Звіт

про виконання комплексної Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 09 квітня 2015 року № 1209-VІ (зі змінами)

 

На регіональному рівні протягом 2015 – 2016 років діяла комплексна Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2015 – 2016 роки (далі – Програма), яка була розроблена відповідно до Указу Президента України від 18 березня 2015 року №150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції».

Програмою передбачалися заходи щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції.

Виконання Програми здійснювалось шляхом реалізації заходів, передбачених розділом 7 зазначеної Програми з урахуванням змін, що вносилися відповідними рішеннями обласної ради.

Протягом дії Програми до неї були внесені зміни 5 рішеннями сесій обласної ради в частині корегування заходів шляхом доповненням новими, враховуючи реалії сьогодення, їх фінансового забезпечення тощо.

За два роки для реалізації Програми з обласного бюджету використано понад 1991,3 тис. грн. (2015 – 883,2 тис. грн., 2016 – 1108,1 тис. грн.)

Контроль за ходом виконання Програми здійснювався Харківською обласною радою шляхом розгляду звітів про хід реалізації Програми на засіданнях постійних комісій обласної ради: з питань соціальної політики, охорони здоров'я, реабілітації учасників бойових дій та АТО, з питань бюджету, а також заслуховуванням звіту про виконання Програми у 2015 році на засіданні Харківської обласної ради (рішення обласної ради від 14.04.2016 № 168-VІІ).

Враховуючи це, нижче надається інформація про виконання заходів Програми за 2016 рік.

 

Інформація

про виконання у 2016 році комплексної Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 09 квітня 2015 року
№ 1209-VІ
(зі змінами)

 

На виконання заходів розділу 7 Програми з обласного бюджету було передбачено 1350,0 тис. грн., на проведення заходів профінансовано та освоєно 1108,1 тис. грн.

 

7.1. Надання соціальних послуг

 

З метою підвищення кваліфікаційного рівня спеціалістів щодо здійснення соціальної роботи з учасниками антитерористичної операції (далі АТО), демобілізованими військовослужбовцями, їх сім’ями Харківським обласним центром соціальних служб для сім’ї дітей та молоді у 2016 році проведені наступні семінари:

- 2 семінари для спеціалістів місцевих ЦСССДМ: «Здійснення соціальної роботи з учасниками АТО та їх сім’ями» та «Технології роботи з учасниками антитерористичної операції та особливості ведення ділової документації» (семінар у форматі вебінар);

- круглий стіл «Взаємодія державних та недержавних організацій при здійсненні соціальної роботи з учасниками антитерористичної операції, їх сім’ями» із залученням представників державного та недержавного сектору;

Для спеціалістів місцевих ЦСССДМ підготовлено методичні рекомендації щодо роботи з демобілізованими військовослужбовцями та їх родинами.

При всіх місцевих центрах соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді в кожному із районів Харківської області створені та діють групи взаємодопомоги та взаємопідтримки для звільнених у запас (демобілізованих) військовослужбовців, які брали участь в АТО, та членів їх сімей.

З метою забезпечення супроводження з вирішення соціальних питань учасників антитерористичної операції, у продовж дії Програми місцевими центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді охоплено 4135 демобілізованих військовослужбовців та членів їх родин та надано 7160 соціальних послуг.

Спеціалістами місцевих центрів СССДМ здійснювалось обстеження сімей, в яких одна або декілька осіб брали (беруть) участь в антитерористичній операції, вивчено основні потреби, надано психологічну підтримку та проінформовано членів родини, щодо можливості оформлення пільг бійцям АТО.

На території Харківської області проживає 1357 сімей, з яких одна або декілька осіб беруть участь в антитерористичній операції в Донецькій та Луганській областях.

1337 сімей отримали інформаційні послуги, 13 сімей взято під соціальний супровід, 714 сімей отримують соціальні послуги за карткою отримувача послуг, 179 осіб та 236 сімей перенаправлені до органів соціального захисту населення для оформлення та отримання пільг та допомог.

Відвідані 89 сімей, в якій один із членів загинув в зоні АТО, 8 сімей взято під соціальний супровід, яким надано 168 соціальних послуг. 35 сімей отримують соціальні послуги за карткою отримувачів послуг (надано 1610 послуг).

При Харківському обласному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді створений та функціонує інформаційно-консультаційний (ресурсний) центр (далі ІК(р)Ц) для осіб з числа демобілізованих військовослужбовців та їх сімей.

Протягом 2016 року кризовими психологами, які працюють в ІК(р)Ц на волонтерських засадах, надано учасникам АТО 19 індивідуальних психологічних консультацій та 3 групові консультації (охоплено 28 осіб).

У рамках роботи ІК(р)Ц у мобільному режимі здійснено 9 виїздів до в\ч Чугуївського району, Вовчанського, Дергачівського, Красноградського, Богодухівського, Кегичівського, Сахновщинського районів та м. Люботин.

Індивідуальні та групові консультації, психологічну підтримку отримали 236 осіб.

За рахунок коштів обласного бюджету було видано друковану продукцію як для учасників антитерористичної операції, так і для соціальних партнерів, а саме:

брошуру «На допомогу захисникам Батьківщини» (випуск 1) тираж 1300 шт.;

- євробуклет «Послуги, що надаються центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді» тираж 2000 шт.;

- брошуру «Державна підтримка сімей з дітьми» тираж 5000 шт.;

- брошуру «Інформаційно-довідкова карта» тираж 2000 шт.

Відповідна друкована продукція надана місцевим ЦСССДМ, державним та недержавним організаціям, які здійснюють роботу з учасниками АТО.

 

Протягом 2016 року за участі учасників антитерористичної операції на сході України у навчальних закладах області проведені уроки мужності, години спілкування за темами: «Односельці – учасники антитерористичної операції на сході України», «Мій тато – захисник України», «Герої нашого часу»; уроки-реквієми, присвячені захисникам рідної землі, їхнього бойового подвигу, за темами: «Лиш тільки той достойний слави і свободи, хто кожен день за них іде у бій», «З Україною в серці», «Ніхто крім нас…», «Часи не обирають …», «Тільки тим історія належить, хто за неї бореться й живе», оформлені фотовиставки «Україна – більша за життя», «Забуттю не підлягає».

У комунальному закладі «Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот»» Харківської обласної ради систематично проводяться зустрічі із учасниками бойових дій в зоні АТО. Протягом 2016 року проведено зустрічі з: випускником ліцею 2016 року Кузьменком Б., що вступив на контрактну службу до Збройних Сил України у липні 2016 року і упродовж трьох місяців перебував у зоні АТО (Авдіївка); полковником Харківського національного університету Повітряних Сил України імені І.М. Кожедуба Шейгасом О.К. – учасником бойових дій в АТО.

У комунальному закладі  «Обласна спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ст. «Обдарованість» Харківської обласної ради» 12.10.2016 та 06.12.2016 проведені зустрічі учнів навчального закладу з воїнами АТО.

