ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2016 році регіональної Програми  

військово-патріотичного  виховання молоді та участі

населення у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки

 

З метою формування у молоді високої патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадського і конституційного обов`язку щодо захисту національних інтересів України, підвищення престижу військової служби, військової професійної орієнтації молоді, формування та розвитку мотивації, спрямованої на підготовку до захисту Української держави і служби у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, узгодження дій місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування усіх рівнів щодо цілеспрямованої підготовки молоді до захисту Вітчизни, виховання на патріотичних, історичних та бойових традиціях українського народу, реалізації основних напрямів удосконалення допризовної підготовки і військово-патріотичного виховання молоді, забезпечення взаємозв’язку навчання, розвитку і психологічної підготовки молоді до захисту  Вітчизни, удосконалення педагогічних форм і методів навчання молоді основам військової справи та створення системи взаємодії з ветеранськими та іншими громадськими організаціями патріотичного спрямування, 15 січня 2015 року рішенням ХХХІІІ сесії VI скликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму військово-патріотичного виховання молоді та участі населення  у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки (далі регіональна Програма).

У 2016 році фінансування заходів регіональної Програми не здійснювалось.

Відповідно до регіональної Програми обласною державною адміністрацією у взаємодії з  органами військового управління, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно з іншими суб’єктами  виконання регіональної Програми протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів.

Протягом 2016 року для 1920 учнів навчальних закладів організовано 48 навчально-тематичних екскурсій на місцях бойової слави за маршрутами: «Меморіали Харкова (Висота Маршала І.С. Конєва – Дробицький Яр – Лісопарк), «Соколово – Таранівка», «Аеродром імені Валентини Гризодубової у с. Коротич».

З метою увічнення безсмертного подвигу українського народу у Другій світовій війні, ушанування пам’яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини з нагоди 71-ї річниці перемоги над нацизмом (09 травня 2016 року), Дня Скорботи  (22 червня 2016 року) , Дня партизанської слави (22 вересня 2016 року) у навчальних закладах  проведено тематичні заходи (лекції, бесіди, засідання «круглих столів», уроки пам`яті, учнівські конференції, вечори-реквієми виставки художньої, історичної літератури, фотовиставки, виставки дитячих малюнків, плакатів, стіннівок тощо). 

У рамках Всеукраїнської історико-краєзнавчої акції учнівської молоді «Пам’ятати. Відродити. Зберегти»  проведені наступні заходи:

23 квітня 2016 року у зв’язку з 30-ми роковинами ядерної техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС обласною державною адміністрацією спільно з обласною станцією юних туристів, ГО «Українське історичне товариство «Чорнобиль ноосфера» та обласною організацією «Союз Чорнобиль України» вперше проведено підсумкову конференцію учасників обласної історико-краєзнавчої експедиції «Чорнобиль: події, долі, пам’ять», у роботі якої взяли участь 250 учнів навчальних закладів. За підсумками пошукової роботи юних краєзнавців видано збірку «Чорнобиль: події, долі, пам’ять», яку отримав кожний учасник конференції.

21 травня 2016 року на базі комунального закладу «Харківський центр дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Харківської обласної ради» обласною станцією юних туристів спільно з обласною радою організації ветеранів України, Харківською міською організацією ветеранів України, обласною радою ветеранів антитерористичної операції на сході України проведено ХVІ урочистий збір учасників обласної військово-патріотичної акції «Слобожанські дзвони Перемоги». У заході взяли участь 195 учнів навчальних закладів Харківщини. Матеріали акції «Слобожанські дзвони Перемоги» надруковані окремою збіркою, яку отримали всі учасники урочистого збору.

З метою вшанування пам’яті осіб, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України, проявили героїзм у бойових діях при проведенні АТО на сході України у навчальних закладах області відбулися уроки мужності, години спілкування, бесіди за темами: «Земляки – учасники АТО на сході України», «Герої нашого часу»; уроки-реквієми, присвячені захисникам рідної землі, їхнього бойового подвигу, за темами: «Мій рідний край, моя земля – моя історія жива», оформлені фотовиставки «Україна – більша за життя», «Забуттю не підлягає», «Зростаємо патріотами землі, що Україною зветься». Обласною станцією юних туристів у квітні 2016 року видано збірку «Виховуємо патріотів», де містяться нормативно-правові документи з питань патріотичного виховання дітей, програми діяльності творчих об’єднань військово-патріотичного напряму, матеріали з досвіду роботи з військово-патріотичного виховання позашкільних навчальних закладів.

За пропозицією Харківської обласної громадської організації «Спілка ветеранів АТО» у навчальних закладах області у березні 2016 року проведено акцію «Напиши листа захиснику Батьківщини» за темами: «Сини, які ідуть у бій», «Лист воїну АТО», «Фронтовики. Від прадіда до сина», «Хай буде вічно Україна, на всі віки, на всі часи!», «Кращі традиції України. Відродимо. Відстоїмо. Примножимо», «Майбутнє належить нам», «Різні національності– один народ».

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, формування патріотично зрілої особистості та з нагоди Дня захисника України в навчальних закладах у жовтні 2016 року проведено тематичні заходи (уроки історії України, уроки мужності, лекції, семінари, бесіди, святкові концерти за участі учасників Революції гідності, ветеранів війни та військової служби, учасників українського визвольного руху, членів сімей загиблих воїнів, студентські та учнівські конференції, семінари за темами уроки-презентації засідання «круглих столів», тематичні виставки художньої літератури, творів мистецтва, фотоматеріалів, історичних документів, уроки-реквієми).

