуратури та інформація начальника ГУНП в Харківській області  про стан правопорядку в Харківській області. Також, згідно з Постановою Верховної Ради України від 15 листопада 2016 року № 1737-VIII «Про Звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України та органів місцевого самоврядування щодо здійснення контролю за станом правопорядку в державі та у відповідних територіальних громадах» на засіданні постійної комісії було заслухано інформацію начальника Головного управління Національної поліції в Харківській області  Дмитрієва А.А. про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності ГУНП в Харківській області на території області в січні-жовтні 2016 року

            Упродовж звітного періоду за підтримкою постійної комісії були розроблені, розглянуті та прийняті  обласною радою такі рішення:

         «Про затвердження Програми територіальної оборони Харківської області на  2016-2017 роки»;

         «Про затвердження регіональної Програми військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи на  2015-2017 роки»;

          «Про затвердження регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області  на  2016-2017 роки»;

          «Про затвердження регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території  Харківській області  на  2016 рік»;

          «Про затвердження регіональної Програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія)  на  2016 -2017 роки»;

         У роботі постійної комісії брали участь голова обласної ради, його заступники, керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, представники засобів масової інформації.

          Практично на кожному засіданні члени комісії заслуховували інформацію в порядку контролю відповідно до  прийнятих обласною радою рішень.

           Постійна комісія з правових питань, регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю бере активну участь у роз’ясненні положень законів України "Про запобігання  корупції", "Про доступ до публічної інформації", «Про очищення влади» через співпрацю з навчальними закладами регіону (Харківський Національний університет внутрішніх справ, Національний юридичний  університет імені Ярослава Мудрого).

             Протягом звітного періоду постійною комісією були розглянуті питання реалізації державної регуляторної політики відповідно до розділу VI Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", а саме:

       - були підготовлені та надані висновки щодо відповідності проектів регуляторних актів вимогам законодавства на підставі аналізу регуляторного впливу і експертного висновку, а саме:  «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області», «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету, передбачених на реалізацію Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1333-VI» , «Про затвердження Порядку використання коштів обласного бюджету, що виділяються для мікрокредитування суб’єктів малого і середнього підприємництва на зворотній основі під бізнес-плани проектів на 2016-2020 роки»;

         - всі проекти регуляторних актів були  оприлюднені у газеті "Слобідський край" та на сайтах обласної державної адміністрації.

            Також комісією постійно здійснюється робота аналітичного, консультативного та методичного спрямування. Так, члени комісії активно долучилися до роботи щодо виконання протокольного доручення голови Харківської обласної ради Чернова С.І. від 14 квітня 2016 року № 6, даного на пленарному засіданні IV сесії Харківської обласної ради VII скликання, стосовно аналізу законності проведення рубок лісів у Харківській області. На VIII  пленарному засіданні сесії обласної ради схвалено рішення «Про звернення депутатів Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України  щодо необхідності посилення відповідальності за незаконні порубки лісів і незаконні операції з лісоматеріалами й пиломатеріалами шляхом внесення змін до чинного законодавства України».

Також, з метою виконання ст. 51 Закону України «Про Національну поліцію», беручи до уваги  не визначеність  на законодавчому рівні механізмів і критеріїв відбору кандидатів від представників громадськості, для обрання їх обласною радою, ураховуючи досвід інших областей з цього питання, за пропозицією управління правового забезпечення, природокористування та земельних відносин виконавчого апарату обласної ради на засіданні постійної комісії від 17.03.2016 вироблено наступний механізм прийняття обласною радою рішення «Про обрання представників громадськості до поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області», а саме:

- у засобах масової інформації розмістити повідомлення про початок відбору кандидатів до складу поліцейської комісії;

 - визначити необхідні документи, які потрібно подати до обласної ради, а також строки їх прийому (лист-клопотання  від громадської організації, ініціативної групи громадян, фізичної особи на ім’я голови обласної ради із пропозицією про включення особи до складу поліцейської комісії; розширену автобіографію кандидата; документи, які підтверджують бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет особи, яка виявила бажання увійти до складу поліцейської комісії (рекомендовані листи, характеристики тощо) довідку про відсутність судимостей, довідку від психіатра);

- покласти обов’язки щодо попереднього вивчення направлених документів та розміщення їх на офіційному сайті на постійну комісію;

- запрошення кандидатів на засідання постійних комісій, співбесіда з ними;

- голосування за кожною кандидатурою окремо на пленарному засіданні сесії обласної ради. Ті два кандидата, які отримають більшість голосів депутатів, і будуть вважатися обраними представниками громадськості до поліцейської комісії Головного управління Національної поліції в Харківській області. На виконання норм статті 51 Закону України «Про Національну поліцію» із урахуванням зазначеної процедури обласною радою було обрано двох представників до поліцейської комісії.