У комунальному закладі «Харківський санаторний навчально-виховний комплекс № 13» Харківської обласної ради через волонтерів, серед яких є батьки учнів, вдалося налагодити зворотній звя`зок. Діти отримують персональні листівки від воїнів, фото з місць бойових дій та розповіді про власну участь в АТО. Для закладу вони передали прапор України  з підписами учасників АТО. Учні (вихованці) навчального закладу мали змогу зустрітися з учасниками АТО та волонтерами у школі і привітати їх зі святом Захисника України. Бійців, які після поранень проходять лікування та реабілітацію у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону учні привітали святковими колядками та щедрівками.

У комунальному закладі «Харківська спеціалізована школа-інтернат «Ліцей “Правоохоронець”» Харківської обласної ради проведені зустрічі із учасниками антитерористичної операції, а саме з батьками вихованців та випускників Говором О.В., Купріковим В.А., Янковським О.А., з випускниками навчального закладу – працівниками Головного управління Національної поліції України в Харківській області полковником поліції Новіковим В.В. та полковником поліції Мовчаном М.І.; проведено комплексний виховний захід (бесіда, показний виступ, приклади надання першої медичної допомоги, спортивні змагання) представниками Батальйону патрульної служби поліції особливого призначення «Харків».

За пропозицією Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» у навчальних закладах усіх районів/міст області у березні 2016 року проведено акцію «Напиши листа захиснику Батьківщини». Кращі творчі роботи учнів передані Департаментом науки і освіти до Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО».

У районах/містах області учнівськими волонтерськими загонами проводяться акції:

- «Метелики», «Хто якщо не ми», «Добро починається з тебе», «Подаруй радість дітям» (підтримка тяжкохворих дітей, які приїхали із території АТО) Первомайський, Близнюківський, Вовчанський, Чугуївський райони, м. Лозова, м. Ізюм, м. Первомайський, м. Харків;

- «Пластмасова кришка – майбутній протез для солдата» Шевченківський, Ізюмський райони, м. Харків;

- «Допомога воїнам АТО – моральний обов’язок волонтерів» Валківський, Дергачівський, Сахновщинський, Краснокутський, Дворічанський, Балаклійський, Харківський райони, м. Чугуїв, м. Первомайський.

Волонтерами навчальних закладів м. Ізюм зібрані продуктові кошики для бійців, які вартували міст через річку Сіверський Донець на території міста Ізюм, та для бійців блокпосту.

Заслуговує на увагу організація роботи учнів-волонтерів навчальних закладів м. Куп’янська щодо вшанування пам’яті загиблих воїнів-земляків, які загинули на території АТО,  та допомога сім’ям загиблих воїнів та батькам, діти яких виконують військовий обов’язок в зоні АТО, а саме:

- спільна організаційна робота учнів-волонтерів, адміністрацій навчальних закладів, громадських організацій щодо встановлення в навчальних закладах дощок Пам’яті колишнім учням, які загинули в зоні АТО (4 дошки);

- акції «Хай серце не втрачає доброти», «Людське милосердя хай творить добро» (допомога сім’ям загиблих воїнів);

- акція «Зігрій увагою воїна АТО» (збір новорічних подарунків для батьків школярів, які воюють на сході України).

Учні-волонтери стали організаторами конкурсу на краще місце розташування пам’ятника воїнам-землякам, які загинули на території АТО, в місті Куп’янську (7 осіб) та плану благоустрою прилеглої території.

25.11.2016 у 92-й механізованій бригаді у селищі Башкирівка Чугуївського району відбулася творча зустріч воїнів та Харківської обласної ради старшокласників. Під час зустрічі відбувся концерт творчих колективів КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» та бійцям передані листи та малюнки від учнів навчальних закладів Харківщини, що зібрані в рамках проекту «Допоможи герою АТО» Харківської обласної ради старшокласників.

До 25-річчя  Збройних Сил України  відбулася творча зустріч вихованців Комунального закладу «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості», лідерів Харківської обласної ради старшокласників, кадетів Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» з військовослужбовцями, які проходять лікування у військово-медичному клінічному центрі Північного регіону. Під час зустрічі діти підготували концертну програму для воїнів, лідери Харківської обласної ради старшокласників із усіх куточків Харківщини подарували малюнки та листи для воїнів із побажаннями скорішого одужання, вдячністю за їхній героїзм.

Починаючи з жовтня 2015 року комунальний заклад «Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот»» Харківської обласної ради бере участь у реалізації проекту Харківського університетського консорціуму «Допомога воїнам, які знаходяться в зоні АТО», в акції «Лист воїну АТО», проекті «Школа волонтера», що реалізується громадською організацією «Всеукраїнська громадська організація «ПОРУЧ» за підтримки німецької федеральної компанії Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, в рамках якого у жовтні 2016 року на базі ліцею проведені тренінги для студентських команди та команди ліцеїстів.

У комунальному закладі  «Обласна спеціалізована школа-інтернат ІІ-ІІІ ступенів «Обдарованість» Харківської обласної ради» 12.10.2016 відбувся благодійний концерт, на якому зібрано 3900 грн. Кошти передані до благодійної організації «Берегиня» на потребу воїнів АТО, виготовлені обереги, вітальні листівки, сувеніри, які передані до шпиталю пораненим воїнам АТО.

Учні (вихованці) комунального закладу «Харківський санаторний навчально-виховний комплекс № 13» Харківської обласної ради щорічно проводить благодійні акції, спрямовані на підтримку учасників АТО та  дітей, які знаходяться на підконтрольних Україні територіях. Неодноразово малювали малюнки, писали вітальні листівки та виготовляли обереги  власними руками для бійців, разом з батьками  проводили благодійні акції по збору продуктів харчування, санітарно-гігієнічних засобів та теплого одягу. Співпраця з благодійними організаціями, такими як Всеукраїнський благодійний фонд «Єдина Родина», Регіональний Медичний Фонд, «Діти – наше майбутнє» сприяла проведенню благодійних акцій: «Банка радості», «Діти-дітям», «Дід Мороз – це Я і Ти».

Учні професійно-технічних навчальних закладів узяли участь у листопаді 2016 року в акції «Посилка бійцеві». Посилки для поранених бійців були відправлені у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону.

У грудні 2016 року передано побутові речі (зубні пасти, мило, туалетний папір, рушники, шкарпетки) для учасників АТО, які знаходяться на лікуванні відправлені у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону.

Учнями Харківського професійного ліцею швейного і хутрового виробництва, Чугуївського професійного ліцею, Державного навчального закладу «Харківський поліграфічний центр професійно-технічної освіти» виготовлено солодкі дарунки для поранених бійців.

 

Засоби масової інформації Харківщини достатньо регулярно подавали матеріали щодо питань соціально-правового забезпечення членів родин загиблих учасників АТО, поранених, інвалідів, ветеранів антитерористичної операції.

На Харківщині медичні огляди пройшли понад 3000 демобілізованих. Такі результати місячника «Дні здоров’я», який проводився з 23 травня по 23 червня поточного року, – повідомила обласна газета «Слобідський край» (05.07 – ст. «Здоров’я АТОвців»).

