ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення обласної ради «Про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський»

 

1.         Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проект рішення Харківської обласної ради «Про створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський» підготовлено згідно з вимогами Закону України «Про природно-заповідний фонд України».

 

2.         Мета і завдання прийняття акта

Оголошення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський» здійснюється з метою збереження у природному стані типового заплавного водно-болотного комплексу – центру ландшафтного та біологічного різноманіття в системі регіональної екологічної мережі Харківської області.

Територія заказника, що пропонується для включення до складу природно-заповідного фонду області, представлена рідкісними природними комплексами, має значну природоохоронну цінність для Ізюмського району, та є центром ландшафтного та біологічного різноманіття.

Рослинний покрив території створюють заплавні ліси, високотравні та осокові болота, ценози водних видів рослин і заплавні луки. Також представлені залишки пралісів 90-120-річного віку (дуб, ясен), фрагменти крейдових і піщаних степів. Особливу цінність мають зникаючі середовища існування (Бернська конвенція, 1996).

Раритетна флора налічує 46 видів. Серед них 11 видів рослин, які занесені до Червоної книги України та 33 види рідкісних для флори Харківщини.

У складі фауністичних комплексів представлено близько 90 раритетних видів, серед яких 11 видів включені до Європейського Червоного списку, 31 – Червоної книги України, 48 – Червоного списку Харківської області.

 

3.         Загальна характеристика та основні положення акта

Проект рішення обласної ради, розроблений Департаментом екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації, на підставі обґрунтування необхідності оголошення заказника на території між селами Студенок, Яремівка та Синичене Ізюмського району Харківської області, та «Проекту створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський», які розроблені науково-дослідною установою «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» (далі – НДУ УкрНДІЕП).

Пропозиції НДУ УкрНДІЕП щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський» (далі – Заказник) розглянуто на засіданні Департаменту екології та природних ресурсів Харківської обласної державної адміністрації, та схвалено протоколом наради від 20.01.2015 року.

Міністерством екології та природних ресурсів України схвалено Клопотання НДУ УкрНДІЕП щодо створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський» (лист від 10.10.2017 № 5/4.1-8/8851-17).

Запроектований Заказник розташований в адміністративних межах Ізюмського району Харківської області (с.с Синичине, Яремівка та Студенок). Загальна площа становить 285,6 га. Районна державна адміністрація листом від 10.02.2017 № 01-23/387 дала згоду на створення Заказника.

Земельна ділянка, запроектована під створення зазначеного Заказника, знаходяться у постійному користуванні ДП «Ізюмське лісове господарство» (погодження на створення Заказника, без вилучення з користування лісгоспу з поквартальним переліком земельних ділянок від 10.02.2017 № 02-1.20/90 додається).

 

4.         Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

 

Предметом правового регулювання цього рішення є відносини у сфері заповідної справи - в частині створення об’єктів природно-заповідного фонду України.

На законодавчому рівні суспільні відносини, що діють в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, регулюються Законом України «Про природно-заповідний фонд України». Відносини в галузі охорони і використання території ландшафтного заказника місцевого значення регулюються Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про Червону книгу України», Земельним кодексом України, Лісовим кодексом України, Водним кодексом України, Положенням про Зелену книгу України, а також нормативними актами законодавства України.

 

5.         Фінансово-економічне обґрунтування

 

 Фінансування заходів, пов’язаних зі створенням та функціонуванням ландшафтних заказників місцевого значення відповідно до ст. 46 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Для цієї мети можуть також залучатися кошти позабюджетних і благодійних фондів, кошти підприємств, установ, організацій та громадян.

 

6.      Позиція заінтересованих органів

 

Створення ландшафтного заказника місцевого значення «Синичинський» погоджено місцевими органами виконавчої влади.

7.      Прогноз результатів

 

Прийняття рішення обласної ради є частиною процесу формування національної екологічної мережі в області та збільшення відсотку заповідності,  визначеного для Харківської області Державною стратегією регіонального розвитку на період до 2020 року, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року № 385, та Стратегією розвитку Харківської області на період до 2020 року, затвердженою рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1151-VI.

Надання природоохоронного статусу цій території забезпечить створення ключової території Придонецького природного регіону загальнодержавного значення, та сприятиме збереженню у природному стані типового заплавного водно-болотного комплексу.

 

 

 

Директор Департаменту екології

та природних ресурсів Харківської

обласної державної адміністрації                                                                А.О. Тимчук