         Також члени постійної комісії брали участь у засіданнях, що організовувалися й проводилися спільно з Головним  управлінням Національної поліції в Харківській області з питань, що віднесені до їх сфери компетенції. Зокрема на таких засіданнях було обговорено питання щодо інтелектуальної електронної системи з можливостями аналізу (у тому числі в реальному часі) великих обсягів електронних потоків даних та прогнозування.

            Одним із напрямів діяльності роботи постійної комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю є робота щодо внесення пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з метою їх удосконалення.  

            Значну роботу аналітичного та контрольного спрямування проведено під час роботи членів комісії в тимчасовій контрольній комісії з перевірки діяльності КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр»», оскільки саме постійна комісія ініціювала  внесення на розгляд сесії обласної ради проекту рішення обласної ради «Про створення тимчасової контрольної комісії з перевірки діяльності КЗОЗ «Харківський обласний клінічний онкологічний центр»». За результатами роботи комісії також ухвалено рішення обласної ради  «Про створення КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ОНКОЛОГІЇ»  та припинення шляхом ліквідації  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ  КЛІНІЧНИЙ ОНКОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (код ЄДРПОУ 02002776)» .

             Постійна комісія з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю на своїх засіданнях двічі на рік розглядає питання "Про підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств". Також були розглянуті питання погодження додаткових угод  до договорів оренди комунального майна щодо подовження термінів їх дії, проекти договорів оренди.  

       Голова постійної комісії Русецький Анатолій Анатолійович, заступники голови постійної комісії Дмитрієв Анатолій Анатолійович та Кухар Василь Іванович, секретар постійної комісії Шатохін Євген Анатолійович, члени постійної комісії: Бондаренко Д.В.,  Мацегора Г.М., Каратуманов О.Ю.,   Горло Д.В., -   постійно беруть участь у нарадах, круглих столах на засадах взаєморозуміння, відкритості та прозорості.

Пріоритетними напрямами в роботі постійної комісії в звітному періоді були захист прав громадян та супроводження регуляторної діяльності обласної ради, які успішно реалізовано.

         Постійною комісією з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю протягом звітного періоду розглядалися звернення, заяви (клопотання), скарги громадян з особистих питань.

       У зв’язку із цим постійна комісія:

-      вживає заходів щодо забезпечення оперативного вирішення питань, які ставлять громадяни у своїх  зверненнях;

-  за дорученням голови обласної ради надає правові консультації та роз’яснення положень  законодавства.

         Голова постійної комісії Русецький А.А. веде особистий  прийом виборців у Харківській обласній раді.  За звітний період було прийнято  28 громадян, надано більше  тридцяти безкоштовних консультацій.                   

      По кожному зверненню приймались відповідні рішення, надсилались депутатські запити до місцевих органів виконавчої влади, органів поліції, суду та прокуратури, надавалися необхідні роз’яснення.

        За ініціативою Русецького А.А. було створено Юридичну клініку на базі юридичної фірми FAS-UST, в якій надається безкоштовна правова допомога громадянам, які опинилися у складних життєвих умовах.

Постійна комісія на 2017 рік визначила пріоритетні завдання і одним із них, що на сьогоднішній день є найбільш актуальними, є сприяння постійної комісії обласної ради у реалізації Програми територіальної оборони Харківської області на період 2016-2017 років. Не менш важливою є робота консультативного та методичного спрямування, а саме: роз’яснення поточного законодавства, зокрема у сфері протидії злочинності, охорони громадського порядку, попередження насильства у сім`ї та боротьби із корупцією. Ще одним із напрямів роботи постійної комісії є організація та контроль за виконанням регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку в Харківській області  на  2016-2017 роки.

        Також одним із напрямів подальшої діяльності постійної комісії з правових питань,  регуляторної  політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю стане й робота щодо внесення пропозицій до проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються  правових питань. 

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради  з

правових питань, регуляторної політики,

законності, громадського порядку,

боротьби з корупцією та злочинністю                                   А. Русецький