ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення Харківської обласної ради «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та внесення змін до додатків до деяких рішень обласної ради»

 

            І. Пропонується для розгляду питання щодо передачі об’єктів із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області згідно із додатком:

 

            1. До обласної ради надійшов лист обласного КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА» від 20 квітня 2017 року № 102 стосовно ініціювання обласною радою перед Богодухівською районною радою питання передачі 12 об’єктів, що відносяться до системи централізованого водопостачання та водовідведення, обліковуються на балансі підприємства та розташовані за адресою: Харківська область, Богодухівський район, смт Шарівка,  вул. Санаторна, 8, зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського району, з подальшою їх передачею на баланс відповідного обслуговуючого підприємства.

            Згідно з рішенням обласної ради від 3 квітня 2007 року № 219-V «Про затвердження Переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та Переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів, майно яких знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (зі змінами) КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА» разом з майном, яке обліковується у нього на балансі, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, в тому числі: 12 об’єктів, що відносяться до системи централізованого водопостачання та водовідведення (артсвердловина, водонапірна башта, водопровідні мережі, каналізаційні колектори, трансформатор, насос тощо).

Богодухівською районною радою 14.06.2017  прийнято рішення № 472-VII «Про надання згоди на прийняття до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського району об’єктів, - що відносяться до системи централізованого водопостачання за адресою: Харківська область, Богодухівський район, смт Шарівка, вул. Санаторна, 8, зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

Крім того, КП ХОР «ЗНАХІДКА» із листом від 21 квітня 2017 року № 104 надані копії листів Міністерства культури України від 06.03.2017 № 66 щодо відсутності у Міністерства повноважень стосовно погодження передачі об’єктів комунальної власності, Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації від 17.02.2017 № 01-04/276-2/464, Управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації від 23.02.2017 № 01.02-23/614 в яких повідомлено, що вказані об’єкти не перебувають на обліку відповідно як пам’ятки архітектури та містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтні, та як пам’ятки історії та монументального мистецтва.

Пропонується розглянути питання про передачу 12 об’єктів, що відносяться до системи централізованого водопостачання та водовідведення, обліковуються на балансі КП ХОР «ЗНАХІДКА» та розташовані за адресою: Харківська область, Богодухівський район, смт Шарівка,  вул. Санаторна, 8, зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міста Богодухівського району, згідно із додатком.

 

            ІІ. Пропонується для розгляду питання щодо внесення змін до рішення  обласної ради від 23 червня 2016 року № 199-VІІ «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області», виключивши пункт 3 цього рішення та додаток 3 до нього «Перелік майна, що обліковується на балансі ДЕРЖАВНОЇ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ІНВЕСТИЦІЙ ТА РОЗВИТКУ», щодо якого надається згода на прийняття  із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

На підставі звернень ДЕРЖАВНОЇ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ІНВЕСТИЦІЙ ТА РОЗВИТКУ» від 10.05.2016 № 60 та від 23.05.2016 № 62 щодо передачі майна установи із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області,  у зв’язку із ліквідацією даної установи,  Харківською  обласною радою надано згоду на прийняття вказаного майна  у спільну власність територіальних громад Харківської області (пункт 3 рішення обласної ради  від 23 червня 2016 року № 199-VII, додаток 3).

Передача зазначеного майна повинна була здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” та постанови  Кабінету Міністрів України від 21.09.1998 № 1482 «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 23.08.2016 № 538).

Відповідно до підпункту «д» пункту 4 Положення про порядок передачі об’єктів права державної власності передача іншого окремого індивідуально визначеного майна (крім нерухомого) здійснюється за рішенням органів, уповноважених управляти державним майном, або самоврядних організацій за погодженням із підприємствами, за якими закріплено майно.

Але, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України не було прийнято рішення щодо передачі майна ДЕРЖАВНОЇ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ІНВЕСТИЦІЙ ТА РОЗВИТКУ» із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

  Станом на 01.05.2017 строк експлуатації більшості майна, яке пропонується для передачі, дорівнює 10 років. 

    Згідно із п. 7 розділу 2 Методичних рекомендацій щодо облікової політики суб’єкта державного сектору, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 11 (із змінами, внесеними наказом Мінфіну від 25.09.2015 № 840), визначено типові строки корисного використання основних засобів,  що для  субрахунку «Машини та обладнання» становить 10 років.

Тому, у листі обласної ради від 13.05.2017 № 01-27/1032 було поінформовано Міністерство економічного розвитку і торгівлі України, що подальша затримка у прийнятті рішення про передачу об’єктів призведе до необхідності перегляду обласною радою питання щодо доцільності їх прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Але, у листах Міністерства вих. № 3213-08/2348-06 від 25.01.2017 та вих. № 3213-08/18199-06 від 31.05.2017 запропоновано обласній раді надати на розгляд Мінекономрозвитку рішення Харківської обласної ради щодо прийняття зазначеного майна у спільну власність територіальних громад Харківської області із взяттям зобов’язань  щодо використання такого майна за цільовим призначенням  і не відчуження його в приватну власність.

Ураховуючи,  що органом, уповноваженим управляти державним майном, не було прийнято рішення про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна, та беручи до уваги, що строк експлуатації більшості майна, яке пропонується для передачі, дорівнює 10 років, пропонується розглянути питання щодо внесення змін до рішення  обласної ради від 23 червня 2016 року № 199-VІІ «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області», виключивши пункт 3 цього рішення та додаток 3 до нього «Перелік майна, що обліковується на балансі ДЕРЖАВНОЇ БЮДЖЕТНОЇ УСТАНОВИ «ХАРКІВСЬКИЙ РЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР З ІНВЕСТИЦІЙ ТА РОЗВИТКУ», щодо якого надається згода на прийняття  із державної власності у спільну власність  територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

Враховуючи звернення КП ХОР «ЗНАХІДКА», рішення Богодухівської районної ради, беручи до уваги лист Міністерством економічного розвитку і торгівлі України вих. № 3213-08/18199-06 від 31.05.2017, керуючись  статтями  43 та 59,  пунктом 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та внесення змін до рішення обласної ради від 23 червня 2016 року № 199-VII та додатків до нього».

 

Заступник начальника управління

з питань комунальної власності,

начальник відділу по роботі
з керівниками суб’єктів спільної

власності та майнових відносин

управління з питань комунальної

власності   виконавчого апарату

обласної ради                                                                          І.Є. Потопальська