ЗВІТ

про виконання регіональної  Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2017 рік

 

 

З метою забезпечення захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 23 лютого 2017 року рішенням IXсесії VIIскликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2017 рік (далі – регіональна Програма).

Відповідно до регіональної Програми Управлінням Служби безпеки України в Харківській області та іншими суб’єктами боротьби з тероризмом у межах своїх повноважень за підтримки місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, де існує небезпека вчинення злочинних діянь, які здійснюються з терористичною метою, протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів.

Зокрема,Управлінням, в рамках координаційної групи  Антитерористичного центру при УСБУ в Харківській області (далі - КГ АТЦ), на виконання регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2017 рік (далі – регіональна Програма), з урахуванням внутрішніх та зовнішніх загроз, розвитку обстановки в регіоні, згідно до встановленого рішенням керівника АТЦ при СБ України для Харківської області рівня терористичної загрози "ЖОВТИЙ", відповідно до Положення про єдину державну систему запобігання, реагування і припинення терористичних актів та мінімізації їх наслідків, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 р. № 92, проведено заходи протидії терористичним проявам в регіоні.

Так, забезпечено впровадження комплексу організаційно-практичних та інформаційно-пропагандистських заходів протидії терористичній діяльності, відповідно до пунктів 1.1 - 1.4 регіональної Програми, вживаються заходи щодо ефективного та своєчасного виявлення, попередження і припинення дій осіб і організацій, спрямованих на підготовку і вчинення злочинів терористичного характеру або надання сприяння такій діяльності, забезпечено своєчасне реагування на загрози терористичного та диверсійного характеру.

Впроваджується комплекс заходів із забезпечення моніторингу та прогнозування терористичних загроз в області, інформування про них місцевих органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також громадськості для вжиття невідкладних заходів щодо їх нейтралізації.

Запроваджено постійний моніторинг та супроводження всіх громадсько-політичних і масових заходів в регіоні. В разі отримання відомостей про ймовірність загострення ситуації, підвищення терористичної загрози, створюються умови по мінімізації ймовірних ризиків, для чого забезпечено належну взаємодію регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування, щодо оперативного обміну інформацією; додатково узгоджений алгоритм дій при виникненні позаштатних ситуацій. Також, запроваджено вжиття посилених заходів безпеки та  антитерористичного захисту уразливих об’єктів напередодні та під час проведення публічних акцій з нагоди державних, релігійних свят та інших заходів з масовим перебуванням людей.     

Реалізуються заходи щодо інформування населення про порядок дій в умовах загрози здійснення терористичного акту, а також щодо підвищення рівня антитерористичної захищеності і безпеки шляхом сприяння правоохоронним органам у попередженні терактів та надання своєчасних даних про можливу підготовку до них, виявлення предметів, схожих на вибухові пристрої, через поширення відповідних інформаційних матеріалів з використанням можливостей засобів масової інформації, мережі Інтернет тощо.

Управлінням постійно вживаються заходи щодо інформування громадськості про основні результати оперативно-службової діяльності по визначеній лінії роботи шляхом висвітлення їх у ЗМІ (загалом 24 матеріали - 1605  публікацій в ЗМІ).

Також, забезпечено виконання комплексу організаційних та практичних заходів протидії терористичній діяльності, відповідно до пунктів 2.1 - 2.5 Програми. З метою надійного забезпечення безпеки об’єктів можливих терористичних посягань, своєчасного виявлення, запобігання та припинення можливих терористичних проявів, вживаються відповідні скоординовані заходи, спрямовані на своєчасне попередження можливих спроб вчинення диверсій та терористичних актів на території регіону. Скоригований перелік об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань, вживаються заходи щодо посилення їх безпеки і захищеності від протиправних діянь.

З метою протидії диверсійно-терористичним загрозам в регіоні запроваджено посилені заходи охорони та безпеки стратегічно-важливих об’єктів інфраструктури, в т.ч. будівель органів державної влади, військових, промислових та транспортних об’єктів, місць масового скупчення людей, тощо.

В рамках КГ АТЦ регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, вживаються заходи щодо посилення охорони місць, які ймовірно можуть бути обрані зловмисниками у якості об'єктів протиправних посягань. При визначенні постів та розробці маршрутів передбачається максимальне перекриття патрульно-постовими нарядами прилеглих територій визначених важливих та потенційно небезпечних об’єктів, а також місць масового перебування людей.

З метою попередження можливих намірів здійснення терористичних проявів, забезпечується посилене патрулювання власними силами регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, підрозділів ЗС України та підрозділів охорони у вечірній та нічний час власного зовнішнього периметру та прилеглої території.

Разом з цим, в заходах забезпечення безпеки особлива увага приділяється місцям масового скупчення людей, на період масових заходів забезпечено проведення обстеження силами вибухотехнічних і кінологічних підрозділів територій та місць їх проведення з метою виявлення вибухових пристроїв (речовин) та інших підозрілих предметів, їх знешкодження.