Відповідно до Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», протягом місяця медики проводили огляди демобілізованих. За цей період лікарі оглянули 3180 осіб, а це 60 % від загальної кількості демобілізованих. Станом на 15 червня 2016 року на Харківщині кількість демобілізованих становила 5331 особу, з них 3129 людей у районах області та 2202 – у місті Харкові.

За словами головного лікаря обласного госпіталю ветеранів війни Юрія Федченка, за результатами медичних оглядів на лікування до стаціонару направили 174 учасників АТО, амбулаторну допомогу надано 668 особам. Також 17 бійцям проведено зубне протезування, а в санаторних закладах пройшли оздоровчий курс лікування 15 учасників АТО, ще 260 отримали санаторно-курортні довідки. Газета зазначає, що окрім місячника «Дні здоров’я» Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації з березня поточного року організував виїзди поліпрофесійних бригад у райони області. Під час виїздів у райони медики оглянули 460 учасників АТО.

Про зустріч учасників бойових дій в зоні АТО з головою обласної державної адміністрації Ігорем Райніним розповіла обласна газета «Слобідський край» (09.07 – ст. « АТОвці вдячні за підтримку»). На зустрічі обговорили  коло питань, що хвилюють учасників бойових дій. Було зазначено, що на Харківщині перші і кращі результати по всій Україні щодо допомоги в отриманні земельних ділянок, реалізації програми з оздоровлення, програм, пов’язаних з допомогою в отриманні житла учасниками АТО, які втратили функціональні можливості, і для сімей загиблих. Також діють програми, пов’язані з професійною адаптацією учасників АТО.

Обговорили й питання соціальної реабілітації учасників АТО, можливості створення бази відпочинку і розробки землевпорядної документації та генеральних планів для тих земельних масивів, які учасники АТО вже отримали у власність. Також активісти зазначили, що одним з найважливіших питань для ветеранів АТО є можливість отримання пільгових кредитів на будівництво житла.

Статті щодо підтримки учасників АТО опубліковані в місцевих засобах масової інформації.

Висвітлювали цю тематику й електронні засоби масової інформації області. У першу чергу це стосується філії НТКУ «Харківська регіональна дирекція»:

28.11.16 – «Новини Харківщини». Заступник голови ОДА М. Беккер – про земельні ділянки для учасників АТО. (Хрон. 5 хв.);

28.11.16 – «Слобожанські акценти».  Заступник голови ОДА Є. Шахненко – про реалізацію програми для придбання житла учасникам АТО. Головний спеціаліст Державної служби у справах ветеранів і учасників АТО Ю. Корсунов – розповідає, хто зможе скористатися програмою в першу чергу (Хрон.10 хв.);

01.12.16 – «Ати-бати». Передача, присвячена темі протезування учасників АТО. Розповідають директор Українського НДІ протезування, протезобудування та відновлення працездатності А. Салєєва та завідувач кафедри ХПІ М. Ткачук.

15.12.16 – «Ранок з обласним». Інформація  за повідомленням ДФС про компенсацію роботодавцям, які працевлаштовують учасників АТО (Хрон.5 хв.).

29.12.16 – «Слобожанські акценти». Директор Департаменту містобудування та архітектури ОДА М. Рабинович – про зведення нових житлових будинків, реалізацію програм щодо забезпечення житлом молоді та учасників АТО (Хр.10 хв.).

На офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщено координати «Гарячих ліній»:

Для людей, які планують виїхати з району проведення АТО – Міжвідомчий координаційний штаб, Державна служба України з надзвичайних ситуацій: 101, 044-247-30-02, 044-247-32-93, http://www.mns.gov.ua/content/baner.html.

Для отримання інформації від органів виконавчої влади – Урядова гаряча лінія 0-800-50-73-09.

Для отримання допомоги у працевлаштуванні – Державна служба зайнятості: 0-800-50-50-60; http://www.dcz.gov.ua, http://www.trud.gov.ua та з питань пенсійних виплат – Пенсійний фонд: 0-800- 50-37-53; http://www.pfu.gov.ua

Для отримання соціальної допомоги – Міністерство соціальної політики: 044-289-53-68, http://www.mlsp.gov.ua.

З питань відновлення втрачених документів – Державна міграційна служба: 044-278-50-30; http://dmsu.gov.ua.

Міністерство освіти і науки України – 044-481-32-11.

Гаряча лінія Міністерства охорони здоров’я України: 0-800-801-333.

Також, на офіційному веб-сайті Харківської обласної державної адміністрації розміщені такі банери:

Урядова «гаряча лінія» з питань переселення: 0 800 507 309;

Єдиний телефон порятунку – 112;

«Герої не вмирають!» – Меморіал пам’яті загиблих харків’ян – героїв АТО;

«Гаряча лінія» для учасників АТО: (057) 705 04 69;

«Харківський обласний центр допомоги учасникам АТО»: kharkivoda.gov.ua;

Земельні ділянки учасникам АТО: kharkivoda.gov.ua;

Урядова «гаряча лінія» – 1545; Люди допомагають людям.

 

З метою соціального захисту демобілізованих учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників АТО в області запроваджено практику складання на кожного з них соціального паспорту.

За результатами обстежень місцевими органами виконавчої влади вживаються всі необхідні заходи по задоволенню виявлених потреб.

Для реалізації Програми з обласного бюджету були виділені кошти на проведення відпочинку осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, у санаторно-курортних закладах Харківської області  (терміном на 14 днів) та на організацію Новорічних свят для дітей учасників АТО.

У 2016 році відпочинок у санаторно-курортних закладах Харківської області пройшли 162 особи, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, на загальну суму 632,1 тис. грн.

            За інформацією отриманою від структурних підрозділів у справах молоді та спорту райдержадміністрацій та виконкомів міст обласного значення та м.Харкова, на території Харківської області та м. Харкова проживає 1378 дітей віком від 7 до 17 років учасників бойових дій у зоні проведенні антитерористичної операції. Кількість дітей загиблих учасників бойових дій становить 32 чоловіка.

            З питання оздоровлення дітей вищевказаних категорій під час літньої оздоровчої кампанії 2016 року Управління у справах молоді та спорту співпрацювало із обласним військовим комісаріатом та Харківською обласною громадською організацією «Спілка ветеранів АТО», якими було надано списки таких дітей.

            Планувалося оздоровити 1350 дітей учасників бойових дій у зоні проведенні антитерористичної операції або 98% від їх загальної кількості та 32 дитини загиблих учасників бойових дій.

            Відпочинком та оздоровленням охоплено 1306 дітей учасників бойових дій (94,8% від загальної кількості таких дітей) та 32 дитини загиблих учасників АТО (100%).

За рахунок коштів обласного бюджету для дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції, закуплено 2479 новорічних святкових кондитерських наборів (солодощів) на загальну суму 436,0 тис.грн.

Під час проведення відповідних заходів 2479 дітей учасників АТО, які є жителями Харківської області отримали новорічні святкові кондитерські набори (солодощі).

