Інформація про хід виконання у I півріччі 2017 року

Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на

2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 04 лютого

2016 року № 52-VII, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради

від 08 грудня 2016 року № 318-VII.

 

Відповідно до Рішення про обласний бюджет на 2017 рік від 08 грудня 2016 року №  330-VІІ, на виконання заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2017 р. передбачено 3505,90 тис. грн. з них отримано 1713,40 тис. грн., в тому числі:

1) фінансова підтримка редакції обласної газети «Слобідський край»

На 2017 рік у Програмі розвитку інформаційного простору Харківської області на 2016 – 2020 роки на підтримку газети «Слобідський край» передбачено 2 300 000 тис.грн.

Комунальному підприємству-редакції газети «Слобідський край» Харківською обласною радою на IX сесії VII скликання 23.02.17 р. з обласного бюджету виділено 600 тис. грн. На XI сесії VII скликання 25.05.17 р. підприємству було виділено 200 тис. грн.

Станом на 01.07.2017 р. освоєно 600 тис. грн. А саме: 485 тис. грн. – заробітна плата та нарахування; 115 тис. грн. – відшкодування витрат на утримання та експлуатаційне обслуговування комунального майна.

Оплата за послуги друку відбувається за рахунок власних коштів підприємства, так само як і інші обов'язкові виплати: частина заробітної плати, оплата відрахувань єдиного соціального внеску та податків.

Газета видається своєчасно, без збоїв. У газеті широко висвітлюється діяльність Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації, регулярно розміщуються усі необхідні для оприлюднення матеріали Харківської обласної ради та Харківської обласної державної адміністрації.

З працівниками проводиться систематична робота, спрямована на підвищення професійного рівня. Співробітники редакції регулярно підвищують фахові знання на різноманітних тренінгах, семінарах, конференціях тощо.

2) фінансування редакційно-видавничої групи Харківського тому серії «Реабілітовані історією»

На виконання заходів «Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 20162020 роки» на поточний рік було затверджено обсяги фінансування Редакційно-видавничої групи у сумі 738,6 тис. грн., в тому числі на підготовку до видання рукопису чергової книги «Реабілітовані історією. Харківська область».

Станом на 01.07.2017 р. використано 329,9 тис. грн. Підготовлені звіти за підсумками ІІ кварталу. Внесено відомості про фінансову діяльність закладу на сайт Є-дата. Проведено колективні переговори, укладено та зареєстровано новий колективний договір закладу до 2020 року.

За звітний період досліджено та доопрацьовано п’ятдесят архівних кримінальних справ Державного архіву Харківської області (ДАХО), за якими складено та уточнено облікові картки громадян, що зазнали політичних репресій.

Досліджено документи ДАХО: фонд обласного управління Уповноваженого Народного Комісаріату зовнішньої торгівлі СРСР при уряді УРСР (Р-1469, 27 архівних справ) та нещодавно розсекречений фонд обласного управління торгівлі (Р-4640, 26 архівних справ).

Опрацьовано розсекречені матеріали з електронного ресурсу архіву зовнішньої розвідки України для використання в книгах Харківського тому серії.

Виконується звірка архівних кримінальних справ ДАХО (фонду Р-6452) та ГДА СБУ м. Харків з обласним банком даних «Реабілітовані історією». За результатами цієї роботи уточнюється мартиролог чергових Книг «Реабілітовані історією. Харківська область».

Співробітники та авторський колектив продовжують виконувати підготовку розділу «Біографічні довідки громадян, що зазнали політичних репресій» для книг Харківського тому (підготовлено триста біографічних довідок).

Мартиролог виданих книг надано Головній редколегії серії «Реабілітовані історією» (м. Київ) для включення до загальнодержавного банку даних. Рукопис чергової книги «Реабілітовані історією. Харківська область» (мартиролог на понад 6 тисяч довідок літери Н – Т) передано до видавництва.

