Звіт  про роботу постійної комісії обласної ради з питань науки,  освіт, культури та духовності за період з листопада 2015 року по грудень 2016 року

 

Постійна комісія створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII на  I сесії. У складі комісії зараз працює  6 депутатів. Голова постійної комісії – Звєрєв Віктор Олександрович; заступник голови – Сталінський Дмитро Віталійович; секретар  -  Лопатіна Ірина Вуколівна; депутати -  Боровська Світлана Василівна, Коростельов В’ячеслав Володимирович, Таркан Микола Петрович.

 

Всю роботу комісія проводить згідно з  перспективними планами. Вона будує свою роботу на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань та прийняття рішень. Постійна комісія  відповідно до Положення про постійні комісії розглядає питання  щодо розвитку науки і освіти в регіоні; розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури; попередньо розглядає проекти програм щодо розвитку науки, освіти культури, історичної спадщини, духовності,  а також програм культурного розвитку національних меншин; здійснює аналіз щодо розвитку культури, збереження історичної спадщини та  пам’яток культури в регіоні, розглядає питання стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури;

Всього постійна комісія за цей період провела 9 засідань,  на яких було розглянуто 140 питань.

Депутати постійно опікуються питаннями щодо  фінансового забезпечення установ галузей „Освіта” та „Культура”,  питаннями планування та  виконання обласного бюджету. Ці питання розглядалися на засіданнях постійної комісії  14 грудня, 2015 року, 27 січня, 06 квітня, 10 червня, 29 серпня та 18 листопада  2016 року.  27 січня 2016 року  постійна комісія розглянула звернення Сумської обласної ради,  Ізюмської,  Куп’янської  та Чугуївської  міських рад 7 скликання, а також колективу працівників, учнів та батьків Люботинського професійного ліцею залізничного транспорту щодо ситуації, що склалася при фінансуванні професійно-технічних  в 2016 році  та підтримала звернення Харківської обласної ради VII скликання до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства науки і освіти України щодо необхідності фінансування закладів професійно-технічної освіти за рахунок коштів з державного бюджету. Відповідне рішення обласна рада прийняла  04 лютого 2016 року. 

З метою належного фінансування галузей, якими опікується комісія, депутати розглядають стан виконання галузевих програм та погоджують внесення до них  відповідних змін: щодо розвитку культури і туризму Харківської області на 2014 – 2018 роки; обласної програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки; обласної соціальної Програми  реформування систем закладів для дітей-сиріт та дітей, що залишились без батьківського піклування на 2008-2017 роки.  Так, згідно з програмою розвитку освіти профінансовано за рахунок  обласного бюджету  25047,368 тис. грн. Програма розроблена і працює за такими напрямами: дошкільна освіта; загальна середня освіта; позашкільна освіта; корекційна та інклюзивна освіта; професійно-технічна освіта; вища освіта і наука та соціальний захист. Так, згідно з заходами програми, компенсацію 50 % вартості проїзду у метрополітені м. Харкова із розрахунку 50 поїздок на місяць виключно для забезпечення проїзду до місця навчання і додому студентів ВНЗ та учнів ПТНЗ денної форми навчання з 28 серпня по 28 червня, профінансовано   305,8 тис. грн.; а також компенсації 50 % вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів Харківського національного аграрного університету ім. Докучаєва та Харківської державної зооветеринарної академії, профінансовано  46,8 тис. грн.

Депутати комісії  постійно приділяють увагу  виконанню рішень обласної ради  та своїх власних.  До питань в порядку контролю комісія  поверталась  на засіданнях 27 січня, 06 квітня, 10 червня,  29 серпня, 12 жовтня та 18 листопада  2016 року.  29 серпня 2016 року депутати  розглянули питання щодо ефективності використання коштів, що виділяються на капітальні вкладення об’єктів по галузі „Освіта” Програми  економічного і соціального розвитку Харківської області у 2016 році.  Комісія рекомендувала у випадку, коли Департамент є розпорядником коштів для проведення  будівельних  робіт по об’єктах галузі „Освіта” та „Культура”, в подальшому інформувати депутатів комісії  та відповідні структурні підрозділи обласної державної адміністрації про дату складання акта виконаних робіт  та передбачити можливість участі їх представників. Рекомендували  також скласти акт на основі  проведеного аналізу  стану  виконання  ремонтних робіт у 2015 році в Огіївському навчально-виховному комплексі Сахновщинської районної ради Сахновщинського району Харківської області. Стан виконання ремонтних робіт на місці вивчали депутати постійної комісії Коростельов В.В. та Лопатіна І.В., які на  наступному засіданні  12 жовтня  поінформували депутатів комісії з цього питання.

 27 січня  2016 року постійна комісія розглянула лист проректорів Харківського національного університету радіоелектроніки щодо необхідності  втручання в ситуацію, що  склалася в університеті.  04 лютого 2016 року  обласна рада  звернулася  до  Прем’єр-міністра України Яценюка А.П.  з проханням забезпечити проведення виборів ректора Харківського національного університету радіоелектроніки та вжити невідкладних заходів щодо його призначення. На цей час вибори  в університеті відбулися.