 

7.2. Надання медичних послуг

 

З метою своєчасного виявлення захворювань в усіх демобілізованих військовослужбовців, визначення для них обсягів амбулаторного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, проведення медичних реабілітаційних заходів, психологічної реабілітації та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації видано наказ від 26.03.2015 № 194 «Про медичне забезпечення демобілізованих військовослужбовців» визначено щорічне проведення періодичних медичних оглядів цій категорії громадян на направлення їх за показаннями до медико-соціальних експертних комісій.

Згідно цього наказу вказаним особам протягом 3-х робочих днів проводяться медичні огляди за місцем їх проживання за участю 12 спеціалістів (терапевт, хірург, невропатолог, отоларинголог, офтальмолог, психіатр, стоматолог, дерматолог, фтизіатр, уролог, травматолог, інші), за результатами яких організовується диспансеризація, індивідуальні програми реабілітації, направлення на лікування та реабілітацію відповідно до об’єктивних показів.

У зв`язку з цим, з метою своєчасного виявлення захворювань у демобілізованих військовослужбовців, визначення для них обсягів амбулаторного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, проведення медичних реабілітаційних заходів, психологічної реабілітації та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, з лютого поточного року проводяться повторні профілактичні медичні огляди. демобілізованим особам, членам їх сімей та членам сімей загиблих військовослужбовців.

В області налагоджена робота з керівниками територіальних рай(міськ)військкоматів щодо регулярного отримання інформації про військовослужбовців, які демобілізовані із районів проведення антитерористичної операції та прибули на територію постійного мешкання або тимчасового перебування та складення їх реєстрів із дотриманням нормативних актів щодо захисту конфіденційної інформації та персональних даних.

За даними, що отримані з обласного військового комісаріату в область у 2016 році  прибуло 3623 демобілізованих.

            На базі КЗОЗ обласного госпіталю ветеранів війни створено реєстр демобілізованих військовослужбовців та членів їх родин.

            У 2016 році, відповідно до завіреної інформації закладів охорони здоров’я, зареєстровано 6663 особи, у тому числі 4169 осіб в районах області та 2494 особи в м. Харкові.

            Із числа демобілізованих звільнені були з причини поранення 118 осіб, у тому числі 78 із районів області, 40 – м. Харкова. Окрім цього, через виявлені захворювання або його загострення демобілізовано  151 особу,  у тому числі  129 осіб із районів області та  22 особи з м. Харкова. Документи, що засвідчують безпосередню участь демобілізованого в зоні проведення АТО наявні у 6270 осіб, у тому числі 4066 осіб з районів області мають такі документи і 2204 особи з м.Харкова.

            У 2016 році оглянуто 5043 особи або 75,7% від усіх демобілізованих, що зареєстровані в закладах охорони здоров’я.

            Після проведених у цьому році медичних оглядів вперше виявлено 1608 випадків патології або у 32% від оглянутих.

            У 2075 демобілізованих в наявності захворювання, які не були протипоказані для проходження військової служби та після демобілізації не мали загострення.

            Відповідно до проведеного в подальшому обстеження на диспансерний облік взято 2731 особу, або 54,2% від оглянутих.

            Після проведеного медичного огляду визначені обсяги лікування та реабілітації.

            Підлягало стаціонарному лікуванню  580 осіб, у тому числі в закладах охорони здоров’я вторинного рівня – 306, закладах охорони здоров’я третинного рівня – 174, в науково-дослідних інститутах – 100.

            Проведено стаціонарне лікування  458особам або 79% від тих, що підлягали.

            Для проведення амбулаторного лікування було визначено потребу у 1268 осіб, проліковано 965 осіб або 76,1% від тих, що підлягали.

            Встановлено, що 1033 особи потребують зубного протезування. Запротезовано 310 осіб за кошти місцевого бюджету.

            Санаторно-курортному лікуванню підлягало 801 особа. Видано санаторно-курортних довідок 438 демобілізованим, отримали санаторно-курортне лікування за даними закладів охорони здоров’я 156 учасників АТО.

За даними КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» у 2016 році надана експертна допомога 137 особам із числа учасників антитерористичної операції.

Відсотки втрати працездатності встановлені 52 осіб і  81 особа визнані інвалідами: І групи – 5, ІІ групи – 16, ІІІ групи – 60. Причинами інвалідності стали:

18 –  травматичне ураження головного мозку

2 – травматичне ураження верхніх кінцівок

10 – травматичне ураження нижніх кінцівок

4 – політравми

1 – після травматичні ураження шкіри

2 – судинні ускладнення травм кінцівок

44 – інші причини – ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, посттромбофлебітичний синдром, Хорея Гентингтона, наслідки інсульту, деформуючий артроз лівого тазостегнового суглоба, радикулопатія, бронхіальна астма та ін.

Усього за даними закладів охорони здоров’я міста та області на обліку перебувають 122 учасника АТО, які мають інвалідність, в тому числі І групи – 6 осіб, ІІ групи –29 осіб, ІІІ групи – 87 особа.

Для всіх 122 інвалідів розроблена та складена індивідуальна програма реабілітації.

Зважаючи на велику важливість проведення реабілітаційних заходів особам даної категорії, фахівцями КЗОЗ «Обласний центр медико-соціальної експертизи» усім інвалідам рекомендоване відновне лікування, надані рекомендації із працевлаштування, рекомендоване лікування в санаторно-курортних умовах, надані рекомендації із соціальної реабілітації.

            За ініціативи Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» 24 листопада 2016 року на базі КЗОЗ обласного госпіталю ветеранів війни під головуванням заступника начальника Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації проведено нараду фахівців Управління охорони здоров'я та представників Харківської організації «Спілка ветеранів АТО» щодо проведення обстеження учасників АТО на вірусні гепатити та, при необхідності їх лікування.

            За результатами цієї наради визначено план заходів по запровадженню програми з обстеження учасників АТО на вірусні гепатити.

На початковому етапі лікарями первинної ланки проводиться біохімічний скринінг та УЗ-дослідження учасникам АТО.

            Станом на 01 січня проведено:

- АЛТ –859 особам,

- Білірубін – 869 особам,

- УЗД печінки – 693 особам.

Наявність відхилення від норми виявлено:

- АЛТ – 79 осіб (9,2%),

- Білірубін – 61 особа (7 %),

- УЗД печінки – 138 осіб (19,9%).

 

            За даними керівників закладів охорони здоров’я зареєстровано 8465 члена сімей демобілізованих, в тому числі батьків демобілізованих – 2728 осіб, дітей демобілізованих – 3044 особи, подружжя – 2222 особи, інших – 471 особа.

У 2016 році медичний огляд проведено 5079 особам або 60% від тих, що зареєстровані. У 418 осіб або 8,2% було вперше виявлено захворювання. Ще у 2181 особи захворювання були виявлені у попередні роки.

На диспансерний облік взято 1961 особу,або 38,6%.

            125 членів сімей демобілізованих мають групу інвалідності.