Напрацьовані матеріали постійно систематизуються відповідно до хронологічних рамок книг «Реабілітовані історією. Харківська область». Членам сімей реабілітованих надаються довідки щодо місця поховання розстріляних у Харкові та інших містах.

У рамках співпраці з Національним музеєм «Меморіал жертв Голодомору» надано консультації та матеріали про жертви Голодомору в Харківській області.

З метою популяризації науково-документальної серії «Реабілітовані історією» та на виконання Указу Президента України від 23.03.2017 «Про заходи у зв'язку з 80-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937 – 1938 років» проведені наступні заходи:

- прийняли участь в пленарному засіданні ХХІ Міжнародної наукової конференції «Слобожанські читання» з доповіддю: «Історична пам'ять про добу «великого терору» 1937–1938 років на Харківщині»;

- організували секцію та провели «круглий» стіл: «Політичні репресії доби «великого терору» в рамках ХХІ Міжнародної наукової конференції «Слобожанські читання»;

- провели методичні консультації по підготовці виставки до відзначення органами Харківського міського самоврядування Дня пам’яті – «80 років з дня початку «Великого терору» в Україні» (колишнього Ленінського району);

- прийняли участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Слобожанський гуманітарій – 2017» у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка.

- підготовлено виступи: «Харківський мартиролог «великого терору» 1937–1938 років (книга «Реабілітовані історією. Харківська область»)» та «Фінансово-господарська діяльність Харківської обласної контори «Торгсин» (1932–1933 рр.)»;

- підготовлено ряд відеопрезентацій з тематики політичних репресій на Харківщині;

- підготовлено шість ілюстрованих біографічних нарисів книги другої «Реабілітовані історією. Харківська область» для розміщення на сайті ХДНБ імені В.Г. Короленка;

- надавались консультації щодо місць поховань жертв політичних репресій для ОКЗ «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини»;

- прийняли участь у ІІІ Міжнародному форумі «Молоді дослідники у глобалізованому світі: перспективи та виклики» Харківського національного університету міського господарства імені О.М. Бекетова. Доповідь та публікація англійською: Shuiskiy I.V. Ukrainian firm «Torhsyn» in 1932–1933;

- прийняли участь в краєзнавчих читаннях у Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г. Короленка: «Відновлюємо історію разом: краєзнавці у дослідженні політичних репресій на Харківщині 1917–1991 рр.».

Також поповнено обласними книгами серії «Реабілітовані історією» книжкове зібрання закладів, зокрема з Закарпатської області.

3) фінансування обласної пошуково-видавничої наукової редакції «Книга Пам’яті України»

Обласній пошуково-видавничій науковій редакції Книги Пам'яті України у 2017 р. на утримання закладу, з урахуванням книговидання, були виділені кошти у сумі 715,2 тис. грн. Станом на 01 липня 2017 р. використано 375,6 тис. грн.

На виконання вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» розроблено та затверджено Положення про облікову політику закладу, яке було погоджено з Управлінням масових комунікацій Харківської обласної державної адміністрації.

Організація виконання виробничих програм, договірних та інших обов’язків, що взяті закладом, здійснюється в повному обсязі. Виплата заробітної плати проводиться своєчасно в межах коштів, виділених на утримання редакції.

У ІІ кварталі 2017 р. відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 998-р редакція продовжує роботу з підготовки та видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область», де будуть увічнені захисники України, які брали участь в антитерористичній операції. За домовленістю з обласним військкоматом та Харківською обласною громадською організацією «Спілка ветеранів АТО» наукові редактори складають біографії учасників АТО, збирають фотодокументи, спогади бойових побратимів, рідних, друзів тощо.

