Пояснювальна записка

до проекту рішення Харківської обласної ради

 

Про перейменування об’єктів природно-заповідного фонду

місцевого значення в Харківській області

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття акта

 

Щодо перейменування гідрологічного заказника «Радянський»

Рішенням Харківської обласної ради від 27.08.2009 № 1354-V було оголошено територією природно-заповідного фонду місцевого значення гідрологічний заказник «Радянський» (далі – Заказник).

Зазначений Заказник загальною площею 497,3 га, розташований в межах Вовчанського району, між селами Огірцеве та Графське (перейменоване з с. Радянське на с. Графське рішенням Червоноармійської Першої сільської ради Вовчанського району Харківської області від 20.11.2015).

Заказник знаходиться під охороною ТОВ «Природоохоронне підприємство «Ізбицьке» (зобов’язання щодо забезпечення режиму охорони та збереження Заказника надано 08 жовтня 2009 року Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Харківській області).

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Вовчанською районною державною адміністрацією запропоновано перейменувати гідрологічний заказник місцевого значення «Радянський» на гідрологічний заказник місцевого значення «Графський».

Питання перейменування Заказника підтримано протокольним рішенням засідання постійної комісії Харківської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування від 19 травня 2017 року № 15.

Щодо перейменування ентомологічного заказника «Ленінський»

Рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів від 03.12.1984 № 562 було оголошено територією природно-заповідного фонду місцевого значення ентомологічний заказник «Ленінський» (далі – Заказник).

Зазначений Заказник загальною площею 2,0 га, розташований в межах Красноградського району поблизу с. Зоряне (перейменоване з с. Ленінка на с. Зоряне рішенням Зорянської сільської ради Красноградського району Харківської області від 08.08.2016 № 86-VII).

Заказник знаходиться під охороною голови Зорянської сільської ради, зобов’язання щодо забезпечення режиму охорони та збереження Заказника надано 10 червня 2004 року Державним управлінням екології та природних ресурсів в Харківській області.

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Красноградською районною державною адміністрацією запропоновано перейменувати ентомологічний заказник місцевого значення «Ленінський» на ентомологічний заказник місцевого значення «Зорянський».

Питання перейменування Заказника підтримано протокольним рішенням засідання постійної комісії Харківської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування від 19 травня 2017 року № 15.

Ураховуючи викладене розроблено даний проект рішення Харківської обласної ради «Про перейменування об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення в Харківській області».

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

Приведення у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» найменувань об’єктів природно-заповідного фонду Харківської області.

 

3.      Загальна характеристика та основні положення акту

Відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» рішення про оголошення зазначених територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення приймалися Харківською обласною радою.

Питання щодо перейменування об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення в Харківській області розглядаються на сесіях Харківської обласної ради та затверджуються відповідними її рішеннями.

До Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації надійшов лист Міністерства екології та природних ресурсів України від 19.01.2017 № 5/25-9/342-17 стосовно організації роботи з перейменування територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення.

З метою виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Вовчанською та Красноградською районними державними адміністраціями запропоновано перейменувати гідрологічний заказник місцевого значення «Радянський» на гідрологічний заказник місцевого значення «Графський» та ентомологічний заказник місцевого значення «Ленінський» на ентомологічний заказник місцевого значення «Зорянський» відповідно.

Протокольним рішенням засідання постійної комісії Харківської обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та природокористування від 19 травня 2017 року № 15 питання перейменування гідрологічного заказника місцевого значення «Радянський» та ентомологічного заказника місцевого значення «Ленінський» підтримано.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання

У відповідній сфері діє:

- Закон України «Про засудження комуністичного та націоналістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;

- Закон України «Про природно-заповідний фонд України»;

- Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;

- виписка із рішення Червоноармійської Першої сільської ради Вовчанського району Харківської області від 20.11.2015 «Про назви сіл Червоноармійської Першої сільської ради»;

- рішення Зорянської сільської ради Красноградського району Харківської області від 08.08.2016 № 86-УII «Про перейменування Ленінської сільської ради на Зорянську сільську раду».

 

 

 

 

Директор Департаменту

екології та природних ресурсів

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                          А.О. Тимчук