ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради 7 скликання до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України щодо створення робочих груп з питань медичної реформи та утворення госпітальних округів

10 лютого 2017 року відбулося розширене засідання постійної комісії Харківської обласної ради з питань соціальної політики, охорони здоров’я, реабілітації учасників бойових дій та АТО із залученням представників обласної державної адміністрації, на якому, зокрема, було заслухано інформацію про стан реформування вторинної медико-санітарної допомоги в межах конкретних адміністративно-територіальних одиниць, з урахуванням нормативно визначених госпітальних округів, які передбачається створити в області.

Ситуація щодо розроблення проекту утворення госпітальних округів в області та реформування існуючих закладів охорони здоров’я викликає серйозне занепокоєння депутатів Харківської обласної ради. Вважаємо неприпустимим впроваджувати таку важливу для області реформу, наслідки якої відчують на собі всі її жителі, без обговорення та залучення до розробки проекту госпітальних округів громадськості, депутатів обласної, районних, міських, селищних та сільських рад, медичної спільноти та без належного всебічного дослідження ситуації щодо забезпечення населення доступною, своєчасною та якісною медичною допомогою.

Проекти формування госпітальних округів області, що пропонувалися, справедливо піддавалися критиці з боку медичної спільноти та громадськості. В деяких населених пунктах пропозиції щодо формування госпітальних округів викликали справжнє протистояння з боку мешканців.

На цей час питання впровадження наступних етапів медичної реформи можуть мати наслідком підвищення соціальної напруженості в регіоні, тому вкрай важливим є врахування думки населення та обраних ним органів місцевого самоврядування, в більшій частці на бюджети яких буде покладено фінансування медичних програм та закладів охорони здоров’я.

Звертаємо увагу, що госпітальні округи було запропоновано створити без додержання принципів, які визначені Порядком створення госпітальних округів, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року № 932, зокрема, таких як якість та своєчасність доступу до медичної допомоги.

Крім того, при визначенні меж округів не було враховано інтереси мешканців області, не прийнято до уваги особливості транспортного сполучення та незадовільний стан доріг у багатьох районах області. Фактично було проігноровано такі критерії створення госпітальних округів як дотримання норм часової доступності необхідної медичної допомоги та урахування усталених клінічних маршрутів пацієнтів.

Необхідно також зазначити, що існує неоднозначна практика щодо встановлення кількості округів в окремих регіонах, внаслідок чого області з меншою кількістю мешканців формують більшу кількість округів у своїх межах, ніж густонаселені регіони. Викладене свідчить про необхідність врахування такої практики при розробці проекту госпітальних округів Харківської області, передбачивши  більшу кількість госпітальних округів, ніж було запропоновано у попередніх проектах.

Окремої уваги заслуговує питання реформування закладів охорони здоров’я області. У проектах госпітальних округів при визначенні лікарень інтенсивного типу не було враховано кадровий та матеріально-технічний потенціал цих закладів, час доїзду до лікарень, якість дорожнього покриття, особливості екологічної ситуації в окремих місцевостях тощо.

Неврахування зазначених критеріїв при формуванні госпітальних округів та визначенні лікарень інтенсивного типу може призвести до тяжких наслідків для здоров’я мешканців області, а в деяких випадках взагалі позбавити жителів доступу до медичної допомоги.

Зазначене вказує на об’єктивну необхідність розроблення проекту утворення госпітальних округів лише після попереднього обговорення та залучення до розробки проекту представників громадськості, депутатів обласної, районних, міських, селищних та сільських рад, медичної спільноти, щоб досягнути врахування інтересів всіх мешканців регіону, оптимізувати ресурси закладів охорони здоров’я та дійсно забезпечити своєчасний доступ населення до послуг вторинної медичної допомоги належної якості.

Враховуючи вищевикладене, звертаємося до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України з наступною пропозицією:

створити робочу групу із залученням представників Міністерства охорони здоров’я України, відповідальних осіб обласних державних адміністрацій, депутатів обласних, районних, міських, селищних та сільських рад, представників громадськості та фахівців у медичній галузі для розробки уточнень до Концепції реформи фінансування системи охорони здоров'я України та попереднього обговорення проектів відповідних нормативно-правових актів, які будуть прийматися на її виконання, у тому числі щодо затвердження переліку та складу госпітальних округів, примірного положення про госпітальний округ, порядку взаємодії закладів охорони здоров’я в межах округу та госпітальних округів між собою; порядку взаємодії екстреної, первинної і вторинної допомоги при утворенні госпітальних округів, положення про раду госпітального округ.

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від ___ лютого 2017 року № ______

(__ сесія VІI скликання)