Згідно з Дорученням Глави Адміністрації Президента України Б. Ложкіна від 27 січня 2015 р. № 02-01/257 щодо продовження пошукової роботи, пов’язаної зі встановленням імен загиблих і зниклих безвісти, на виконання завдання, визначеного у п. 2 Доручення Президента України П. Порошенка від 02 квітня 2010 р. № 1-1/581, за іменними медальйонами, знайденими пошуковими загонами, архівними матеріалами складаються біографії полеглих та зниклих безвісти воїнів, які заносяться у додаткові списки чергових томів.

У ІІ кварталі 2017 р. проводилася робота з радами ветеранів районів міста та області. Керівник редакції В. Є. Петренко протягом квітня-червня брав участь у засіданнях комітету ветеранів війни обласної ради Організації ветеранів України.

У квітні 2017 р. відбулася ХХІ Міжнародна наукова конференція  «Слобожанські читання», присвячена відродженню історичної пам’яті і збереженню вітчизняної культурної спадщини, в якій взяли участь редактори Книги Пам’яті.

9 травня з нагоди святкування 72-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні представники редакції були запрошені до Національного меморіального комплексу «Висота Маршала І. С. Конєва».

У травні 2017 р. редактори Книги Пам’яті дійшли згоди щодо співпраці з професором, директором Центру краєзнавства  ХНУ ім. В. Н. Каразіна, членом обласної редколегії з підготовки та видання Книги Пам’яті України С. М. Куделком стосовно уточнення і доповнення біографічних відомостей викладачів і студентів, які брали участь у Другій світовій війні та учасників антитерористичної операції на Сході України.

29 червня 2017 р. керівник редакції В. Є. Петренко взяв участь у засіданні обласної редколегії з підготовки Харківського тому багатотомного енциклопедичного видання «Звід пам’яток історії та культури України».

До збирання відомостей для підсумкових томів Книги Пам'яті «Переможці» редакція залучає широкі кола громадськості, налагоджує тісні контакти з учнівськими та студентськими колективами, творчими спілками, з Департаментом оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації. Так, наукові редактори співпрацюють з пошуковими організаціями «Військові меморіали «Схід» під керівництвом В. С. Старченка та пошуковою громадською молодіжною організацією «Фенікс-К» на чолі з С. І. Гладковим. Так, на лист В. С. Старченка від 23.05.2017 р. № 84 стосовно встановлення особи воїна, похованого поблизу будинку № 3 по вул. Лісна у Київському районі м. Харкова, редакторами були опрацьовані документи, а саме: листування з Департаментом комунального господарства Харківської міської ради, заяви мешканців будинку по вул. Лісна, 3, акт виявлення останків, донесення Артинського РВК Свердловської області від 13.04.1948 р. (в якому вказано, що Власова Єгора Михайловича поховано за 10 км від Харкова), нагородний лист на ім’я Власова Є. М. (в якому зазначається, що «під час виконання службових бойових обов’язків під м. Харковом Власов Є. М. був тяжко поранений і від поранення помер»). У результаті аналізу зібраних матеріалів було зроблено висновок, що по вул. Лісна, 3 був похований Власов Єгор Михайлович, 1911 року народження, червоноармієць санітарної роти 1245 сп 375 сд.

На запити Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської облдержадміністрації (директор О. М. Максимов) від 03.04.2017 р., 12.05.2017 р. було проведено пошукову роботу щодо встановлення місць поховань воїнів Т. Х. Отарова, Х. К. Каскулова, Х. Ц. Цапова, М. М. Кештова, А. О. Койбаарова.

Викладач Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату Ольга Максимівна Оконевська, онука відомого педагога, вчителя СШ № 12, який помер від голоду 24.06.1942 р. під час окупації Харкова, для занесення до Книги Пам’яті України склала облікові картки на учасників бойових дій у Другій світовій війні – своїх колег, викладачів музичної школи-інтернату. Випускник ХССМШІ Костянтин Бондар, який зараз мешкає у м. Хайфа, Ізраїль, у квітні цього року заповнив анкети – біографії своїх рідних, учасників Другої світової війни. Додатком до листа К. Бондар надіслав електронною поштою з Хайфи фото М. С. Бондаря, О. Д. Толочка та М. В. Каплана.

