ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України щодо збільшення оплати праці у сфері охорони здоров’я, збільшення медичної субвенції з державного бюджету на 2017 рік

 

Депутати Харківської обласної ради висловлюють занепокоєння з приводу  низьких розмірів оплати праці висококваліфікованих медичних працівників закладів охорони здоров’я Харківської області та вважають за необхідне привернути увагу органів влади та суспільства до цих проблем з метою підвищення престижу професії лікаря.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» передбачено з 01.01.2017 року встановлення посадового окладу працівника першого тарифного розряду в розмірі 1600 гривень, на основі якого проводиться формування тарифної сітки (схеми посадових окладів).

Крім того, з 1 січня 2017 року розмір мінімальної заробітної плати встановлено на рівні 3200 гривень. Враховуючи зазначене, маємо констатувати, що у закладах охорони здоров’я склалася неприпустима ситуація, коли у прибиральника приміщень, підсобного працівника і лікаря другої категорії заробітна плата з 1 до 10 тарифного розряду складає 3200 гривень. Тобто відбулося «урівнювання» заробітної плати некваліфікованого та висококваліфікованого працівника. Разом з тим, суттєве підвищення рівня заробітної плати при відносно незначному зростанні видатків медичної субвенції обумовило незабезпеченість місцевих бюджетів Харківської області фінансовими ресурсами на оплату праці, яка складає більше 84,0 млн грн.

У пункті 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» передбачено проведення диференціації заробітної плати працівників за рахунок надбавок та доплат стимулюючого характеру, при цьому питання проведення диференціації заробітної плати, із визначенням єдиних та обґрунтованих критеріїв і підходів, нормативно не врегульоване.

Також слід зазначити, що надбавки та доплати стимулюючого характеру входять до складу мінімальної заробітної плати. Відповідно до вимог чинних нормативних актів встановлення надбавок та доплат стимулюючого характеру, а також премій здійснюється за рахунок економії бюджетних призначень, передбачених на оплату праці.

При цьому, на сьогодні наявна незабезпеченість місцевих бюджетів Харківської області асигнуваннями на оплату праці за рахунок медичної субвенції, а передбачити видатки на встановлення таких надбавок та доплат в місцевих бюджетах не видається можливим, зважаючи на норми чинного законодавства.

За дорученням Міністерства охорони здоров’я України, фахівцями Харківської обласної державної адміністрації проведено розрахунки додаткових асигнувань, необхідних для проведення диференціації, розрахунковий обсяг яких, з урахуванням наявної незабезпеченості, становить на сьогодні близько 420,0 млн грн.

Отже, з метою забезпечення справедливої та гідної заробітної плати Харківська обласна рада звертається до Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, народних депутатів України з вимогою:

1. Внести зміни до додатку 2 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери», передбачивши підвищення на 1 – 2 тарифні розряди посадових окладів медичного персоналу з базовою та неповною вищою освітою, лікарів, спеціалістів із вищою немедичною освітою (біохіміки), інших спеціалістів, на кшталт змін, здійснених у галузі освіти, із внесенням змін до спільного наказу Міністерства праці та соціальної політики України і Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 № 308/519.

2. Внести зміни до закону України «Про державний бюджет на 2017 рік» щодо збільшення медичної субвенції на підставі проведених розрахунків фактичної потреби бюджетного фінансування для забезпечення у повному обсязі фонду заробітної плати працівників закладів охорони здоров’я.

Просимо Вас сприяти якнайшвидшому розгляду порушеного нами питання та про результати повідомити Харківську обласну раду.

 

 

СХВАЛЕНО

рішення обласної ради

від __________ № ____-VIІ

(______ сесія VІI скликання)