ЗАЯВА

Харківської обласної ради

„Демократичні права і свободи громадян – у небезпеці!”

 

Тоталітарні й антидемократичні тенденції, які український народ намагався побороти на шляху побудови правової держави і створення громадянського суспільства, забезпечення пріоритету прав людини і захисту демократичних прав і свобод громадян, на жаль, не тільки отримали новий стимул, але й стали визначальними у виборі подальшої долі України.

22 вересня 2009 року Печерський районний суд міста Києва ухвалив безпрецедентне рішення, заборонивши „будь-яким фізичним та юридичним особам, незалежно від форми власності” розміщувати негативну інформацію „відносно діяльності Глави Уряду України – голови політичної партії „Всеукраїнське об’єднання Батьківщина”. Фактично судовим рішенням заборонено критикувати діяльність Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко і висловлювати об’єктивні оцінки щодо її роботи.

Це рішення, що призведе до утвердження цензури в Україні, нехтування права на свободу слова, унеможливлення вільно висловлювати свою думку, є брутальним порушенням Конституції України, її міжнародних зобов’язань, і об’єктивно спрямоване на побудову в Україні тоталітарної держави, де однаково не захищеними від свавілля будуть і опоненти нинішнього Прем’єр-міністра України, і її палкі прихильники.

Єдина можливість запобігти падінню України у прірву тоталітаризму – забезпечити неухильне дотримання  норм Конституції та конституційних гарантій щодо заборони цензури (стаття 15 Конституції України), щодо права „на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань” (стаття 34 Конституції України), щодо права „вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб” (стаття 34 Конституції України), а також міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини, які наша держава взяла перед світовим співтовариством. Так, Міжнародний пакт про громадянські й політичні права гарантує невід’ємне право на поширення та отримання інформації (стаття 19 Пакту), а європейська Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод проголошує право на отримання і поширення інформації без будь-якого втручання з боку влади і незалежно від державних кордонів (стаття 10 Конвенції). Саме цих правових норм необхідно неухильно дотримуватися, бо вони є запорукою демократичного розвитку нашої держави.

Харківська обласна рада рішуче засуджує нехтування конституційними правами і свободами громадян України, намагання позбавити їх  загальновизнаних у демократичному світі прав і заявляє про свою готовність захищати конституційні засади нашого суспільства усіма законними засобами. Ми впевнені, що здорові сили суспільства зможуть консолідуватися і дати гідну відсіч носіям тоталітаризму, не допустивши захоплення ними влади в Україні й остаточного утвердження в нашій державі антидемократичного режиму.

Схвалено

рішення обласної ради

від 05 жовтня 2009 р. № 1392-V (1392-5-рр)

(XLVI сесія V скликання)