Постійно проводиться робота за особистими, письмовими та телефонними зверненнями громадян і громадських організацій.

На прохання голови громадської організації «Національна пам’ять – Холокост» І. П. Каца редакція надала експонати з постійно діючої експозиції «Харківщина в роки Другої світової війни», а також Книги Пам’яті, видані за останні роки, для демонстрації і популяризації вагомого внеску Харківщини в Перемогу у Другій світовій війні (під час проведення заходу у Харківському технологічному ліцеї № 9, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни – 22 червня 2017 року).

Таким чином, станом на 01 квітня 2017 р. підготовлено і здано у виробництво 5-й (28-й) том історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область» подвійним форматом 70 х 108 1/16, обсяг 40,05 ум. друк. арк., палітурка 7 БЦ, форзац багатокольоровий художній. Обл.-вид. арк. 65,1. Видання, ілюстроване світлинами, містить розширені біографії воїнів Другої світової, померлих у повоєнні роки і нині живих: фронтовиків, партизанів, підпільників і патріотів, учасників війни з мілітаристською Японією, а також біографії сучасних патріотів, військовослужбовців, добровольців, які воюють в зоні АТО за незалежність і територіальну цілісність України.

Завдяки сприянню обласної державної адміністрації та обласної ради і своєчасному фінансуванню закладу в повному обсязі у 2017 р. пошуково-видавнича наукова редакція продовжує роботу над створенням 6-го (29-го) тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область», який планується видати у ІV кварталі 2017 р.

4) фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ) виділено фінансову підтримку у сумі 810,8 тис. грн. На 01.07.2017 року використано – 407,9 тис. грн.

Основними напрямками діяльності комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради є:

− видавнича діяльність, виготовлення видавничої продукції, розповсюдження видавничої продукції;

− організація та проведення інформаційно-виставкових заходів (семінарів, конференцій, тематичних виставок, лекцій, круглих столів тощо);

− оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність.

За I півріччя 2017 року проведена наступна робота.

Відділом аналізу інформації та видавництва:

1. Здійснено моніторинг друкованих засобів масової інформації Харківської області за темами:

Державна цільова програма «Молодь України»;

День пам’яті жертв політичних репресій;

Про відзначення річниці від дня народження Т. Г. Шевченка;

Про розвиток малого бізнесу в області;

Професійна орієнтація молоді та Служби зайнятості населення;

Міжнародний День захисту дітей;

Програма запобігання захворюванню на туберкульоз;

Відзначення дня Європи в Україні;

Висвітлення заходів щодо відзначення Дня Перемоги;

Висвітлення заходів щодо річниці Чорнобильської катастрофи;

Про підвищення тарифів та компенсацію на комунальні послуги;

Про організацію оздоровлення та відпочинку дітей у літній період;

Висвітлення питань пов’язаних із ЗНО;

Висвітлення щорічної Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»;

Висвітлення подій АТО, героїзм, патріотизм українських воїнів, волонтерів;

Про всебічну підтримку та розвиток української ідентичності;

Про безпеку дорожнього руху в Україні;

Про соціальний захист внутрішньо переміщених осіб;

Про виконання Програми військово-патріотичного виховання;

Процес впровадження механізму децентралізації в області;

Поліція;

Мінздрав;

Спортивні досягнення Харківщини;

Економіка;

Соціальний Захист;

Освіта України;

Переселенці;

Екологія;

Міжнародний День Ліса;

Рибний нерест;

1 Травня;

День охорони праці;

День пожежної охорони;

Міжнародний день пам’яток і визначних місць;

Безпека Життєдіяльності;

Місцеве Самоврядування;

Корупція;

− День журналіста;

− День державної служби України;

− День Конституції України;

Про концепцію державної мовної політики;

− Торгівля людьми;

− День донора;

− День молоді;

День медичного працівника.

