ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів  у відповідність

із  Порядком поділу лісів на категорії та виділення

особливо захисних лісових ділянок

по ДП «СЛОБОЖАНСЬКЕ»

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття рішення

 

Підставою для розроблення проекту рішення є ст. 39-40 Лісового Кодексу України, п. 16 «Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року № 733) та п.4 ч.З ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

2. Мета і завдання прийняття рішення

 

Даний проект рішення повинен забезпечити виконання вимог статті 39-40 Лісового кодексу України, встановлення нового поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на наступні категорії: захисні ліси та рекреаційно-оздоровчі ліси. Встановлення нового поділу пов'язане зі збільшенням площі лісів та відсутністю такого поділу раніше.

 

3.      Правові аспекти

 

Відповідно до п.4 ч.З ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваженнями щодо прийняття рішень про розподіл лісів за категоріями наділені обласні ради.

 

4.         Фінансово-економічне обґрунтування

 

Не потребують додаткових матеріальних витрат.

 

5.         Позиція заінтересованих органів

 

«Клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до «Порядку поділу лісів на категорії» по ДП «Слобожанське» погоджене ДП «Слобожанське» (постійний лісокористувач), Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства і обласною державною адміністрацією.

 

6.         Регіональний аспект

 

Встановлення поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на категорії створить сприятливі нормативно-правові умови для невиснажливого використання лісосировинних ресурсів регіону, сприятиме забезпеченню сталого розвитку лісового господарства області, раціональному використанню та відтворенню лісів.

 

7.         Громадське обговорення

 

Не потребує проведення громадського обговорення.

 

8.         Прогноз результатів

 

Встановлення поділу лісів за екологічним і соціально-економічним значенням на категорії дасть змогу УКРАЇНСЬКОМУ ДЕРЖАВНОМУ ПРОЕКТНОМУ ЛІСОВПОРЯДНОМУ ВИРОБНИЧОМУ ОБ’ЄДНАННЮ ДП «ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА ЛІСОВПОРЯДНА ЕКСПЕДИЦІЯ» та ДП «Слобожанське» планувати та проводити (відповідно) лісогосподарські заходи у відповідності до вимог лісового та іншого природоохоронного законодавства.

 

 

 

Начальник відділу правового

забезпечення діяльності ради

юридичного управління

виконавчого апарату обласної ради                                     Т. Оспіщева