ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від «____»______ 2017 року № __- VІI

(____ сесія VІI скликання)

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

про цільовий Дорожній фонд

Харківської області

 

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Положення про цільовий Дорожній фонд Харківської області (далі – Положення) розроблено відповідно до вимог і положень Бюджетного кодексу України, Закону України «Про автомобільні дороги», Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі», Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

1.2. Цільовий Дорожній фонд Харківської області (далі – цільовий Фонд) утворюється у складі спеціального фонду обласного бюджету.

1.3. Кошти цільового Фонду акумулюються на окремому рахунку обласного бюджету в Головному управлінні Державної казначейської служби України в Харківській області.

1.4. Кошти цільового Фонду спрямовуються на будівництво, реконструкцію, ремонт і експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності, а також на потреби дорожнього господарства Харківської області.

1.5. Кошти цільового Фонду не підлягають вилученню або витрачанню на цілі, не зазначені у пункті 1.4. розділу I Положення.

1.6. Порядок формування і використання коштів цільового Фонду визначаються цим Положенням.

 

II. ФОРМУВАННЯ ЦІЛЬОВОГО ФОНДУ

 

2.1. Джерелами формування цільового Фонду є:

субвенція з Державного бюджету України обласному бюджету на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах;

кошти обласного бюджету, які можуть бути спрямовані до цільового Фонду, виходячи з його фінансових можливостей, у тому числі залишки коштів станом на початок бюджетного року на інших рахунках обласного бюджету;

субвенція з місцевих бюджетів, яка передається до цільового Фонду;

надходження коштів у рамках проведення експерименту з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві (у разі передбачення таких видатків у Державному бюджеті);

безповоротна фінансова допомога;

інші надходження, не заборонені чинним законодавством.

 

III. ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ЦІЛЬОВОГО ФОНДУ

 

3.1. Головним розпорядником коштів цільового Фонду є Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації.

3.2. Замовником виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності, а також на потреби дорожнього господарства, які фінансуються за рахунок коштів цільового Фонду, є Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, міські ради міст обласного значення, ради об'єднаних територіальних громад.

3.3. Кошти цільового Фонду використовуються на цілі зазначені в пункті 1.4 розділу I Положення, у тому числі у вигляді субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам.

3.4. Видатки на виконання робіт здійснюються за рахунок коштів, що надійшли до цільового Фонду в межах бюджетних призначень, передбачених в обласному бюджеті на відповідний рік.

3.5. Департамент фінансів Харківської обласної державної адміністрації здійснює перерахування коштів цільового Фонду на рахунок головного розпорядника коштів цільового Фонду відповідно до його заявки.

 

IV. ПОРЯДОК УПРАВЛІННЯ КОШТАМИ ЦІЛЬОВОГО ФОНДУ

ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇХ ВИКОРИСТАННЯМ

 

4.1. Головний розпорядник коштів цільового Фонду формує перелік об'єктів, заходів з будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності, а також на потреби дорожнього господарства, пов’язані з розвитком дорожнього комплексу Харківської області.

 

4.2. Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності, фінансування яких здійснюється за рахунок частини коштів цільового Фонду, яка формується за рахунок субвенції з Державного бюджету України обласному бюджету затверджується обласною державною адміністрацією в установленому законодавством порядку.

 

4.3. Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності, а також на потреби дорожнього господарства, фінансування яких здійснюється за рахунок частини коштів цільового Фонду, яка формується за рахунок коштів обласного бюджету та інших надходжень, визначається обласною радою за поданням обласної державної адміністрації.

 

4.4. Залишок коштів цільового Фонду на кінець бюджетного періоду зберігається на рахунку обласного бюджету та використовується на цілі, передбачені пунктом 1.4 розділу I Положення на наступний бюджетний період (за виключенням коштів субвенцій з державного бюджету та інших місцевих бюджетів).

 

4.5. У разі припинення функціонування цільового Фонду, залишок коштів залишається у спеціальному фонді обласного бюджету.

 

4.6. Головний розпорядник коштів цільового Фонду щороку, до 20 грудня звітного періоду, надає до постійних комісій  обласної ради з питань бюджету, з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку звіти про використання коштів цільового Фонду.

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                                    В. Коваленко