2. Завершено тестування оновленого офіційного веб-сайту КП РІЦ.

3. Постійно оприлюднюється інформація на офіційному веб-сайті ІВЦ «Бузок» та інформаційній платформі Facebook щодо проведення інформаційно-виставкових заходів.

Інформаційно-виставковим відділом організовано та проведено:

1. Виставку Харківського клубу любителів фіалок «Феєрія».

2. Виставку живопису, графіки учнів художньої студії «Art People» «Художник живёт в каждом» − куратор проекту Світлана Юдіна.

3. Виставку живопису, графіки студії Олени Кішкурно «Art de vie».

4. Виставку живопису Олексія Стороженко «Круговорот любви».

5. Виставку вишитих картин від ТМ «Марічка».

6. Ніч музеїв:

АРТ-ШОУ майстер-клас з друкарських технік: афорт, ліногравюра представник секції графіки ХОНСХУ В’ячеслав Старченко.

11.00-13.00  – майстер-клас живопису в техніці батик Ольги Рябініної. 

13.00-16.00 – майстер-клас з вишивки стрічками ТМ «Марічка».

17.00-19.00 – майстер-клас з малюнку в техніці пастель Світлани Юдіної. 

17.00-19.00поетичний перформанс NETWORчі  літературне об'єднання (Юлія Баткіліна, Ганна Кисельова, Юлія Максимейко, Світлана Загреба, Мар'яна Даниленко.).

20.00-21.30 – Студія фламенко «Rosa del sur» (художній керівник і балетмейстер – Олена Розіна).

21.30-23.00 концерт інструментальної музики ансамблю «SPIEL DE TROIS».

7. Виставку живопису  «Дарим миру добро!», присвячену Дню захисту дітей − куратор проекту Алла Шляхова.

8. Виставку живопису, графіки Ольги Кухарської «Anbang».

9. Фотовиставку «Близкое…» Володимира Оглобліна, присвячену Дню журналіста − спільний соціальний проект з Харківською обласною державною адміністрацією та Управлінням масових комунікацій ХОДА.

10. Виставку кращих робіт та робіт переможців учасників художнього конкурсу дитячого малюнку «Світ і Я», присвяченого Всесвітньому дню охорони навколишнього природного середовища, спільно з Харківською обласною організацією Українського товариства охорони природи та Департаментом екології та природних ресурсів ХОДА.

11. Виставку дитячого малюнку арт-студії Ольги Рябініної «Я люблю рисовать».

12. Виставку «Світ каменю» − куратор проекту Володимир Руснак.

 

У звітному періоді Управлінням масових комунікацій обласної державної адміністрації (далі – Управління) було забезпечено чітку систему всебічного, об’єктивного і вчасного інформування жителів Харківщини про діяльність органів виконавчої влади відповідно до планів основних заходів обласної державної адміністрації.

Організовано медіа-супровід робочих поїздок до Харкова керівників вищих органів влади:

- Президента України П. Порошенка (03 березня голова держави відвідав Харківський тракторний завод, після чого взяв участь у відкритті нової бібліотеки Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого.);

- Прем’єр-міністра України В. Гройсмана (23 лютого взяв участь у нараді щодо розвитку авіабудування. Нарада відбулась на базі ПАТ «ФЕД». Перед початком заходу В. Гройсман та Ю. Світлична ознайомилися з виробничими потужностями підприємства. Участь у нараді щодо розвитку авіаційної промисловості взяли Перший віце-прем’єр-міністр-міністр економічного розвитку України С. Кубів, віце-прем’єр-міністр В. Кістіон, заступники міністрів фінансів, оборони та інфраструктури. Також до участі в нараді були запрошені голова Державної авіаційної служби України, керівники державного концерну «Укроборонпром» та ДП «Антонов», корпорації «Українська авіабудівна компанія», ПАТ «ФЕД» та ДП ХМЗ «ФЕД», ХАЗу й АТ «Мотор Січ» та інші.; 23 березня Прем’єр-міністр перебував у м. Балаклія Харківської області та у с. Гусарівка Харківської області відвідав пункт збору жителів, евакуйованих з міста Балаклія внаслідок надзвичайної ситуації на військовому складі);

