ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення обласної ради «Про внесення змін до Порядку використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області, затвердженого рішенням обласної ради

від 08 вересня 2016 року № 256-VІІ»

 

Обґрунтування, підстави

 

Прийняття рішення обласної ради «Про внесення змін до Порядку використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області, затвердженого рішенням обласної ради від 08 вересня 2016 року № 256-VІІ», (далі – Порядок) полягає в необхідності його корегування з метою врегулювання низки питань, які стримують участь громадян у «Обласній Програмі надання підтримки учасникам антитерористичної операції для будівництва та придбання житла в Харківській області на 2016 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 100-VІІ (зі змінами)» (далі-Програма).

 

Проблеми

 

В ході реалізації Програми з’ясувалась низка питань, які потребують більш чіткого визначення, а саме:

визначення деяких термінів, встановлених у пункт1 1.4. розділу 1 «Загальні положення»;

визначення органу, який буде готувати списки кандидатів та встановлювати черговість їх участі у Програмі;

корегування списку документів, які подаються громадянином до заяви про участь у Програмі;

корегування документів, які подаються будівельною організацією Розпоряднику бюджетних коштів для участі у Програмі.

 

Мета і основні завдання Порядку

 

Метою Порядку є створення належних умов для забезпечення учасників антитерористичної операції Харківської області житлом.

Основними завданнями Порядку є:

покращення житлових умов учасників антитерористичної операції;

розвиток різних видів фінансової підтримки учасників антитерористичної операції для поліпшення житлових умов;

формування організаційних засад для здешевлення вартості будівництва і придбання житла учасників антитерористичної операції.

З метою спрощення реалізації  Порядку вносяться до нього зміни в частині:

створення Комісії, затвердженої спільним розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації та голови Харківської обласної ради, яка буде формувати та затверджувати список кандидатів та встановлювати їх черговість участі у програмі;

вилучення зі списку документів, що подаються кандидатами для участі у програмі – довідки про склад сім’ї, яку внутрішньо переміщені особи не можуть отримати на  території Харківської області;

для визначення складу сім’ї вноситься новий документ, – свідоцтво про народження громадянина учасника АТО (у разі потреби);

здійснення технічних змін щодо спрощення та уточнення  документів, які подаються будівельно-монтажними організаціями для участі у програмі.

Діючий Порядок до Програми проходив процедуру затвердження регуляторного акту. Зміни до Порядку не стосується базових техніко-економічних параметрів дії Програми і направлені тільки на спрощення та використання максимально прозорого механізму дії Програми тому вони  не потребують проходження процедури погодження, який передбачається для регуляторного акту.

Фінансове забезпечення Порядку

 

Фінансування Порядку здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та власних коштів громадян.

 

Очікувана ефективність від реалізації Порядку

Сприятиме забезпеченню населення житлом та розвитку будівельної галузі у Харківській області.

 

Контроль за реалізацією Порядку

Контроль за реалізацією Порядку здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Порядку здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                                          М.С. Рабінович