ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про внесення змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245-VII (зі змінами)»

 

Зміни до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва у Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245-VII, внесено відповідно до листа Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» від 16.06.2017 № 1606-1 та з метою подальшого належного виконання заходів Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва у Харківській області на 2016 – 2020 роки.

Демобілізовані воїни АТО та члени їх родин також, як люди, які вимушено переїхали до Харкова з іншого регіону, мають великі труднощі з поверненням до звичного життя та отриманням роботи, яка б забезпечила їм гідне життя.

В умовах кризи, ринок праці не може працевлаштувати всіх бажаючих, а ситуація з вимушеними переселенцями погіршується через недовіру окремих представників бізнесу до них, небажання, навіть за наявності вакансій, здійснювати працевлаштування вимушених переселенців, тому для них створення власного бізнесу або самозайнятість є головним джерелом доходу.

Листом Міністерства соціальної політики України повідомлено щодо відсутності можливості на сьогодні збільшувати кошторисні призначення за напрямом витрат «Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності».

У зв’язку з цим, були  внесені зміни до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва у Харківській області на 2016 – 2020 роки в частині вилучення з п. 1 таблиці «Заходи щодо виконання основних завдань» підрозділу 4.8. «Підтримка підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних» розділу 4. «Цільові підпрограми, інноваційні та пілотні проекти» цільових коштів Фонду загально-обов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, як основних джерел фінансування.

Оскільки, державна допомога, яку мають отримати переселенці через служби зайнятості для того, щоб розпочати власну справу, у вигляді одноразової грошової підтримки, є недостатньою, до п. 1 таблиці «Заходи щодо виконання основних завдань» підрозділу 4.8. «Підтримка підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних» розділу 4. «Цільові підпрограми, інноваційні та пілотні проекти» Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва у Харківській області на 2016 – 2020 роки внесені зміни у додатковому фінансуванні з обласного бюджету у розмірі 500,00 тис. грн. щороку.

            Слід зазначити, що Міжнародним фондом «Відродження» вже виділено на реалізацію зазначеного заходу 400,00 тис. грн. Кошти Харківської обласної громадської організації «Асоціація приватних роботодавців» на підтримку підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних у 2017 році складатимуть 150,00 тис. грн. 

Також, проектом рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва в Харківській області на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 245-VII (зі змінами)» вносяться відповідні зміни у визначенні головних виконавців заходів Програми, зазначених п. 4.6. «Підвищення професійного рівня суб’єктів господарювання у Харківській області. Пошук нових шляхів розвитку підприємництва», п. 4.7. «Створення системи інформаційно-електронного повідомлення підприємців області «Інтернет – дайджест «БІЗНЕС-ІНФОРМ», п. 4.8. «Підтримка підприємницьких ініціатив ВПО, ветеранів АТО, молоді та інших категорій безробітних»  розділу 4 «Цільові підпрограми, інноваційні та пілотні проекти» Програми сприяння розвитку малого та середнього підприємництва у Харківській області на 2016 – 2020 роки.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної державної адміністрації –

начальник управління аналітики,

прогнозування та зведення інформації                                                        І.В. Коновалова