 

Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації розроблена «Пам’ятка  для військовослужбовців, що повернулися із зони АТО» з питань надання медичної допомоги, у тому числі психологічної, демобілізованим із зони АТО, тираж якої склав 10 тис. екз. Ця пам`ятка направлена у рай(міськ)військкомати, заклади охорони здоров’я і органи соціального захисту населення. Також розроблені «Пам`ятка лікарю загальної практики з надання медико-психологічної допомоги військовослужбовцю, демобілізованому з зони АТО» і «Пам`ятка для членів сімей військовослужбовців, демобілізованих з зони АТО».

Медична допомога демобілізованим із зони антитерористичної операції надається в усіх без винятку закладах охорони  здоров’я первинного, вторинного та третинного рівнів.

КЗОЗ Обласний госпіталь ветеранів війни визначений провідним закладом для надання стаціонарної медичної допомоги та психологічної реабілітації осіб вищевказаного контингенту. Станом на 01.01.2017 р. в госпіталі проліковано 721 учасник АТО та 36 осіб ще проходять безоплатне лікування.

            Для проведення психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції на базі госпіталю за рішенням Департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації у 2015 році залучалися лікарі-психотерапевти та психологи КЗОЗ «Обласний психоневрологічний диспансер». Крім того, адміністрацією госпіталю 03.09.2015 р. укладено угоду з Харківською медичною академією післядипломної освіти щодо розміщення на базі госпіталю кафедри психотерапії (завідувач кафедри професор Б.В.Михайлов, головний психотерапевт МОЗ України). Щоденно працівники кафедри проводять сеанси психотерапії з учасниками АТО. З 2016 року в госпіталі укомплектовано 1,5 посади лікаря-психотерапевта, двома фізичними особами, які проводять щоденний прийом хворих.

Психіатрична допомога та психологічна реабілітація військовослужбовців, які демобілізовані із районів проведення антитерористичної операції, проводиться мережею усіх закладів охорони здоров`я психіатричного та психоневрологічного профілів Харківської області.

Амбулаторна психіатрична та психоневрологічна допомога і психологічна реабілітація надається мережею психоневрологічних диспансерів районів області  та м. Харкова і відповідних кабінетів центральних районних лікарень.

Лікарі-психотерапевти та психологи залучаються до роботи поліпрофесійних бригад, які проводять реабілітаційні заходи учасникам антитерористичної операції та членам їх сімей.

Для вирішення питань демобілізованих військовослужбовців та членів їх родин щодо надання їм психологічної реабілітації та медичної допомоги створено «гарячу лінію» при Департаменті охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, КЗОЗ «Обласний психоневрологічний диспансер» та КЗОЗ «Обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом».

На виконання наказу Департаменту охорони здоров`я Харківської обласної державної адміністрації від 09.03.2016 № 110 «Про виїзди поліпрофесійних бригад» фахівців» з 15.03.2016 по 29.03.2016, з 18.04.2016 р. по 27.04.2016 р. та з 18.05.2016 р. по 30.05.2016 р. були  проведені виїзди поліпрофесійних бригад у 28 районів області, до складу яких входили лікарі-науковці та практики, зокрема: психолог Інституту неврології, психіатрії і наркології НАМН України», терапевт Інституту терапії ім. Л.Т.Малої НАМН України», психотерапевт, ортопед-травматолог, невропатолог Харківської медичної академії післядипломної освіти, хірург та уролог Харківського національного медичного університету, лікар з фізичної реабілітації КЗОЗ «Обласний лікувально-фізкультурний диспансер».

Головними лікарями закладів охорони здоров’я області було забезпечено широке інформування населення районів про проведення оглядів демобілізованих учасників антитерористичної операції через районні телевізійні компанії, пресу, особисті телефонні дзвінки медичних працівників та районні спілки учасників антитерористичної операції.

Під час огляду фахівцями надавалась лікувально-консультативна допомога демобілізованим, визначалась індивідуально для кожного потреба в амбулаторному та стаціонарному лікуванні, у тому числі в закладах охорони здоров`я третинного рівня надання медичної допомоги.

Кожний фахівець складав особистий звіт про проведену роботу, де відображав анкетні дані демобілізованих, яких оглянув, рекомендації щодо їх подальшого лікування та реабілітації.

За підсумками проведених оглядів копії усіх особистих звітів фахівців були передані адміністрації центральних районних лікарень для подальшого планування та проведення оздоровлення демобілізованих з наданням усних рекомендації по особам, які заслуговують додаткової уваги медичних працівників.

Особлива увага приділялась психологічній реабілітації цього контингенту пацієнтів. Фахівці психолог та психотерапевт шляхом індивідуального прийому проводили бесіди та психотерапевтичні сеанси для демобілізованих та при необхідності призначалось медикаментозне лікування, а в разі наявності показань, стаціонарне лікування. До прийому цих фахівців залучались  психологи кабінетів психологічної реабілітації центральних районних лікарень, що дало змогу вдосконалити тактику подальшої психологічної реабілітації кожного пацієнта.

Усього за всі періоди оглядів 460 учасників АТО з`явились для оглядів та виявили бажання їх пройти у відповідних фахівців: психотерапевтів – 417 осіб або 90,7%, психологів – 417 осіб (90,7%), терапевтів – 416 осіб (90,4%), невропатологів – 420 осіб (91,3), ортопедів-травматологів – 278 осіб (60,4%), хірургів – 423 особи (91,9%), урологів – 251 особа (54,6%), лікарів з фізичної реабілітації  - 194 особи (42,2%).

За підсумками оглядів фахівцями бригад виявлена потреба у амбулаторному лікування у 417 осіб, або 90,7% від оглянутих, у стаціонарному лікуванні – у 79 осіб (17,2%), у проведенні психологічної реабілітації – у 307 осіб ( 66,7%), у проведені фізичної реабілітації – у 183 осіб (39,8%), підлягає направленню для лікування в заклади охорони здоров`я третинного рівня надання медичної допомоги та НДІ НАМН України  - 130 осіб (28,3%).

22.03.2016 Департаментом охорони здоров’я Харківської обласної державно адміністрації був проведений «Круглий стіл» на тему «Стан надання медичної допомоги демобілізованим військовослужбовцям, членам їх сімей та членам сімей загиблих учасників АТО Харківської області за 2015 рік» за участю керівників закладів охорони здоров’я Харківської області та керівників та членів обласної та районних спілок учасників АТО, волонтерів.

24.03.2016 відбулось засідання колегії Харківської обласної державної адміністрації «Про стан надання медичної допомоги учасника антитерористичної операції». За поданням Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни  було вивчено досвід Кіровоградської області з питань проведення реабілітації учасників АТО на міжвідомчий основі.