- Президента України П. Порошенка (09 червня голова держави провів переговори з Президентом Литовської Республіки Далєю Грібаускайтє. Глави двох держав також зустрінулися з українськими військовослужбовцями АТО, які проходили реабілітацію в Литві.);

- Президента Литовської Республіки Д. Грібаускайтє (09 червня разом з головою ХОДА взяла участь у святкових заходах з нагоди Днів Литви в Україні);

- Прем’єр-міністра України В. Гройсмана (24 квітня Прем'єр-міністр України та голова ХОДА ознайомилися з роботою інституту протезування, перевірили роботу однієї з аптек, що залучена до програми «Доступні ліки», взяли участь у засіданні Правління Асоціації міст України, відкрили «Прозорий офіс» соц. послуг);

- Міністра оборони України С. Полторака (04 травня Міністр оборони України та голова ХОДА відвідали Балаклійський район зі спільним робочим візитом, ознайомилися з ходом відновлювальних робіт, відвідали територію військової частини А 1352, де вивчили стан справ з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та хід розмінування території 65-го арсеналу, провели зустріч з учасниками ліквідації надзвичайної ситуації на 65-му арсеналі в місті Балаклія);

- Голови Державної служби України з надзвичайних ситуацій М. Чечоткіна (13 квітня вручив рятувальникам сертифікати на службове житло та нову техніку);

- Віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Г. Зубка (19 травня під час робочої поїздки голови ХОДА та Віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства було також підписано акт прийому-передачі очищеної території Балаклійського району).

На офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації забезпечено розміщення тез виступів, коментарів, доручень Президента України, Прем’єр-міністра України на актуальні теми.

Забезпечено висвітлення на офіційному веб-сайті обласної державної адміністрації зустрічей керівництва обласної державної адміністрації з активом Громадської ради; представниками Харківського обласного округу ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» і Харківської громадської організації «Спілка ветеранів АТО»; із заступником Голови дипломатичної місії Посольства Японії в Україні; з Головою Представництва Європейського Союзу в Україні; з директором Міжнародної організації з розвитку права (IDLO) в Україні; з делегацією ОБСЄ; з делегатом Міжнародного комітету Червоного Хреста з питань цін і ринку; з делегацією Міністерства оборони Франції; з президентом ФФУ; з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Македонія в Україні; з Надзвичайним і Повноважним Послом Естонії в Україні; з активом профспілок області; з представниками Консультативної місії Європейського Союзу; з Генеральним консулом Республіки Польща в Харкові; з главою Представництва НАТО в Україні; з Надзвичайним і Повноважним Послом Грецької Республіки в Україні; з Надзвичайним і Повноважним Послом Швейцарської Конфедерації в Україні; з Главою Офісу Ради Європи в Україні; з представниками громадських експертних зустрічей щодо роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ, що організовуються на базі ХарРІ державного управління НАДУ при Президентові України; пленарні засідання сесій Харківської обласної ради, Координаційної наради, колегій ХОДА, робочі візити голови ХОДА до районів області, матеріали засідань щодо об’єднання територіальних громад, роботи Офісу Харківської області у Вашингтоні; роботи конференції «Професійна освіта та підготовка робітничих кадрів: сприяння соціально-економічному та регіональному розвитку України»; хід медичної реформи, надання субсидій; круглого столу щодо реалізації в регіоні пілотного проекту із залучення до роботи членів малозабезпечених сімей та ВПО; конференції «Розвиток німецько-українського економічного співробітництва в Східній Україні»; робочі зустрічі керівництва регіону з представниками чорнобильських організацій Харківщини; Міжнародний музичний фестиваль «Дзеркальний струмінь»; засідання сесії облради; семінар для місцевих депутатів від Конгресу регіональних влад Ради Європи; засідання Харківської ради регіонального розвитку; фінал Кубка України з футболу; відкриття Центру розвитку місцевого самоврядування; свята «Останнього дзвоника»; засідання Ради регіонального розвитку; засідання Моніторингового комітету Ради Європи.

