Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради «Про розгляд клопотання

Державної служби геології та надр України щодо  продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами Катеринівської площі

 

До обласної ради надійшов лист Державної служби геології та надр України стосовно розгляду стосовно розгляду на сесії обласної ради питання про надання погодження щодо продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазових надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовища), природного конденсату Катеринівської площі, яка знаходиться у Сахновщинському районі Харківської області. З пояснювальної записки, що міститься у додатках до листа, вбачається, що в межах площі знаходяться два об'єкти природно-заповідного фонду: орнітологічний заказник місцевого значення «ПТАШИННИЙ»  площею 2,0 га, який розташований у Лозівському районі, та частина території заповідного урочища місцевого значення «ДУБОВІ ГРЯДИ».

Відповідно до пункту 6 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 року № 594, до повноважень обласних рад віднесено погодження продажу спеціальних дозволів на користування надрами загальнодержавного значення на аукціоні.

Згідно зі ст. 7, ст. 26 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»: на землях природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного або історико-культурного  призначення забороняється будь-яка діяльність, яка негативно впливає або може негативно впливати на стан природних та історико-культурних комплексів та об'єктів чи перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Враховуючи лист Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації від 31.10.2017 року вх. №8719/01-16 продаж на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами з метою геологічного вивчення нафтогазових надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовища), природного конденсату Катеринівської площі, яка знаходиться у Сахновщинському районі Харківської області суперечать положенням Закону України «Про природно-заповідний фонд»

Направлений пакет документів не відповідає вимогам чинного законодавства України.

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                       С. Клименко