  Водночас, в рамках КГ АТЦ вживаються заходи щодо посилення контролю за транспортними засобами, що переміщаються територією м.Харкова та Харківської області, на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотиків та інших вантажів кримінального характеру, а також  вживаються заходи з виявлення та профілактики осіб, груп громадян, які викликають нагнітання соціальної напруги серед населення та провокують до участі у протиправних діях.

На період проведення масових заходів в рамках КГ АТЦ забезпечується проведення, в межах компетенції, моніторингу стану забезпечення законності та правопорядку.  Разом з цим, забезпечено належну реалізацію комплексу заходів, спрямованих на підвищення антитерористичної захищеності уразливих об'єктів регіону та прилеглих до них територій. 

На системній основі забезпечується проведення перевірок надійності систем охорони та безпеки об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань на терористично уразливих та інших об'єктах регіону. Зокрема, за результатом аналізу наявних проблемних питань, пов’язаних з об’єктами підвищеної уразливості, які розташовані на території області, запроваджено проведення антитерористичних тренувань (спеціальних експериментів) по виявленню можливих шляхів проникнення та внесення вибухових пристроїв на територію об’єктів підвищеної небезпеки та стратегічно-важливих об’єктів регіону, уразливих у терористичному відношенні, на об’єктах транспорту, системи життєзабезпечення, паливно-енергетичної сфери та в місцях масового скупчення людей. Зокрема, з початку року було проведено 103 таких експериментів. За їх підсумками в ході робочих нарад КГ АТЦ спільно з керівниками об’єктів можливих терористичних спрямувань розроблені та вживаються практичні заходи з усунення виявлених недоліків.

В рамках КГ АТЦ забезпечено скоординовану роботу з місцевими органами виконавчої влади та самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадськими об'єднаннями у сфері захисту населення та уразливих об'єктів регіону від терористичних та диверсійних посягань. Зокрема, забезпечено цілодобовий обмін інформацією між місцевими органами державної влади та черговими підрозділами регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, додатково опрацьовано інструкції дій чергових служб при отриманні інформації про вчинення або загрозу вчинення злочинів терористичного характеру.

Разом з цим, з метою забезпечення належного рівня готовності особового складу органів та підрозділів регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, який залучається до підготовки та проведення антитерористичної операції, проводяться відповідні  тренування, уточнення розрахунків сил, що залучаються до операції та алгоритмів їх дій. Водночас, в рамках заходів із підвищення антитерористичної захищеності проводяться комплексні тренування щодо порядку взаємодії та реагування в разі виявлення підозрілих та вибухових пристроїв.

Так, КГ АТЦ у 3 кварталі 2017 року проведено 1 тактико-спеціальне навчання  антитерористичної спрямованості (далі – ТСН) з відпрацюванням елементів пошуку та знешкодження диверсійно-розвідувальних (терористичних) груп на вокзалі "Харків-Пасажирський" регіональної філії "Південна залізниця" ПАТ "Укрзалізниця", направлене на попередження та протидію терористичним загрозам на об’єктах транспортної інфраструктури регіону. До навчань були залучені понад 600 осіб від регіональних суб’єктів антитерористичної діяльності, представники органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також адміністрації регіональної філії "Південна залізниця". Використовувались понад 40 одиниць автомобільної та спеціальної техніки, у т.ч. військові бронемашини.

За підсумками ТСН, для здійснення превентивного стримуючого впливу та готовності до реагування суб’єктів боротьби з тероризмом щодо можливо планованих протиправних проявів, відповідні інформаційні матеріали оприлюднені через центральні та регіональні ЗМІ (загалом – в понад  80 ЗМІ,  понад 110 разів).

Результат проведення тактико-спеціального навчання  виявив достатній рівень організації, здатність регіональних структурних підрозділів, що залучаються до антитерористичних заходів, скоординовано діяти в екстремальних умовах по виконанню спільних завдань.

Заходи регіональної Програми щодо матеріально-технічного забезпечення КГ АТЦ спеціальним обладнанням для підвищення рівня можливостей щодо  виявлення, попередження та запобігання вчиненню терористичних актів і диверсій, внаслідок  відсутності фінансування, не виконувались.

Управлінням, в рамках КГ АТЦ, у взаємодії з регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, місцевими органами виконавчої влади, самоврядування, підприємствами, установами та організаціями продовжується проведення заходів, спрямованих на недопущення вчинення терористичних актів та диверсій на території України, а також виявлення та припинення вчинення інших злочинів, що здійснюються з терористичною метою.

Робота щодо виконання заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2017 рік, протягом звітного періоду знаходилась на постійному контролі керівництва обласної державної адміністрації.

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                       О.М. Максимов