ЗВІТ

про виконання регіональної Програми військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15 січня 2015 року № 1144-VI (зі змінами)

 

15 січня 2015 року рішенням ХХХІІІ сесії VI скликання Харківської обласної ради було затверджено регіональну Програму військово-патріотичного виховання молоді та участі населення  у заходах оборонної роботи на 2015-2017 роки (далі - регіональна Програма), якою передбачено фінансування з обласного бюджету на загальну суму 1 млн. 492 тис. грн. (у тому числі на 2015 рік  991 тис. грн, на 2016 рік – 273 тис. грн, на 2017 рік – 228 тис. грн)

У 2017 році фінансування заходів регіональної Програми не здійснювалось.

Відповідно до регіональної Програми обласною державною адміністрацією у взаємодії з  органами військового управління, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно з іншими суб’єктами  виконання регіональної Програми протягом звітного періоду здійснено низку організаційних та практичних заходів.

Станом на 01 листопада 2017 року Харківською обласною станцією юних туристів для 3180 учнів навчальних закладів організовано 80 навчально-тематичних екскурсій по місцях бойової слави за маршрутами: «Меморіали Харкова (Висота Маршала І.С. Конєва – Дробицький Яр – Лісопарк)», «Соколово – Таранівка», до музею – діорами воїнів-інтернаціоналістів, «Аеродром імені Валентини Гризодубової у с. Коротич».

З метою увічнення безсмертного подвигу українського народу у Другій світовій війні, ушанування пам’яті полеглих у боротьбі за свободу Батьківщини у навчальних закладах, закладах оздоровлення та відпочинку області проведені такі тематичні заходи:

уроки мужності й пам’яті, бесіди, лекції, години мужності за темами: «Наш край у роки Другої світової війни», «Пам'яті жити у віках», «Україна пам’ятає подвиг солдата», «Герої живуть вічно», «Тих днів не змеркне слава», «Війна і пам'ять поколінь», «Україна у Другій світовій війні», «Ветеран у родині», «Дякуємо за мир, мужність і відвагу крізь покоління!», «Вічна памʼять героям», «Тільки памʼять не сивіє», «Памʼятаєш, Земле? Земле, не забудь…», «Героїчні сторінки історії Харкова», «Український солдат – головний вершитель долі держави», «Памʼятаємо про це», «Я – патріот України», «Ми не забудемо вас, герої», «Молитва за солдата», «Стежки, опалені війною», «Герої завжди поміж нас»;

семінари за участю ветеранів та працівників тилу періоду Другої  світової війни: «Памʼятай минуле заради майбутнього», «Дорогами війни»;

засідання у форматі «круглих столів» за участю представників громадських організацій ветеранів за темами: «Юність, опалена війною», «Дорогами війни», «Солдатський трикутник – жива історія війни», «І за життя йшли на смерть», «Друга світова війна і Україна», «Героїчні сторінки історії Харкова»,  «Історія моєї родини – історія народу-переможця», «Так починалася Друга світова війна»;

літературно-музичні вечори «Шляхами мужності і слави», «Живі у памʼяті народній», «Памʼять серця»;

виставки дитячих малюнків, плакатів, стіннівок, що присвячені безсмертному подвигу українського народу в роки Другої світової війни, за темами: «Дякуємо за сонячний ранок», «Друга світова війна очима дітей», «Так воювали наші прадіди», «Зв'язок поколінь засобами мистецтва», «Вдячні нащадки памʼятають», «Страшні сторінки історії», «Дитинство, що опалене війною»;

виставки художньої та історичної літератури, фотовиставки за темами: «Солдати Перемоги», «Тільки памʼять не сивіє», «Уклін живим, загиблим – слава»;

демонстрація художніх та документальних фільмів про події Другої світової війни.

У  зв’язку з відзначенням Дня Соборності України (22 січня 2017 року) – знакової події в історії національного державотворення в загальноосвітніх навчальних закладах області за участю учасників антитерористичної операції на сході України відбулись тематичні заходи:

уроки історії України, години спілкування, семінари за темами: «Соборна Україна – одвічна мрія народу», «Моя Батьківщина – Україна!», «Соборна мати Україна – одна для всіх як оберіг»;

засідання у форматі «круглих столів» за темами: «Подвиг сучасних українських воїнів», «Історія вчить: єднаймося!», «Держава починається з кожного», «Україна: є, була і буде»;

учнівські конференції за темами: «Єдина незалежна Соборна Україно моя», «Українці в боротьбі за створення власної держави», «Державність, соборність, стабільність», «Гортаючи сторінки нашої історії», спрямовані на обговорення шляхів консолідації українського суспільства, утвердження ідеалів свободи й демократії;

літературно-музичні вечори за темами: «Україна: від минулого до сьогодення»,  «Живи, моя держава Україна».

