ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради “Про доручення Харківській обласній державній адміністрації  щодо вжиття стосовно Зінов’єва Едуарда Валентиновича заходів, передбачених Законом України «Про запобігання корупції»”

 

До Харківської обласної ради надійшло рішення НАЦІОНАЛЬНОГО АГЕНТСТВА З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ  від 28.07.2017 № 447 про внесення припису про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання та врегулювання конфліктів інтересів, інших порушень закону.

Даним рішенням Чернову Сергію Івановичу надано припис про результати виявлених порушень Зінов’євим Едуардом Валентиновичем, головним лікарем КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ ДИСПАНСЕР РАДІАЦІЙНОГО ЗАХИСТУ  НАСЕЛЕННЯ», та про необхідність вжиття передбачених законом України «Про запобігання корупції» заходів для врегулювання потенційного конфлікту інтересів у головного лікаря.

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 18 квітня 2011 року № 136-к «Про призначення Е. Зінов’єва» Зінов’єва Едуарда Валентиновича призначено на посаду головного лікаря КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ ОХОРОНИ ЗДОРОВ`Я «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ СПЕЦІАЛІЗОВАНИЙ ДИСПАНСЕР РАДІАЦІЙНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ» по безстроковому трудовому договору.

Беручи до уваги припис ст. 58 Конституції України, згідно з яким закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, внесення законодавцем змін до нормативно-правових актів, що регламентують трудові відносини чи прийняття обласною радою рішень, якими було змінено обсяг делегованих облдержадміністрації повноважень в частині повноважень щодо призначення керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, жодним чином не можна вважати юридичним фактом, достатнім для припинення трудового договору, або підставою для автоматичного припинення трудових відносин між Зінов’євим Е.В. та облдержадміністрацією, які розпочались ще у 2011 році.

Крім цього, у частині третій статті 36 Кодексу законів про працю України визначено, що зміна підпорядкованості підприємства, установи, організації не тягне за собою припинення дії трудового договору.

Тому Зінов’єв Е.В. наразі перебуває в трудових відносинах із Харківською обласною державною адміністрацією на умовах трудового договору, укладеного на невизначений строк (безстрокового трудового договору) відповідно до виданого розпорядження.

Крім того, відповідно до положень Статуту закладу, затвердженого головою Харківської обласної ради та погодженого заступником начальника Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, обласна рада є органом, що здійснює управління майном закладу. Натомість галузеву політику та розвиток закладу забезпечує Управління охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації. До того ж, Харківська обласна державна адміністрація наділена повноваженнями щодо визначення повноважень Управління охорони здоров’я на підставі відповідних розпоряджень.

Відповідно до ч. 3 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції» рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів у особи, яка повідомила про наявність у неї такого конфлікту, приймає безпосередній керівник особи або керівник органу, до повноважень якого належить звільнення з посади, про що повідомляє відповідну особу. Частиною четвертою вказаної статті Закону передбачено, що такий керівник зобов’язаний вжити передбачених Законом заходів для запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Харківська обласна рада листами від 31.05.2017 № 01-30/1259 та від 11.07.2017 № 01-30/1602 неодноразово повідомляла Харківську обласну державну адміністрацію про наявність реального конфлікту інтересів у Зінов’єва Е.В. та необхідністю його врегулювання.

Таким чином, зважаючи на викладене вище, враховуючи той факт, що обласна рада наразі позбавлена правових підстав для вжиття будь-яких заходів стосовно Зінов’єва Е.В., а саме Харківська обласна державна адміністрація є фактичним роботодавцем даної посадової особи, з метою виконання  рішення НАЦІОНАЛЬНОГО АГЕНТСТВА З ПИТАНЬ ЗАПОБІГАННЯ КОРУПЦІЇ  від 28.07.2017 № 447 та доданого до нього припису,  підготовлено проект рішення обласної ради “Про доручення Харківській обласній державній адміністрації щодо вжиття стосовно Зінов’єва Едуарда Валентиновича заходів, передбачених Законом України «Про запобігання корупції»”.

 

 

 

 

 

Заступник начальника управління

з питань комунальної власності,

начальник відділу по роботі з

керівниками суб’єктів спільної

власності та майнових відносин

виконавчого апарату обласної ради                                         І. Потопальська