ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради

 

Про затвердження Програми розвитку дорожнього господарства  Харківської області на 2018-2020 роки

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Харківська область знаходиться на першому місці в Україні за протяжністю автомобільних доріг загального користування, мережа якої становить 9627,2 км, в тому числі дороги місцевого значення – 7328,9 км. В комунальній власності знаходиться 14,44 тис. км вулично-дорожньої мережі.

За міцністю та рівністю існуючі дороги Харківської області не відповідають сучасним технічним вимогам на 40-50% загальної протяжності мережі.

Разом з цим, фінансування, що виділяється для дорожньої галузі в Україні та приведене до 1 км автомобільної дороги загального користування, менше в кілька разів порівняно з країнами Європи. Це призводить до недофінансування навіть першочергових робіт з поточного ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг всіх регіонів країни, в тому числі і Харківської області. За останні 7 років фінансування таких робіт склало близько 18-36 % від нормативно необхідного і, як наслідок, обсяг руйнувань та деформацій на автомобільних дорогах збільшився на 50 % від загальної їх протяжності.

Через постійне недофінансування, дорожня галузь має наразі наступні негативні наслідки:

- істотне погіршення технічного стану автомобільних доріг та рівня безпеки дорожнього руху;

- відсутність можливості розвитку (будівництва та реконструкції) існуючої мережі автомобільних доріг відповідно до темпів зростання економіки області та інтенсивності руху транспортних засобів і вантажних перевезень;

- відсутність можливості повного використання транзитного потенціалу Харківської області;

- відсутність можливості здійснювати технічне переоснащення дорожньої галузі, широко впроваджувати нові технології, машини, механізми, матеріали, конструкції, інформаційно-аналітичні системи управління транспортними потоками та дорожнім господарством;

- незворотні руйнування і небезпека втрати стратегічної мережі автомобільних доріг;

- зниження темпів соціально-економічного розвитку Харківської області.

З огляду на вищенаведене, для збереження у 2018-2020 роках існуючої мережі автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності та забезпечення задовільних умов руху автотранспорту й безпеки дорожнього руху підготовлено проект рішення обласної ради про затвердження «Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки», яка розроблена відповідно до Методичних рекомендацій щодо порядку розроблення регіональних цільових програм, моніторингу та звітності про їх виконання, затверджених наказом Міністерства економіки України від 04.12.2006 № 367.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансування дорожньої галузі;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування»

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ініціювати додаткове фінансування із державного бюджету, місцевих бюджетів; збільшить фінансування за рахунок залучення інвестицій.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

 

Прийняття проекту рішення доповнить додатковими джерелами фінансування дорожнє господарство та забезпечить фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення у Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, покращити їх технічний стан;

- виконати ремонт і реконструкцію існуючих мостів і шляхопроводів для доведення їх характеристик до нормативних параметрів;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, освітлення, розмітка, огородження і т.д.);

- покращити дорожню інфраструктуру (придорожній сервіс) та підняти її рівень до європейських стандартів;

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

 

 

Директор Департаменту

капітального будівництва

Харківської облдержадміністрації                                                        С.Є. Жуков

 

 

"____" ________________ 2017 року