У березні-травні 2017 року спільно з Харківським національним університетом Повітряних Сил імені І.М. Кожедуба, Військовим інститутом танкових військ Національного технічного університету «ХПІ», Національною академією Національної гвардії України організовано для учнів 10-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів області проведення виїзних заходів на базі вищих військових навчальних закладів як форм практичних занять за програмою предмета «Захист Вітчизни» (охоплено понад 900 осіб).

У січні 2017 року проведено І (обласний) тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу» за профілями музеїв (військово-історичним, етнографічним, історії навчального закладу або історії освіти), в якому брали участь понад 40 закладів області.

20-22 березня 2017 року у м. Києві відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу екскурсоводів музеїв навчальних закладів «Край, в якому я живу», в якому брали участь 3 учні навчальних закладів Харківщини – переможці І туру Всеукраїнського конкурсу. Із них: Єрохова Анна, учениця 8-го класу Малинівської гімназії Чугуївської районної ради Харківської області (напрям «музеї етнографічного профілю»), Ходонович Руслан, учень 12-го класу КЗ «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс імені В.Г. Короленка» Харківської обласної ради (напрям «музеї історії навчального закладу», посіли перші місця; Губський Євген, учень 9-го класу Валківського ліцею імені О. Масельського Валківської районної ради Харківської області (напрям «військово-історичні музеї»), – ІІ місце.

11-15 травня 2017 року  поблизу смт Малинівка Чугуївського району за підтримки Чугуївської районної державної адміністрації традиційно відбувся  XVІ обласний зліт юних туристів-краєзнавців – активістів руху учнівської молоді «Моя земля – земля моїх батьків». У заході брали участь близько 200 учнів навчальних закладів Харківщини. Мета зльоту – формування в учнівської молоді здорового способу життя, залучення її до активної туристсько-краєзнавчої та пошуково-дослідницької роботи з вивчення історичного минулого, духовної й культурної спадщини Слобожанщини.

05 травня 2017 року у КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» відбулося свято патріотичної пісні «Молодь України» та організовані зустрічі вихованців Палацу з ветеранами Другої світової війни за темою «Відновлення роботи  КЗ «Харківський обласний Палац дитячої та юнацької творчості» в перші післявоєнні роки».

У рамках обласного етапу акції «Моя Батьківщина – Україна» 19 травня 2017 року КЗ «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради спільно з обласною державною адміністрацією, обласною Радою організації ветеранів України, громадською організацією Всеукраїнської спілки ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС традиційно проведено урочистий збір учасників обласної військово-патріотичної акції «Слобожанські дзвони Перемоги». В обласній акції брали участь 258 учнів. Учасники акції збирали матеріали за напрямами: «Війна у спогадах очевидців», «Стежки, що опалені війною», «Ми вічно будемо пам’ятати і вам забути не дамо», «Герої не вмирають», «Фільмотека пам’яті», «Чорнобиль: події, долі, пам’ять». Матеріали акції «Слобожанські дзвони Перемоги» надруковані окремою збіркою, яку отримали всі учасники обласного урочистого збору.

КЗ «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради у липні поточного року проведено низку заходів, спрямованих на організацію змістовного відпочинку та оздоровлення дітей. Вихованці (30 осіб) провели краєзнавчу експедицію «Заповідниками України» (Херсонська, Миколаївська, Одеська області). Водний похід по річці Ворскла здійснили 25 юних туристів; юні археологи (10 осіб) брали участь в археологічному практикумі на території Більського городища Полтавської області.

13-15 серпня 2017 року на території Харківської області проводилася ІХ Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»).

