Інформація про хід виконання в 2016 році та за 9 місяців 2017 року обласної програми «ІТ-Харківщина» на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 14 квітня 2016 року № 109-VII.

 

КП «ХОКС» визначено виконавцем програмних завдань в частині щодо впровадження електронного урядування в місцевих адміністраціях, органах місцевого самоврядування та на підприємствах,  в установах і закладах, що перебувають: у комунальній власності  територіальних громад сіл, селищ,  міст області; у спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст області.

Так 16 квітня 2016 року КП «ХОКС» уклало угоду з громадською організацією «Міжнародне агентство регіонального розвитку ГЛОБІ»(далі – MAPP «GloBee») про спільне тестування інформаційної системи електронного урядування «GovPort».

06 серпня 2016 року був укладений меморандум про співпрацю між КП «ХОКС» та MAPP «GloBee» в рамках впровадження електронного урядування в місцевих адміністраціях, органах місцевого самоврядування та на підприємствах,  в установах і закладах, що перебувають: у комунальній власності  територіальних громад сіл, селищ,  міст області; у спільній власності територіальних громад сіл, селищ і міст області.

29 серпня 2016 року КП «ХОКС» уклало угоду з MAPP «GloBee» про цільове використання програмного продукту та отримало ліцензію програмного продукту на 500 робочих місць.

В серпні – вересні 2016 року спільними зусиллями КП «ХОКС» та MAPP «GloBee» було проведено навчання  державних службовців ХОДА та ХОР по роботі з новою системою електронного документообігу. Всі витрати по навчанню профінансувало Агентство США з міжнародного розвитку (далі – USAID).

Рішенням Харківської обласної ради від 23 червня 2016 року № 188-VII за рахунок обласного бюджету шляхом внесення відповідних змін до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2016 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 13-VІІ, зі змінами, та внесення змін до бюджету області на 2016 рік було виділено кошти у розмірі 706 000,00 (сімсот шість) тисяч гривень 00 коп. для придбання комп’ютерної техніки (2 сервера, сканери). КП «ХОКС», через систему Prozorro, провело відповідні тендери та придбало серверне обладнання.

На сьогоднішній день програма електронного документообігу працює в тестовому режимі. Харківською обласною державною адміністрацією спільно з  КП «ХОКС» проводяться роботи з впровадження комплексної системи захисту інформації. Після проведення відповідних робіт система електронного документообігу буде впроваджена в промислову експлуатацію.

Відповідно до вищезазначеного КП «ХОКС» уклало угоду про співробітництво з ДП «УСС».

Також додатково повідомляємо, що КП «ХОКС» проведено ряд заходів, в результаті яких було досягнуто домовленості з компанією Microsoft з наступних питань:

1.    Підписання трьохстороннього меморандуму про співробітництво між  компанією Microsoft, Харківською обласною державною адміністрацією та Харківською обласною радою;

2.    Компанія Microsoft виділила власні кошти на проведення SAM(Software Asset Management) аналізу в державних установах Харківської області, що будуть підпадати під дію меморандуму;

3.    Співробітництво в напрямку хмарних технологій для середніх і вищих навчальних закладів м. Харків та Харківської області на базі рішень і продуктів Office 365(Всі заклади на території області зможуть в повному обсязі безкоштовно використовувати набір рішень Office 365);

4.    Централізоване об’єднання всіх структур, ЖКГ в одну інфраструктуру. Централізація і синхронізація всіх баз даних;

5.    Підтримка стартапів, що приймають участь в SmartCity проектах з наданням доступу до програми Microsoft Bizspark, що надасть можливість отримати ПЗ, технічну підтримку і доступ до хмари  Microsoft Azure;

6.    Розвиток сфери ЖКГ– проекти по тепло и водопостачанню. Наприклад - http://www.e-monitor.com.ua/;

7.    Впровадження сучасних технологій в процес управління системою охорони здоров’я;

8.    КП «ХОКС» стане ключовим суб’єктом між компанією Microsoft та муніципальними структурами області, що наддасть можливість закупівлі ПЗ зі знижкою до 50% від вартості продуктів.

Впровадження сервісу Office 365 в Харківській області наддасть можливість невеликим містам та об’єднаним територіальним громадам отримати ІТ – інфраструктуру, яку не завжди можуть побудувати міста – мільйонники. 

За період 2016 року – 9 місяців 2017 року КП «ХОКС» було надано бюджетну підтримку в розмірі 681 661,60 грн. В той же час за цей період КП «ХОКС» залучило грантових коштів на 945 000 грн. та передала програмний продукт для організації системи електронного документообігу Харківській обласній державній адміністрації та Харківській обласній раді вартістю 1 350 000 грн.

Також на виконання виконання листа Харківської обласної ради від 11.09.2017 № 01-30/2090 щодо проведення перевірки виконання комунальним підприємством Харківської обласної ради «Харківські обласні комунікаційні системи» у 2016 році та 1 півріччі 2017 року заходів обласної програми «ІТ-Харківщина» на 2016-2020 роки були вжиті наступні заходи:

1.        Доопрацьовано та подано на розгляд обласної ради скориговану програму. В пропонованих змінах визначені конкретні заходи на 2018-2020 роки, обсяги фінансування по кожному заходу і строки їх виконання, а також враховані зміни до законодавства України, що відбулись з моменту затвердження програми рішенням Харківської обласної ради від 14 квітня 2016 року №109-VI.