Рішенням цієї колегії голів районних державних адміністрацій районів області зобов’язано:

- створити міжвідомчі робочі групи для вирішення питань щодо реабілітації учасників антитерористичної операції та членів їх сімей;

- розглянути питання про організацію медичного забезпечення та реабілітації демобілізованих військовослужбовців та членів їх сімей на колегіях районних державних адміністрацій;

- забезпечити виконання постанови Кабінету Міністрів України від 27.01.2016 № 34 «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни»;

- організувати проведення засідань у формі «круглих столів» для обговорення стану та напрямків медико-соціальної допомоги учасникам антитерористичної операції із залученням представників громадських організацій, що опікуються проблемами зазначеної категорії громадян.

З квітня поточного року для надання психологічної реабілітації  учасникам антитерористичної реабілітації, які перебувають на стаціонарному лікуванні в умовах КЗОЗ обласного госпіталю ветеранів війни, в штатний розклад госпіталю введено 2 посади практичних психологів, а також організований прийом за графіком психологів – співробітників Харківського національного медичного університету та Харківської медичної академії післядипломної освіти.

У квітні 2016 року в КЗОЗ обласному госпіталі ветеранів війни відкрито спеціалізоване відділення реабілітації хворих ортопедо-травматологічного та неврологічного профілів, в умовах якого проходять реабілітацію й учасники антитерористичної операції. Для роботи цього відділення також додатково введено 8,5 посад: 1 посаду лікаря з лікувальної фізкультури, 1 посаду лікаря-фізіотерапевта, 0,5 посади лікаря-невропатолога, 1 посаду сестри медичної з фізіотерапії, 2 посади інструкторів з лікувальної фізкультури, 2 посади сестри медичної з масажу, 0,25 посади сестри медичної стаціонару, 0,75 посади молодшої медсестри.

На сьогоднішній день в госпіталі працевлаштовано 5 випускників Харківської академії фізичної культури, в тому числі 3 інструктора з лікувальної фізкультури і 2 масажиста.

Заступником начальника Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації у квітні 2016 року проведено робочу зустріч з керівником обласного Центру допомоги учасникам АТО О.Л.Щербаковою та кризовим психологом, волонтером, членом Центру М.В.Кехтєр для вирішення питань подальшої співпраці з питань організації медико-психологічної допомоги учасника АТО області.

У квітні відбулась зустріч заступника начальника Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації за участю члена обласного Центру допомоги учасникам АТО  кризового психолога, волонтера М.В.Кехтєр з волонтером із Німеччини з метою проведення тренінгів для лікарів та психологів з медико-психологічної реабілітації учасників АТО за підтримки німецького уряду.

У квітні 2016 року адміністрацією КЗОЗ обласного госпіталю ветеранів війни укладено угоду з Харківською національною академією фізичної культури щодо проходження на базі госпіталю практики студентами факультету фізичної реабілітації.

Управлінням охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації розроблена та надіслана в заклади охорони здоров’я  області «Дорожня карта медико-психологічної реабілітації та соціальної адаптації військовослужбовців після демобілізації в Харківській області» для використання в їх практичній діяльності.

13.04.2016 Управлінням охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації проведено День головного лікаря з питань організації та проведення медико-психологічної реабілітації учасників АТО.

Психологічна реабілітація військовослужбовців, які демобілізовані із районів проведення антитерористичної операції, проводиться мережею усіх закладів охорони здоров`я психоневрологічного профілю Харківської області, де створені та успішно працюють кабінети психологічної реабілітації. До роботи у цих кабінетах в районах області залучені психологи закладів освіти та  соціального захисту населення.

В районах області у квітні-травні поточного року проведено засідання «круглих столів» для обговорення питань медико-психологічної допомоги учасникам антитерористичної операції із залученням активістів та членів районних ветеранських організацій учасників АТО.

На виконання положень Указу Президента України від 18 березня 2015 року № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції», з метою позачергового медичного забезпечення учасників антитерористичної операції в області організовано і проведено місячник «Дні здоров’я» для учасників АТО з 23 травня по 23 червня 2016 року.

Під час місячника «Дні здоров’я» додатковими медичними оглядами охоплено 3180 осіб  (або 60%) від загальної кількості демобілізованих, в тому числі 1355 осіб (43,3%) в районах області і 1825 осіб (82,9%) в м. Харкові.

З метою підвищення якості надання психологічної реабілітації учасникам АТО та членам їх сімей, за ініціативою Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації у поточному році 26, 28 вересня, 17 та 20 жовтня були проведені кущові тренінгові заняття для заступників головних лікарів з медичної частини та психологів закладів охорони здоров’я районів області.

На базі КЗОЗ обласного госпіталю ветеранів війни 16 червня та 25 жовтня цього року відбулись тренінгові заняття для заступників головних лікарів та головних медсестер закладів охорони здоров’я.

Вищевказані тренінгові заняття були проведені силами волонтера Харківського обласного центру допомоги учасникам АТО, кризового психолога Кехтер М.В. та керівника цього центру Щербакової О.Л.

Фахівці, які безпосередньо задіяні у процесі роботи з учасниками АТО взяли участь у нараді щодо психологічної реабілітації демобілізованих осіб (м.Кіровоград), а також пройшли навчання  за курсом «Методи психологічної реабілітації осіб з посттравматичними стресовими розладами, методи тілесно орієнтованої терапії, Теорія ТТТ та ТRE». Навчання проводили тренери-мультиплікатори з Німеччини.

19 грудня 2016 року проведений навчальний семінар для лікарів госпіталю «Методи тілесно орієнтованої терапії в реабілітації учасників АТО», який проводив фахівець із Швейцарії Андреас Герольд за ініціативою та підтримкою обласного Центру допомоги учасникам АТО.

В закладах охорони здоров’я є інформація про 100 загиблих військовослужбовців, родичі яких проживають на території Харківської області, в тому числі 64 особи з районів області та 36 особи з м.Харкова.

            На базі КЗОЗ Обласний госпіталь ветеранів війни створено реєстр членів сімей загиблих в зоні АТО військовослужбовців, який станом на 01 січня 2017 року налічує 167 осіб, в тому числі батьків – 88 осіб, дітей –40 осіб, вдів – 30 осіб, інших – 9 осіб.

З метою своєчасного виявлення захворювань у сімей загиблих демобілізованих військовослужбовців, визначення для них обсягів амбулаторного, стаціонарного, санаторно-курортного лікування, проведення медичних реабілітаційних заходів, психологічної реабілітації та забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, з лютого поточного року проводяться повторні профілактичні медичні огляди членам сімей загиблих військовослужбовців  за участю 12 спеціалістів (терапевт, хірург, невропатолог, отоларинголог, офтальмолог, психіатр, стоматолог, дерматолог, фтизіатр, уролог, травматолог, інші).

            На 01 січня  2017 року оглянуто 131 особа  або 78,4% від усіх членів сімей загиблих в зоні АТО військовослужбовців, що зареєстровані в закладах охорони здоров’я.

            Після проведених у цьому році медичних оглядів вперше виявлено 21 випадок  патологій або у 16% від оглянутих. У оглянутих членів сімей загиблих вже було в наявності 123 захворювання, за якими вони спостерігались за місцем проживання.