У березні-травні та у жовтні-грудні 2016 року спільно з Харківським національним університетом Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, факультетом військової підготовки імені Верховної Ради України при НТУ «ХПІ», Національною академією Національної гвардії України організовано проведення для учнів 10-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладах області виїзних заходів на базі вищих військових навчальних закладів, як форм практичних занять, за програмою предмета «Захист Вітчизни» (охоплено понад 2000 осіб).

09 червня 2016 року спільно з Обласною станцією юних туристів проведено ІІ (обласний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Традиційно захід відбувся на базі Харківського обласного вищого училища фізичної культури і спорту. У заході взяли участь  410 учнів із навчальних закладів області та комунального закладу «Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот»» Харківської обласної ради, Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус».

У навчальних закладах Харківщини проведено заходи щодо вшанування пам’яті 89 героїв-земляків, які загинули на території антитерористичної операції на сході України. Усього в навчальних закладах створено 43 куточки Слави - вшанування пам’яті 46 осіб, які загинули на території АТО на сході України, встановлено 24 меморіальні дошки.

Протягом року в районах області та містах обласного значення за участі учнівської та студентської молоді, представників молодіжних громадських організацій було проведено роботу щодо впорядкування місць поховань воїнів за державну незалежність, братських могил захисників Вітчизни, проведено ремонти пам'ятників, обелісків, роботи з благоустрою прилеглої території. Всього впорядковано понад 27 пам’ятників на території Харківської області, взяло учать близько 1000 осіб різних категорій молоді.

Кожного місяця протягом 2016 року комунальним підприємством «Харківська обласна філармонія» та обласним комунальним закладом «Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка» проводяться благодійні концерти та вистави на підтримку української армії та учасників АТО.

В Харківському історичному музеї ім. М.Ф. Сумцова постійно діє виставка «АТО і Харківщина», яку протягом року організовано відвідували учні та студенти загальноосвітніх та вищих навчальних закладів м. Харкова та області.

В січні 2016 року проведений благодійний концерт класичної музики, присвячений миру та пам’яті жертв постраждалих від бойових дій на Сході України для воїнів АТО та їх сімей, переселенців із зони АТО.

З вересня 2016 року проводяться системні благодійні концерти (2-3 рази на місяць) для пацієнтів КЗОЗ «Обласний госпіталь ветеранів війни» силами вищих мистецьких навчальних закладів та обласних театрально-концертних установ.

За участю студентів вищих навчальних закладів проведені урочистості та культурно-мистецькі заходи до державних свят та подій, зокрема: культурно-мистецькі заходи до Дня Соборності України, концерт-реквієм пам’яті Героїв Майдану і всіх загиблих за свободу і незалежність України,  вечори-реквієми «За рідну Україну», присвячені бійцям Небесної Сотні та героям АТО, урочисті заходи біля Меморіального пам’ятного комплексу Слави та концерти-реквієми «Пам’ять Серця» до Дня пам’яті та примирення і 71-річниці Дня Перемоги над нацизмом у Європі , урочистості до Дня Державного Прапора України, урочистості та Гала-концерт до 25-ї річниці Дня незалежності України, культурно-мистецькі заходи до Днів вшанування Студентської революції на граниті, урочистості та культурно-мистецькі заходи до Дня українського козацтва та Дня Захисника України, урочистості біля Меморіалу Слави з нагоди визволення України від нацистських окупантів, культурно-мистецький захід «Гідність і Свобода – скарб українського народу», присвячений Дню Гідності та Свободи.

15-17 вересня 2016 року Харківським обласним центром фізичного здоров`я населення «Спорт для всіх» за підтримки обласної державної адміністрації були проведені обласні змагання Спартакіади серед допризовної молоді між районами та містами обласного значення Харківської області на базі Харківського національного університету Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, в яких прийняли участь: 21 команда допризовної молоді з районів і міст обласного значення Харківської області, команда комунального закладу «Ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою «Патріот»» та команда Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус».

Всього протягом 2016 року проведено 2105 спортивно-масових заходів (обласні змагання, відрядження збірних команд області на всеукраїнські змагання тощо), з них: з боксу – 20, гирьового спорту –13, дзюдо – 22 та спортивного туризму –4.

У квітні-травні 2016 року були проведені навчально-польові збори  із виконання навчальної вправи зі стрілецької зброї з учнями загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів у військових частинах Харківської області.

З метою популяризації військової служби протягом поточного року здійснювались наступні заходи: розміщення наочної агітації у муніципальному наземному транспорті, метрополітені, поїздах приміського сполучення, на зупинках транспорту, бігбордах, трансляція відеороликів на регіональних телеканалах та на Південній залізниці, інформаційно-роз`яснювальна акція «Армійський контракт», прес-конференції керівництва обласного військового комісаріату. На веб-сайті обласної державної адміністрації постійно публікуються матеріали на тему військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи.

Протягом звітного періоду проводились тематичні зустрічі військовослужбовців Збройних Сил України із учнівською та студентською молоддю навчальних закладів області: екскурсії школярів до 92 окремої механізованої бригади (м.Чугуїв), зустрічі школярів з учасниками АТО.

Харківська обласна державна адміністрація постійно тримає на контролі питання військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи.

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

обласної державної адміністрації                                                       О.М. Максимов

 

 

 

Белявцев 7054313