ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016–2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 100-VІІ» (зі змінами)

 

 

 

Обґрунтування, підстави

 

Прийняття рішення обласної ради «Про внесення змін до обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016–2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 100-VІІ» (зі змінами), (далі – Програма) полягає в необхідності внесення:

доповнення до розділу ІІІ «МЕТА ТА НАПРЯМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ», в частині уточнення категорії громадян, які мають право на отримання державної підтримки за рахунок коштів обласного бюджету на будівництво та придбання житла;

змін до розділу VІІ «ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ», в частині корегування кількості громадян, які зможуть отримати державну підтримки за рахунок коштів обласного бюджету на будівництво та придбання житла

 

Проблеми

 

В ході реалізації Програми з’ясувалась низка питань, які потребують більш чіткого визначення, в частині кола її учасників. Так згідно положень Програми, не можливо чітко встановити, хто може приймати у ній участь, тільки ті учасники антитерористичної операції, місце проживання яких зареєстроване на території Харківської області, або всі учасники антитерористичної операції незалежно від місця проживання. Це може створити ситуацію коли обласні бюджетні кошти будуть використовуватися не на потреби мешканців громади.

По-друге, сума підтримки (40%) залежить від опосередкованої вартості 1 кв метра загальної площі житла, затвердженого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на момент укладення договору. За період від прийняття Програми – квітень 2016 року по квітень 2017 року – опосередкована вартість будівництва 1 кв.м. житла зросла з 8276,0 грн до 10849,0 грн. Враховуючи, що опосередкована вартість будівництва 1 кв.м. житла, щоквартально збільшується в середньому на 650,0 грн, доцільно перерахувати прогнозні обсяги фінансової допомоги.

 

 

Мета і основні завдання Програми

 

Метою Програми є створення належних умов для забезпечення учасників антитерористичної операції Харківської області житлом.

Основними завданнями Програми є:

– покращення житлових умов учасників антитерористичної операції;

– розвиток різних видів фінансової підтримки учасників антитерористичної операції для поліпшення житлових умов;

– формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва і придбання житла учасників антитерористичної операції;

Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та власних коштів громадян.

 

Очікувана ефективність від реалізації Програми

Сприятиме забезпеченню населення житлом та розвитку будівельної галузі у Харківській області.

 

Контроль за реалізацією Програми

Контроль за реалізацією Програми здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Програми здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                                                               М.С. Рабінович