            Відповідно до проведеного в подальшому обстеження на диспансерний облік взяті члени сім’ї загиблих по 77 хворобам.

            Із оглянутих членів сімей загиблих 8 осіб мають інвалідність.

            Після проведеного медичного огляду визначені обсяги лікування та реабілітації.

            Для проведення амбулаторного лікування було визначено 63 особи, проліковано 56 осіб стаціонарного лікування потребувало 21 особа, проліковано 11 осіб.

            Серед оглянутих 15 членів сімей загиблих потребують зубного протезування, запротезовано 10 осіб.

            Санаторно-курортному лікуванню підлягали 33 особи, видано довідок для санаторно-курортного лікування 14 особам, 4 особи пройшли санаторно-курортне лікування.

            Управлінням охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації в подальшому ця робота буде продовжена.

 

7.3. Надання послуг службою зайнятості

 

Для комплексного вирішення питань адаптації демобілізованих військовослужбовців на сучасному ринку праці, та в рамках тісної співпраці зі своїми партнерами, Харківським обласним центром зайнятості розгорнуто профорієнтаційну роботу.

В центрах зайнятості проводяться цільові інформаційні семінари, забезпечується поінформованість демобілізованих учасників АТО про права та гарантії щодо зайнятості, можливості їх працевлаштування. Здійснюються організаційні заходи щодо індивідуального супроводу учасників АТО при підборі професійного навчання та працевлаштування.

В кожному базовому центрі зайнятості розміщена цільова інформаційна добірка, розроблено інформаційні плакати та буклети  для цієї категорії громадян.

В Інформаційно-консультаційному центрі Державної служби зайнятості у березні 2016 року відбулася інформаційна зустріч за участю громадських організацій та благодійних фондів. На зустрічі відбулася презентація декількох проектів соціальних партнерів служби зайнятості, направлених на підтримку внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників АТО в Харківському регіоні, зокрема: презентація конкурсу проектів Східноукраїнського регіону Міжнародного Фонду «Відродження» в Харківській області, проект ПРООН щодо сприяння працевлаштуванню осіб на території Харківської області, програма допомоги у започаткуванні і розвитку власного бізнесу та інші проекти.

У 2016 році на обласному рівні створено Консультативну групу з питань адаптації на ринку праці учасників АТО, що діє на громадських засадах із залученням представників соціальних установ, військкоматів, об’єднань роботодавців, профспілок, громадських, волонтерських організацій та інших зацікавлених осіб.

Служба зайнятості постійно співпрацює з громадськими організаціями та благодійними фондами, які опікуються  питаннями соціального захисту демобілізованих учасників АТО, з деякими з них підписані угоди про спільну діяльність.

В центрах зайнятості з метою підвищення конкурентоспроможності та соціально-психологічної адаптації демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО, впроваджено цільовий інформаційний семінар. Протягом 2016 року було проведено 63 таких інформаційних семінари.

Професійно-орієнтаційна робота також проводиться з використанням мобільних засобів інформування. Виїзні інформаційно-роз’яснювальні заходи проводились протягом квітня-серпня 2016 року. Під час виїзних акцій надано понад 2,5 тис послуг щодо сприяння працевлаштуванню, можливості навчання у Харківському центрі професійно-технічної освіти ДСЗ та орієнтації на військову службу за контрактом.

Для сприяння працевлаштуванню демобілізованих осіб сформовано банк вакансій з пропозицями роботи на підприємствах Укроборонпрому та служби за контрактом. Ця інформація постійно оновлюється та розміщується у загальному доступі на сайті ХОЦЗ і на офіційних сторінках служби зайнятості в соціальних мережах (Facebook, ВКонтакте).

На базі Інформаційно-консультаційного центру ХОЦЗ надаються консультації з питань: працевлаштування, побудови та розвитку кар’єри; допомоги в складанні резюме та розміщення його на сайтах з пошуку роботи; допомоги у виборі (зміні) професії, виду трудової діяльності, напряму подальшого навчання згідно зі здібностями, станом здоров’я та з урахуванням потреб ринку праці; тестування щодо схильності до започаткування підприємництва; психологічної підтримки, проведення тематичних семінарів, тренінгів. Шукачів роботи знайомлять з основними методами самостійного пошуку роботи та сервісами Інтернет-порталу «Труд.

Протягом 2016 року в Інформаційно-консультаційному центрі Харківського обласного центру зайнятості проведені 7 семінарів для роботодавців з питань соціального захисту учасників антитерористичної операції.

Також серед роботодавців проводиться постійна інформаційна робота щодо переваг взаємодії зі службою зайнятості у процесі укомплектування кадрової потреби, зокрема можливостей отримати компенсацію витрат на сплату єдиного внеску за працевлаштованих безробітних, у тому числі демобілізованих військовослужбовців. За рахунок виплати компенсації роботодавцю у розмірі ЄСВ протягом 2016 року працевлаштовані 6 демобілізованих військовослужбовців.

Загалом за результатами проведеної роботи в 2016 році працевлаштовані 388 учасників АТО, з них  371 особа мала статус безробітного, рівень працевлаштування складає 78%.

З метою активізації проведення профорієнтаційної роботи серед різних верств населення щодо сприяння працевлаштуванню та орієнтації громадян на військову службу за контрактом Харківським обласним центром зайнятості організована широкомасштабна робота. В усіх базових центрах зайнятості Харківської області було виділено місця для постійної роботи представників військових комісаріатів та розміщено наглядну агітацію.

Спільно з Харківським обласним військовим комісаріатом організовано проведення виїзних інформаційно-роз’яснювальних та профорієнтаційних заходів з використанням мобільних засобів інформування.

В усіх районах Харківської області спільно з представниками військових комісаріатів та військових частин проведені 12 широкомасштабних кущових інформаційних заходи щодо залучення громадян на службу за контрактом. В серії цих заходів прийняли участь безробітні громадяни, в т.ч. демобілізовані учасники АТО зареєстровані в кожному районі області. Всього до участі у цих заходах було залучено близько 4,5 тис. осіб.

Масові виїзні заходи з орієнтації громадян на військову службу за контрактом спільно з військовим комісаріатом відбулися у м.Чугуїв на базі військової частини А-4101, у м.Харкові на базі 9-го Гарнізонного Будинку офіцерів, біля території гімназії-інтернату з посиленою військовою підготовкою «Кадетський корпус» та двічі на майдані Свободи.

Для активізації взаємодії служби зайнятості з органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, роботодавцями та професійними спілками, Харківським обласним центром зайнятості організовано та проведено круглі столи в усіх районах області. У кожному заході приймав участь представник районного військового комісаріату і ключовим було питання інформування про переваги працевлаштування на контрактну службу.

Загалом, протягом 2016 року службою зайнятості проведено 764 спільних з представниками військкоматів ярмарок вакансій, 830 цільових семінари, поінформовано про можливість контрактної служби понад 19 тисяч осіб.

Загалом, за результатами проведеної роботи 149 демобілізованих учасників, які брали участь в антитерористичній операції на сході країни, працевлаштувалися по контракту на військову службу.