Відповідно до програми проведення ІІІ (Всеукраїнського) етапу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») на базі Навчального центру оперативно-рятувальної служби цивільного захисту Державної служби України з надзвичайних ситуацій (с.Ватутіне Нововодолазького району Харківської області) проводилися змагання, конкурси. Також відповідно до програми заходу учасники гри «Сокіл» («Джура») відвідали Національну академію Національної гвардії України, «ЛандауЦентр» Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, Фельдман Екопарк, організовано рейд-похід «Шляхами козацької слави Харківщини» за маршрутом «Ватутіне-Мерефа-Озеряни», зустріч з представниками Слобожанського козацтва та брали участь в урочистих заходах з нагоди Дня Державного Прапора України.

На Всеукраїнському етапі гри «Сокіл» («Джура») третій рік поспіль Харківську область представляв рій «Безстрашні мурахи» Нововодолазької гімназії (тренер – С.М. Тиндик). Рій Нововодолазької гімназії виграв 5 кубків із 10 (стрільба з пневматичної зброї, подолання туристичної смуги перешкод, «ватра» – творчо-художній звіт рою, «відун» – історичний конкурс і «квест»  – пошуковий краєзнавчий конкурс). Також юні патріоти змагалися в таких конкурсах як «таборування», «рятувальник» – медична допомога і стройова підготовка.

На виконання Указу Президента України від 30 жовтня 2001 року № 1020 «Про День партизанської слави» у вересні поточного року відбулися такі тематичні заходи:

уроки мужності, уроки памʼяті, бесіди, семінари, присвячені Дню партизанської слави в Україні та історії підпільно-партизанського руху, за темами: «Партизанський рух в Україні», «Рух опору в Україні», «Діяльність підпілля – уроки війни на Харківщині. Подвиг А.І. Мєщанінова»;

зустрічі з ветеранами підпільно-партизанського руху, представниками громадських організацій ветеранів, військовослужбовців;

учнівські конференції, засідання у форматі «круглих столів» за темами: «Місце партизанського руху в процесі звільнення України від фашистських загарбників», «Проблеми підпілля та партизанського руху в роки війни», «Діяльність харківського підпілля в 1941 – 1943 роках»;

виставки художньої, історичної літератури, дитячих малюнків, плакатів, стіннівок, фотовиставки, присвячені безсмертному подвигу народу в роки Другої світової війни;

демонстрації художніх, документальних фільмів про події підпільно-партизанського руху в період Другої світової війни.

З метою вшанування пам’яті осіб, які віддали життя за незалежність і територіальну цілісність України, проявили героїзм у бойових діях при проведенні АТО на сході України у  навчальних закладах, закладах оздоровлення та відпочинку  області відбулися тематичні заходи за участю воїнів-учасників АТО:

бесіди за темами: «Односельці – учасники антитерористичної операції на сході України», «Історії воїнів АТО: Ми боремося за українську землю»,  «В єдності сила українського народу», «Під синім небом України заколосилися жита…», «Часи не обирають».

У контексті підвищення рівня патріотичного виховання учнів важливою ланкою є розвиток діяльності 343 паспортизованих музеїв при навчальних закладах, як осередків виховної роботи. У тому числі в музеях широкого історичного (120) та військово-історичного (85) профілів існують розділи, присвячені різним сторінкам історії Другої світової війни, бойовим подіям на території інших держав та антитерористичної операції на сході України, оформлені фотовиставки «У житті завжди є місце подвигу», «Забуттю не підлягає». Засобами музейної педагогіки у дітей виховується активна громадянська позиція, відповідальність за свою державу, за світле майбутнє. За кількістю музеїв при навчальних закладах Харківщина посідає І місце серед 25 областей України.

КЗ «Харківська обласна станція юних туристів» Харківської обласної ради у вересні 2017 року здійснено випуск 3-го видання збірки «Герої не вмирають» (пошуково-краєзнавчі роботи учнів та педагогів навчальних закладів Харківщини про 107 земляків-воїнів, які загинули на території АТО).

У навчальних закладах проведено заходи щодо вшанування пам’яті  110 воїнів-земляків, які загинули на території антитерористичної операції на сході України. Усього в навчальних закладах області створено  55 куточків Слави (Пам’яті), встановлено 33 меморіальних дощок та 19 стендів.

04 жовтня 2017 року на засіданні обласної ради директорів позашкільних начальних закладів розглядалося питання національно-патріотичного виховання молодого покоління.

Харківська обласна державна адміністрація постійно тримає на контролі питання військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи.

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

обласної державної адміністрації                                                           О.М. Максимов