Здійснювалося висвітлення діяльності керівництва обласної державної адміністрації. Організовано та проведено 66 брифінгів .

Організовано інтерв’ю голови обласної державної адміністрації Інтернет -порталам «Медиа группа Объектив», «Status quo», телеканалам «News One», «Україна», «Simon», «112».

Протягом кварталу щотижнево Управлінням створювався власний проект «Без коментарів», у якому висвітлено діяльність ХОДА, хід реформування області, тощо.

У звітному періоді організовано за участю керівництва обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації 35 прес-конференцій, 27 прес-турів. Організовано участь керівництва центральних органів виконавчої влади, обласної державної адміністрації, керівників структурних підрозділів обласної державної адміністрації у програмах «Суспільний інтерес» на каналі «Simon», на телеканалі «News One», в ефірі телеканалу «112».

Відповідно до доручення Прем’єр-міністра України від 08.04.2015 № 47552/33/1-14 Управління, на базі Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, забезпечував проведення експертних зустрічей, в режимі відео конференції, щодо роз’яснення та обговорення пріоритетів урядової політики, цілей і змісту соціально-економічних реформ.

Заходи обласної державної адміністрації анонсувалися та висвітлювалися на офіційному веб-сайті в режимі роботи інформаційної агенції.  

Протягом I півріччя 2017 року Управління надавало організаційну і методичну допомогу районним державним адміністраціям, виконкомам міських рад міст обласного значення з питань реалізації державної етнонаціональної політики, в підготовці та проведенні державних свят і пам’ятних дат.

Управлінням у взаємодії з експертними організаціями, діяльність яких пов'язана з реформуванням місцевого самоврядування та з представниками органів місцевого самоврядування проводилась робота щодо внесення можливих змін до Перспективного плану формування територій громад Харківської області. 13 травня на сесіях Зачепилівської селищної ради, Бердянської сільської ради, Забаринської сільської ради, Леб’язької сільської ради, Миколаївської сільської ради та Сомівської сільської ради прийнято рішення про добровільне об'єднання в Зачепилівську селищну ОТГ Зачепилівського району Харківської області. Відповідно до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» обласною державною адміністрацією 13.05.2017 пакет документів щодо призначення перших виборів депутатів Зачепилівської селищної ради об'єднаної територіальної громади та селищного голови направлено до ЦВК. Найближчим часом очікується створення ще 4 ОТГ, а саме Оскільської (Ізюмський район), Золочівської, Липецької (Харківський район), Великобурлуцької, в яких процес об'єднання знаходиться на етапі завершення

Управління масових комунікацій обласної державної адміністрації співпрацює з 35 національно-культурними товариствами Харківської області, лідери яких об’єднані в Раду керівників національно-культурних товариств. Управління активно сприяє проведенню різноманітних культурних заходів національних меншин, надає їм інформаційну, методичну і організаційну допомогу.

Управління також сприяє проведенню різноманітних культурних заходів національних меншин, надає їм інформаційну, методичну та організаційну допомогу. За участю представників органів державної влади і місцевого самоврядування, громадянських об’єднань проведені наступні заходи:

6 квітня в Управлінні масових комунікацій обласної державної адміністрації відбулась робоча зустріч з керівниками Ромської програми Міжнародного фонду «Відродження» (МФВ) і Східноукраїнського представництва МФВ О. Жмурко та О. Розсказова, на яких розглядались пропозиції до реалізації в Харківській області медійного проекту з робочою назвою «Успішні роми», які передбачають цикл статей у друкованих ЗМІ та радіо- та телесюжетів для протидії упередженому ставленню до ромського населення.

