ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Харківської обласної ради до прокуратури області, Харківського обласного управління юстиції, ГУ МВС України в Харківській області та УСБУ в Харківській області щодо вжиття заходів у зв'язку з активізацією націоналістичного руху в області

 

Депутати обласної ради надзвичайно стурбовані тим, що на Харківщині, як і по всій Україні, спостерігається явище, яке, безперечно, можна назвати прогресуючою фашизацією суспільства.

Радикальні націоналістичні організації, як УНТП, УНА-УНСО, «Патріот України», пропагують у пресі та на чисельних Інтернет-сайтах ідеї національної ворожнечі та расової ненависті. Все частіше націонал-шовіністи від декларацій і заяв переходять до активних дій.

За останні місяці члени організації «Патріот України» провели в Харкові декілька факельних ходів, під час яких викрикували гасла відверто фашистського змісту. Під час останнього з них націоналісти йшли в колоні футбольних фанів, скандуючи: «Україна - для українців!»; «Слава нації - Смерть ворогам!», на жаль, це транслювалося по всіх центральних каналах телебачення України.   

Подібні дії  можуть позбавити Харків можливості проведення ЄВРО-2012, оскільки суперечать позиції УЄФА стосовно протидії расизму і ксенофобії.

Недавно Харківські радикали  «відзначали» день народження свого кумира – Шухевича, внаслідок чого багато будівель, кіоски, забори, парапети і транспортні зупинки міста виявилися розмальованими стилізованими «свастиками» й адресами Інтернет-сайтів фашистського спрямування,  плюндрували пам'ятники Героям Радянського Союзу в сквері Перемоги біля Дзеркального струменю - напроти управлінь МВС і СБУ.

Члени організації «Патріот України» продовжують вести пропаганду серед молоді під прикриттям товариства «Просвіта».

Харків - інтернаціональне студентське місто, що до недавнього часу вважалося чи не найтолерантнішим в Україні, все більше набуває сумнівної репутації одного з центрів фашистського руху.

Тим часом, реакція на неправомірні дії радикалів з боку державної влади і правоохоронних органів практично відсутня.

Вважаючи таку ситуацію неприпустимою, ми, депутати обласної ради, звертаємося до прокуратури області, керівників обласного управління юстиції, ГУ МВС України в Харківській області, управління Служби безпеки України в Харківській області з проханням вжити відповідних заходів згідно з  нормами чинного законодавства України.

 

 Схвалено    

рішення обласної ради

від 27 серпня 2009 р. № 1341 – V (1341-5-рр)

(XLV сесія V скликання)