Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про обрання представників громадськості до поліцейських комісій»

      

Юридичним управлінням виконавчого апарату обласної ради (далі – Управління) відповідно до резолюції голови обласної ради розглянуто лист Головного управління Національної поліції в Харківській області від 10.05.2017 № 1237/119/01/25-2017 щодо сприяння розгляду обласною радою питання стосовно обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії управління патрульної поліції у м. Харкові Департаменту патрульної поліції Національної поліції України та листи Департаменту патрульної поліції  Національної поліції України від 11.05.2017 № 2252/41/4/01-2017, від 03.07.2017 № 3202/41/4/01-2017 щодо визначення 4 представників громадськості від обласної ради для включення до складу 2-х міжрегіональних поліцейських комісій Департаменту патрульної поліції Національної поліції України.

Згідно зі ст. 51 Закону України «Про Національну поліцію» для забезпечення прозорого добору (конкурсу) та просування по службі поліцейських на підставі об’єктивного оцінювання професійного рівня та особистих якостей кожного поліцейського, встановлення їх відповідності посаді, визначення перспективи службового використання в органах поліції утворюються постійні поліцейські комісії.

Відповідно до частини 3 статті 51 Закону України «Про Національну поліцію» передбачено, що до складу поліцейської комісії територіальних органів поліції входить п’ять осіб, двоє з яких – це представники громадськості, обрані відповідною обласною радою, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

Максимальний строк повноважень члена поліцейської комісії становить три роки. Одна і та сама особа може здійснювати повноваження члена поліцейської комісії лише протягом одного трирічного терміну.

Оскільки чинними нормативно-правовими актами, що регулюють правовідносини у цій сфері, не визначені механізми та критерії щодо відбору кандидатів від громадськості до комісій, беручи до уваги досвід органів місцевого самоврядування з інших регіонів України, Управлінням було запропоновано механізм прийняття обласною радою рішення «Про обрання представників  громадськості до поліцейських комісій».

На офіційному сайті обласної ради 10 липня 2017 року було розміщено повідомлення про початок відбору кандидатів до складу поліцейських комісій. У повідомленні були зазначені необхідні документи, які потрібно подати до обласної ради, а також строки їх прийому.

Прийом документів від кандидатів буде здійснюватися Харківською обласною радою до 21 липня 2017 року включно, у робочі дні та години у приміщенні Будинку рад (м. Харків, вул. Сумська, 64).

За результатами прийому заяв від кандидатів та з урахуванням висновків і рекомендацій постійних комісій обласної ради та профільної постійної комісії обласної ради з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю, проект рішення буде доповнено кандидатами до вищезазначених поліцейських комісій.

На підставі вищезазначеного, з метою дотримання вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» та Регламенту обласної ради Управлінням підготовлено проект рішення обласної ради «Про обрання представників  громадськості до поліцейських комісій».

 

 

 

 

Начальник юридичного управління

виконавчого апарату обласної ради                                                Н. Осьмуха