10 червня 2016 року  на своєму засіданні депутати комісії  рекомендували Державному архіву Харківської області внести зміни до Програми розвитку архівної справи Харківської області на 2013 – 2016 роки,  в якому передбачити виділення 200 тис. грн. з обласного бюджету для  проведення невідкладного капітального ремонту  з метою створення належних безпечних умов для громадян області, які відвідують приміщення архіву в будівлі по вул. Мироносицькій, 41  і  узгодження з обласним бюджетом, та подати проект для затвердження. 23 червня 2016 року відповідне рішення № 187-VII було прийнято обласною радою.

Згідно з  чинним порядком управління майном, що перебуває у спільній  власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, постійна комісія  по мірі надходження матеріалів погоджує призначення на посади, подовження терміну дії контрактів та звільнення з посади керівників галузі освіта на умовах контракту, узгоджують передачу  об’єктів в оренду, надання дозволів на списання майна, відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, інші питання стосовно комунальної  власності. Постійна комісія погоджує статути обласних комунальних закладів та підприємств профільних галузей,  розглядає на своїх засіданнях питання щодо надання погодження кадрового резерву  на посади керівників закладів обласного підпорядкування.  Відповідно до внесених змін до законів України «Про культуру», «Про вищу освіту», «Основи законодавства України про охорону здоров’я», «Про соціальні послуги», «Про фізичну культуру і спорт», інших нормативно-правових та законодавчих актів, змінився порядок призначення на посаду керівників закладів вищої освіти, культури, фізичної культури та спорту, охорони здоров’я. Враховуючи прийняті  зміни виникла необхідність приведення Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, до норм чинного законодавства України та затвердження його у новій редакції. Постійна комісія на своєму засіданні 06 квітня  2016 року  ретельно розглянула  відповідний  проект рішення обласної ради. Згідно з затвердженим 14 квітня 2016 року  порядком, обласна рада оголошує конкурс на заняття  посади керівників закладів культури, а до складу кожної конкурсної комісії  по обранню керівників цих  закладів входить    депутат від  постійної комісії.  Таким чином вже обрані директори: обласного комунального закладу  «ХАРКІВСЬКИЙ ТЕАТР ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА»; директора обласного комунального закладу  «Харківська обласна бібліотека для юнацтва»;     директора комунального закладу  «Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова» Харківської обласної ради;      директора комунального закладу  «Обласний організаційно-методичний театрально-концертний центр»;      директора комунального підприємства  Харківської обласної ради “Кінотеатр «Боммер»”.

Постійна комісія приділяє увагу роботі обласних комунальних профільних підприємств, заслуховує звіти про їх роботу, розглядає питання, звернення, що відносяться до її  компетенції. Депутати ретельно розглянули з виїздом на місце питання щодо розміщення обласних комунальних закладів та підприємств  в приміщенні за адресою вул. Сумська, 25, звернення директора   комунального підприємства харківської обласної ради „Великий академічний слобожанський ансамбль пісні і танцю” щодо надання приміщення для виконання його статутних завдань, звернення директора державного підприємства „Харківський національний академічний театр опери та балету  імені М.В. Лисенка”  щодо питань визначення власника.  Комісія  рекомендувала створити робочу групу  по вивченню питання щодо використання приміщень, що знаходяться в спільній власності територіальних громад сіл, селищ. міст області та розташовані в будівлі за адресою вул. Сумська, 25. Питання  надання приміщення для репетицій КП харківської обласної ради „Великий академічний слобожанський ансамбль пісні і танцю” залишається відкритим.

Постійна комісія  попередньо розглядає і  рекомендує кандидатури та колективи для нагородження відзнаками, преміями Верховної Ради України, почесними нагородами Харківської обласної ради.  Депутати постійної комісії попередньо розглядають пропозиції Харківської обласної державної адміністрації і за результатами розгляду рекомендують для винесення на пленарне засідання обласної ради  питання щодо присудження  щорічної  Премії Верховної Ради України. 10 червня  2016 року постійна комісія розглянула  та підтримала лист  обласної державної адміністрації щодо клопотання перед Верховною Радою України про присудження щорічної Премії Верховної Ради України Паук Валентині Василівні, викладачу державного навчального закладу «Харківське вище професійне училище № 6». 23 червня 2016 року обласна рада прийняла відповідне рішення, а  22 грудня 2016 року Верховна Рада України прийняла постанову про присудження зазначеної  премії. 

З метою стимулювання розвитку та соціальної підтримки талантів Харківської області, виявлення обдарованої молоді та сприяння їх самореалізації 2007 року рішенням  обласної ради було запроваджено конкурс  ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір. Контроль за його виконанням покладено на постійну комісію. Цього року конкурс відбувся на належному рівні удесяте. В ньому взяли участь  127 учасників. Голова постійної комісії  Звєрєв В.О. є секретарем  організаційного комітету конкурсу.  Цей конкурс привертає увагу наших обдарованих земляків, які свій талант та любов до рідного краю втілюють у художньому слові. Серед конкурсантів багато молоді.

Кожний депутат, член постійної комісії, багаторазово  виїздив в райони, міста області, де зустрічався з колективами  та адміністраціями навчальних закладів, закладів культури,  надавав безпосередню допомогу та консультації, а також вирішував проблеми окремих громадян.

Всіх депутатів комісії об’єднує  активна громадянська позиція, результативна робота в закріплених районах області, відповідальне ставлення   до виконання депутатських обов’язків.

 

 

Голова постійної комісії                                                               В. Звєрєв