ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

 

Про затвердження Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг

загального користування Харківської області,

на 2017 рік

 

  1. Обгрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Харківська область знаходиться на першому місці в Україні за протяжністю автомобільних доріг загального користування, мережа якої становить 9627,2 км.

За міцністю та рівністю існуючі дороги Харківської області не відповідають сучасним технічним вимогам на 40-50% загальної протяжності мережі.

Разом з цим, фінансування, що виділяється для дорожньої галузі в Україні та приведене до 1 км автомобільної дороги загального користування, менше в кілька разів порівняно з країнами Європи. Це призводить до недофінансування навіть першочергових робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг всіх регіонів країни, в тому числі і Харківської області. За останні 7 років фінансування таких робіт склало близько 18-36 % від нормативно необхідного і, як наслідок, обсяг руйнувань та деформацій на автомобільних дорогах збільшився на 50 % від загальної їх протяжності.

Через постійне недофінансування, дорожня галузь має наразі наступні негативні наслідки:

- істотне погіршення технічного стану автомобільних доріг та рівня безпеки дорожнього руху;

- відсутність можливості розвитку (будівництва та реконструкції) існуючої мережі автомобільних доріг відповідно до темпів зростання економіки області та інтенсивності руху транспортних засобів і вантажних перевезень;

- відсутність можливості повного використання транзитного потенціалу Харківської області;

- відсутність можливості здійснювати технічне переоснащення дорожньої галузі, широко впроваджувати нові технології, машини, механізми, матеріали, конструкції, інформаційно-аналітичні системи управління транспортними потоками та дорожнім господарством;

- незворотні руйнування і небезпека втрати стратегічної мережі автомобільних доріг;

- зниження темпів соціально-економічного розвитку Харківської області.

З огляду на вищенаведене, з метою збереження у 2017 році існуючої мережі автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення та забезпечення задовільних умов руху автотранспорту й безпеки дорожнього руху підготовлено проект рішення обласної ради про затвердження «Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування Харківської області, на 2017 рік», яка розроблена відповідно до Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання, затверджених наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 № 367.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Реалізація проекту рішення Харківської обласної ради «Програми розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування Харківської області, на 2017 рік» після його прийняття не потребуватиме внесення змін до інших рішень обласної ради.

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ініціювати додаткове фінансування із державного бюджету, місцевих бюджетів; збільшить фінансування за рахунок залучення інвестицій.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

 

 

 

6. Регіональний аспект

 

Прийняття проекту рішення доповнить додатковими джерелами фінансування дорожнє господарство та забезпечить фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування у Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування, покращити їх технічний стан;

- виконати ремонт і реконструкцію існуючих мостів і шляхопроводів для доведення їх характеристик до нормативних параметрів;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, освітлення, розмітка, огородження і т.д.);

- покращити дорожню інфраструктуру (придорожній сервіс) та підняти її рівень до європейських стандартів;

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

 

 

Директор Департаменту

житлово-комунального господарства

та розвитку інфраструктури

Харківської облдержадміністрації                                            С.В. Магдисюк

 

 

 

"____" ________________ 2017 року