2.        Договірні відносини щодо відповідального зберігання матеріальних цінностец відповідно до вимог діючого законодавства України впорядковано. Сервер на який не складено договір відповідального зберігання повернуто з ХОДА до КП «ХОКС».

3.        Товарно-матеріальні цінності придбані у 2016 році за рахунок коштів спеціального фонду обласного бюджету  повністю введено до експлуатації.

4.        Вжито заходів щодо зменшення видатків обласного бюджету, зокрема на оренду приміщень, до ХОР надано на затвердження нову редакцію Уставу КП «ХОКС» зі зміною місцезнаходження підприємства на фактичну адресу.

5.        Посилено роботу в напрямку укладання договорів на надання послуг з підприємствами, установами та організаціями. На даний момент готуються договори на підключення та надання послуг із захищеного високошвидкістного доступу до мережі Інтернет Височанській селищній раді. Для інтесифікації даного вида діяльності необхідно прийняття запропонованих змін до програми.

6.        Були проведені переговори із керівництвом компанії Cignifi (США) та Lastwall (Канада) щодо спільної реалізації заходів програми. Укладення угод та співпраця можливі за умови прийняття запропонованих змін до програми у зв’язку з тим, що на даний момент чітко не визначені заходи, обсяги їх фінансування та строки виконання. Відповідно керівництво даних компаній не має розуміння того, які обсяги фінансування потрібні та чи підтримується реалізація даних заходів місцевою владою. Посилення роботи щодо залучення грантових коштів також можливе тільки за умови прийняття змін до програми.

7.        Посилено роботу з організації виконання заходів, зазначених у Програмі, з метою забезпечення виконання обласної програми «ІТ-Харківщина» на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14.04.2016р. №109-VII, а саме:

В межах виконання програми «ІТ-Харківщина 2020» та на виконання Указу Президента України № 254/2017 від 30.08.2017 року був розроблений наступний порядок будівництва високозахищеної регіональної телекомунікаційної інфраструктури, що об’єднає всі органи місцевого самоуправління, адміністративні будівлі, комунальні заклади, заклади охорони здоров’я, освіти, культури.

На першому етапі пропонується організувати побудову інфраструктури та захищене підключення до існуючих каналів мережі Інтернет органів державної влади та місцевого самоврядування, державних та комунальних установ та організацій.

Як результат буде побудована єдина віртуальна мережа, яка об’єднає усі установи та організації. Це дозволить імплементувати електронний документообіг в межах усієї області, створити умови для запровадження телемедицини та дистанційної онлайн-освіти.

Послідовність реалізації по кожному об’єкту підключення:

-  визначення послідовності побудови захищених вузлів та підключення;

-  проведення обстеження наявних внутрішніх мереж та надання рекомендацій щодо їх удосконалення для ефективного використання захищеного з’єднання;

-  усунення виявлених недоліків;

-  розробка проекту побудови вузла та підключення;

-  побудова захищеного вузла зв’язку та підключення до каналів зв’язку.

 

На другому етапі пропонується побудова власної високозахищеної регіональної телекомунікаційної інфраструктури, до якої будуть перепідключені усі установи і організації, які будуть мати захищені вузли зв’язку, а також 30 000 камер відеоспостереження.

Основні етапи реалізації даного проекту наступні:

-  визначення місця (центра) для комутації телекомунікаційних мереж з урахуванням всіх спецвимог та потреб;

-  визначення місця розташування дата-центру;

-  розробка технічних вимог для мереж передачі даних;

-  розробка технічних вимог до дата-центру;

-  складання оптимальної технологічної карти побудови мереж передачі даних;

-  визначення місць та способів прокладання мереж;

-  підписання за необхідності меморандуму про співробітництво з Харківобленерго та ПЗЗ;

-  складання кошторису робіт;

-  визначення підрядних організацій, відповідальних за будівництво; 

-  будівництво технологічних мереж;

-  будівництво дата-центру;

-  розробка та погодження схеми місць розташування камер відеоспостереження;

-  організація центру моніторингу та контролю та встановлення камер спостереження;

-  розробка програмного продукту для управління і адміністрування зображень отриманих з камер спостереження;

-  розробка програмного продукту по пошуку і супроводженню автотранспорту по автомобільним номерам;

-  розробка програмного продукту по можливим установкам вибухових пристроїв в місцях загального скупчення людей;

-  розробка програмного продукту по ідентифікації людей по зовнішнім ознакам.

Загальний строк виконання другого етапу – 2018-2020 роки.

Реалізація даних заходів дасть можливість КП «ХОКС» реалізувати свої статутні цілі та вести прибуткову господарську діяльність.

 

 

 

Начальник Управління

масових комунікацій обласної

державної адміністрації                                                  В.В. Аннопольська