Протягом 2016 року професійне навчання шляхом перепідготовки та підвищення кваліфікації проходило 160 безробітних із числа учасників АТО, у тому числі 76 безробітних проходили навчання в Харківському центрі професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Підвищення кваліфікації за раніше здобутими професіями та спеціальностями відбувалось в Харківському центрі ПТО ДСЗ та безпосередньо на підприємствах, установах та організаціях за такими професіями та навчальними програмами: «Особливості правової діяльності на підприємстві», «Безпечне виконання робіт в сільськогосподарській галузі», «Сучасні системи сигналізації», «Менеджмент у невиробничій сфері», «Мистецтво презентації із застосуванням сучасних комп’ютерних програм», «Особливості реалізації непродовольчих товарів», «Актуальні питання з охорони праці та професійна адаптація на робочому місці», «Основи безпеки праці на підприємстві», «Сучасні технології у сільськогосподарській галузі», «Планування та розвиток торгівельної мережі», «Водій автотранспортних засобів» тощо.

Перепідготовку із числа осіб, звільнених з військової служби після участі в АТО, проходили 65 безробітних за наступними професіями: «верстатник широкого профілю», «водій трамваю», «електрогазозварник», «кухар», «муляр;пічник», «монтажник гіпсокартонних  конструкцій», «налагоджувальник верстатів та маніпуляторів з програмним керуванням», «оператор верстатів з програмним керуванням», «оператор котельні», «токар», «лицювальник-плиточник», «фрезерувальник», «маляр», «слюсар-ремонтник»  та ін.

Рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання за 2016 рік становив 92%.

З метою вирішення питань зайнятості звільнених військовослужбовців, які брали участь в антитерористичної операції, базовими центрами зайнятості м. Харкова та Харківської області забезпечено в межах компетенції скоординовані дії з керівниками місцевих органів виконавчої влади, міськими, сільськими та селищними головами, військкоматами, військовими частинами та іншими зацікавленими сторонами.

Харківська обласна служба зайнятості постійно співпрацює з громадськими організаціями та благодійними фондами, які опікуються питаннями соціального захисту демобілізованих учасників АТО, з деякими з них підписані угоди про спільну діяльність.

У приміщенні Харківського міського центру зайнятості кожного понеділка, четверга та п’ятниці працюють професійні психологи-волонтери. Психологічна допомога надається демобілізованим військовослужбовцям, членам їх сімей та внутрішньо переміщеним особам.   Мета психологічних тренінгів - допомога військовим та цивільному населенню пройти травму війни та повернутися до мирного життя .

З жовтня 2016 року Харківський міський центр зайнятості працює з центром розвитку «Серце Воїна», який представляє іноземну благодійну організацію «Healinq War Scars.Inc » (США). Проведено 7 тренінгів посттравматичного росту для постраждали від бойових дій на Сході України.

В кожному центрі зайнятості в щотижневому режимі запроваджено «День учасника АТО» та передбачено резервування додаткового часу для індивідуального прийому учасників АТО особистими консультантами та профконсультантами.

В базових центрах зайнятості проводиться цільове інформування демобілізованих військовослужбовців з числа безробітних щодо перспектив започаткування власної справи. Постійно проводиться робота з орієнтації безробітних осіб на започаткування власної справи, визначається схильність до даного роду діяльності.

Постійно проводяться профінформаційні семінари «Як розпочати власний бізнес?» та семінар «Від бізнес-ідеї до власної справи».

Особи, що претендують на отримання одноразової виплати допомоги по безробіттю, обов’язково отримують індивідуальну профконсультаційну послугу із застосуванням профдіагностичних методик.

Протягом 2016 року 22 безробітних з числа осіб, звільнених з військової служби після участі в АТО, підвищували кваліфікацію з метою започаткування власної справи, в т.ч. 11 осіб навчались на базі Харківського центру професійно-технічної освіти ДСЗ на курсах цільового призначення за напрямком «Стратегічне планування і розвиток приватного підприємництва». Протягом курсу слухачі вивчали правові основи підприємницької діяльності, основи ринкової економіки, психологію ділового спілкування; знайомилися з фінансами та кредитуванням суб’єктів підприємницької діяльності, основами оподаткування бухгалтерського обліку та звітності малого бізнесу, ефективним просуванням товарів та послуг, сучасним маркетингом малого бізнесу. Після завершення курсів підвищення кваліфікації всі започаткували власну справу.

Загалом протягом 2016 року власну справу за сприянням служби зайнятості відкрили  32 демобілізованих військовослужбовця з числа учасників АТО.

Харківською обласною службою зайнятості впродовж 2016 року проводилась системна робота з органами місцевої влади щодо збільшення видатків на організацію громадських робіт та розширення переліку видів таких робіт з метою забезпечення тимчасовою зайнятості громадян, з урахуванням необхідності забезпечення тимчасової зайнятості окремих цільових груп, у тому числі осіб, звільнених з військової служби після участі в АТО.

Кошти у місцевих бюджетах на організацію та проведення громадських робіт для безробітних було виділено по всіх районах області. Сума виділених коштів у 2016 році на 2,5 млн. грн. більше ніж у 2015 році.

У вересні 2016 року на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України відбувся семінар-практикум для депутатів та керівників місцевих рад Харківської області. Під час семінару були обговорені питання щодо оперативного вирішення нагальних потреб територіальних громад та зниження напруги на ринку праці. За підсумками даного заходу рекомендовано головам районних, сільських, селищних та міських рад активізувати роботу по співпраці з Харківським обласним центром зайнятості та його центрами на місцях з питань залучення мешканців до громадських робіт.

Загалом у 2016 році у громадських та інших роботах тимчасового характеру взяли участь 109 демобілізованих військовослужбовців.

Тематичні інформаційні матеріали щодо послуг служби зайнятості розміщено у кожному районному та міжрайонному військовому комісаріаті. Матеріали за потребою оновлюються.

В приміщенні Харківського обласного військового комісаріату та у Центрі допомоги учасникам антитерористичної операції розташовано тематичний стенд державної служби зайнятості. Протягом 2016 року було організовано чергування спеціаліста служби зайнятості та надавалась інформація щодо послуг, які надає державна служба зайнятості, корисними порадами щодо працевлаштування, ознайомлення з вакансіями по м. Харків та області.

Усіх демобілізованих військовослужбовців, які зареєструвались у центрах зайнятості, залучено до активних форм сприяння зайнятості, зокрема проходження професійного навчання, орієнтації на відкриття власної справи, залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Забезпечено 100% охоплення профорієнтаційними заходами всіх зареєстрованих громадян, які були демобілізовані з АТО.

Також, Харківським обласним центром зайнятості запроваджено поіменний моніторинг безробітних громадян, які під час перебування на обліку в службі зайнятості були мобілізовані до Збройних сил України. Зазначені особи попереджені про можливість продовження пошуку підходящої для них роботи після їх демобілізації та перереєстрації в службі зайнятості як безробітних.

 

 

 

Шпарага