ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про затвердження Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів»

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект рішення Харківської обласної ради «Про затвердження Проекту організації території регіонального ландшафтного парку «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів» підготовлено згідно з вимогами ст. 23, 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», п. 2.2. рішення Харківської обласної ради від 20 червня 2013 року № 762-VI «Про створення регіонального ландшафтного парку «ЕКОПАРК» (зі змінами), та з метою забезпечення охорони, відновлення та раціонального використання природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного й рослинного світу.

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

Затвердження проекту організації території регіонального ландшафтного парку «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК» забезпечить ефективне виконання завдань, покладених на регіональний ландшафтний парк, комплексного науково-обґрунтованого використання його території, визначення заходів, необхідних для охорони, відтворення та рекреаційного використання цінних природних комплексів та історико-культурних об’єктів, розвитку наукових досліджень, проведення екологічної освітньо-виховної роботи, моніторингу довкілля та рекреаційної діяльності, здійснення будівництва, реконструкції та реставрації об’єктів, формування інженерно-транспортної інфраструктури, виконання інших завдань.

 

3. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

На законодавчому рівні суспільні відносини, що діють в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, регулюються Законом України «Про природно-заповідний фонд України». Відносини в галузі охорони і використання території регіональних ландшафтних парків регулюється Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», Земельним кодексом України, Лісовим кодексом України, Водним кодексом України, Положенням про Зелену книгу України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.08.2002 № 1286, Положенням про Проект організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів, затвердженим наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 06 липня 2005 року № 245 (у редакції наказу Мінприроди України від 21 серпня 2014 року № 273 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 06 липня 2005 року № 245»), зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29 липня 2005 року за № 832/11112, а також іншими нормативними актами законодавства України.

 

4. Фінанси

Витрати, пов’язані із забезпеченням режиму охорони об’єктів природно-заповідного фонду, відповідно до ст. 46 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», здійснюються за рахунок підприємств, установ, організацій, інших землевласників та землекористувачів, на території яких вони знаходяться та за рахунок місцевого бюджету.

 

5. Загальна характеристика та основні положення акту

Проект організації території регіонального ландшафтного парку «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів розроблено відповідно до орієнтовного змісту та вимог Положення про Проект організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів (далі – Положення), затвердженого наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 06 липня 2005 року № 245 (у редакції наказу Мінприроди України від 21 серпня 2014 року № 273 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 06 липня 2005 року № 245»), зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 липня 2005 року за № 832/11112.

Пунктом 3.2. Положення передбачено, що доопрацьований Проект організації території розглядається на виробничій нараді, погоджується підприємством, установою, організацією, у віданні якого (якої) перебуває парк, і подається на затвердження в електронному вигляді та у двох примірниках у паперовому вигляді державному органу, який прийняв рішення про організацію парку.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» Проект організації території регіонального ландшафтного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об'єктів і порядок його реалізації затверджуються державним органом, який прийняв рішення про організацію парку. 

Приватну організацію (установа, заклад) регіональний ландшафтний парк «ФЕЛЬДМАН-ЕКОПАРК» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 28 грудня 2016 року. Керівник – Рощупкін Андрій Андрійович.

 

6. Прогноз результатів

Прийняття рішення обласної ради забезпечить комплексне науково-обґрунтоване використання його території.

 

 

 

Директор Департаменту екології

та природних ресурсів Харківської

обласної державної адміністрації                                                                     А.О. Тимчук