8 квітня у Міжнародний день ромів у Центральному парку культури та відпочинку Харкова ромськими громадськими організаціями був вперше організований міжнаціональний святковий флешмоб. Для гостей свята провели концерт ромських та українських виконавців, а також виконали Гімн України ромською та українською мовами. 

25 квітня 2017 року відбулась зустріч заступника голови Харківської ОДА М. Черняка з делегацією Міжнародної благодійної організації «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» на чолі з заступником голови Міжвідомчої робочої групи з питань виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини З. Кондур, на якій обговорювались проблеми ромів-переселенців і співробітництво органів державної влади з активом ромських громад. В зустрічі взяли участь представники посольства США в Україні, ромських громадських об’єднань. З ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і неурядових організацій - Міжнародного фонду «Відродження» та ромських громадських об’єднань в 2017 році заплановано проведення пілотного дослідження для виявлення соціальних потреб ромів у м. Мерефа Харківської області, якому обласна державна адміністрація, в межах повноважень, надасть необхідне сприяння.

13 червня в Управлінні масових комунікацій обласної державної адміністрації відбулись робочі зустрічі з головою Громадської Координаційної Ради з питань інтеграції та захисту ромів в Харківській області М. Бурлуцьким і спостерігачем Спеціальної моніторингової місії в Україні ОБСЄ Маргаритою Васкез на тему взаємодії в попередженні можливих міжетнічних конфліктів у місцях компактного проживання ромського населення.

10 квітня в Харківському національному академічному театрі опери і балету ім. М.В. Лисенка відбувся звітний концерт ансамблю пісні і танцю «Аракс» Вірменського освітньо-культурного центру імені Г.О. Алтуняна для підтвердження почесного звання «Зразковий художній колектив».

На сайті Державного архіву Харківської області з 20 квітня відкрилась оn-line виставка архівних документів «З історії грецької діаспори».

Харківське міське товариство греків «Геліос» разом з Центральною науковою бібліотекою ХНУ ім. В.Н. Каразіна організувало з 24 травня демонстрацію фотовиставки «У війни не дитяче обличчя». Виставка є соціальним арт-проектом Федерації грецьких товариств України і фотоклубу «Матриця» з м. Маріуполь.

10 червня в Театрально-концертному центрі Харкова урочисто відзначили 25-річний ювілей Харківського обласного товариства німців «Відергебурт». В рамках заходу була представлена виставка картин художників-етнічних німців Гаррі Руффа та Галини Невінчаної, а також роботи декоративно-прикладного мистецтва членів «Відергебурт». Важливою частиною свята став концерт художніх колективів українських німців з Харкова, Києва та Чернігова. У святкуванні взяв участь Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Україні д-р Вольфґанґ Мьоссінґер, представники обласної державної адміністрації та органів місцевого самоврядування, керівники німецьких громадських організацій України.

Керівники і активісти національно-культурних товариств Харківщини брали активну участь в обласних заходах з відзначення державних свят і пам’ятних дат: Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів (11 квітня), Дня Чорнобильської трагедії (26 квітня), Дня пам’яті та примирення (8 травня), Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (9 травня), Дня пам’яті жертв політичних репресій (21 травня), Дня Конституції України (28 червня).

Заходи обласної державної адміністрації анонсувалися та висвітлювалися на офіційному веб-сайті в режимі роботи інформаційної агенції.

Оперативно розміщувалися коментарі відповідальних осіб щодо важливих подій в області.

 

 

 

 

 

Начальник Управління

масових комунікацій обласної

державної адміністрації                                                  В.В. Аннопольська