ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проекту рішення Харківської обласної ради

«Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

 

            І. Пропонується для розгляду питання щодо передачі об’єктів із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області:

1. До обласної ради надійшли листи КЗОЗ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР» від 06.06.2017 № 501 та від 13.06.2017 № 522 з інформацією щодо погодження закладом меж відведення земельної ділянки для проведення заходів по благоустрою прилеглої території в ході реконструкції нежитлової будівлі, літ. «В-1», по вул. Благовіщенська, 25, під центр надання соціальних послуг «Прозорий офіс», та з проханням вирішити питання передачі у комунальну власність територіальної громади міста Харкова із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області основних засобів, які знаходяться на відведеній ділянці та обліковуються на балансі закладу, а саме: декоративних та фруктових дерев у кількості 31 штуки, огорожі металевої, воріт металевих з металевою хвірткою.

Передача зазначених об’єктів повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, постанови Кабінету Міністрів України  від 21 вересня 1998 року № 1482 “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”.

Обласною радою було підготовлено звернення від 06.07.2017 № 01-37/1566 до Харківської міської ради з проханням розглянути на сесії питання про надання попередньої згоди на прийняття зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області  вищезазначених об’єктів, що обліковуються на балансі КЗОЗ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ПЕРИНАТАЛЬНИЙ ЦЕНТР».

            Харківською міською радою 20.09.2017 прийнято рішення № 756/17  «Про комунальну власність м. Харкова» згідно із пунктом 1 якого (поз.15 додатку 1) надано згоду на прийняття  у комунальну власність територіальної громади міста Харкова  декоративних та фруктових дерев у кількості 31 штуки, металевої огорожі та воріт з хвірткою.

             Вказане питання погоджено обласною державною адміністрацією у листі від 28.07.2017 № 01-73/5863.

Пропонується розглянути питання передачі вказаних основних засобів зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність територіальної громади міста Харкова,  згідно із   додатком 1.

 

2. До обласної  ради надійшов лист Вовчанської районної  державної  адміністрації від 26.10.2017 № 01-44/3251 з проханням розглянути питання передачі  цілісного майнового комплексу «Нежитлова будівля блочної котельні на твердому паливі за адресою: вул. Миру, 34-б Вовчанського району  Харківської області» із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст  Харківської області у спільну комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міста  Вовчанського району.

  Згідно з рішенням обласної ради від 03 квітня 2007 року № 219-V «Про затвердження Переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та Переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів, майно яких знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» (зі змінами) КУ ВОВЧАНСЬКИЙ ГЕРІАТРИЧНИЙ ПАНСІОНАТ разом із майном, яке обліковується у нього на балансі, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, у тому числі основні засоби, які входять до складу майнового комплексу «Нежитлова будівля блочної котельні на твердому паливі за адресою: смт. Вільча, вул. Миру, 34-б Вовчанського району  Харківської області». 

Закінчений будівництвом об’єкт «Технічне переоснащення системи теплопостачання Вовчанського геріатричного пансіонату з установкою блочної котельні на твердому паливі по вул.  Миру, 34 б смт Вільча  Вовчанського району Харківської області» загальною вартістю 1 492 221,87 грн. було прийнято  у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області 14 червня 2017 року  та зараховано на баланс КУ ВОВЧАНСЬКОГО ГЕРІАТРИЧНОГО ПАНСІОНАТУ.  

Передача зазначеного майнового комплексу  має здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”.

З метою опрацювання вказаного питання обласною радою були направленні листи на  адресу Вовчанської районної ради від 16.11.2017 № 01-37/2604 та Харківської обласної державної адміністрації від 17.11.2017 № 01-37/2613. Харківською обласною державною адміністрацією погоджено питання передачі майнового комплексу  у листі від 04.12.2017 № 01-73/9706.

Вовчанською районною радою 30 листопада 2017 року прийнято рішення № 682-VII «Про надання згоди на прийняття із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області  об’єкт  майнового комплексу «Нежитлова будівля блочної котельні на твердому паливі  за адресою: смт. Вільча, вул. Миру, 34б Вовчанського району Харківської області» до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Вовчанського району».

Вказане питання розглянуто 30 листопада 2017 року  на засіданні постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області, згідно із витягом з протоколу № 29 засідання постійної комісії  вирішено  погодити внесення змін до проекту рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області» щодо передачі  цілісного майнового комплексу «Нежитлова будівля блочної котельні на твердому паливі  за адресою: смт Вільча, вул. Миру, 34б Вовчанського району Харківської області». 

Пропонується розглянути питання передачі вказаного майнового комплексу зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у спільну комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міста Вовчанського району,  згідно із   додатком 3.

 

 

ІІ. Пропонується  для розгляду питання щодо  надання згоди на прийняття  майна у спільну  власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області згідно із додатком 2.

 

1.                  До обласної ради надійшли листи Національної академії педагогічних наук України від 16.08.2017 № 2-6/329 та від 29.09.2017 № 2-6/486 стосовно надання згоди обласною радою на прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області, на баланси КВНЗ «ХАРКІВСЬКА АКАДЕМІЯ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ» та ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА», навчальної, наукової та довідкової літератури, виданої  за державні кошти  Національною академією наук України. Вказано, що дані видання  забезпечуватимуть якісний психолого-педагогічний і методичний супровід навчально-виховного процесу на різних освітніх рівнях (дошкільна, середня, професійно-технічна, вища та післядипломна освіта).

Передача зазначених об’єктів повинна здійснюватися відповідно до вимог Закону України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності”, за рішенням відповідної самоврядної організації, на підставі попередньої згоди Харківської обласної ради.  

КВНЗ «ХАРКІВСЬКА АКАДЕМІЯ НЕПЕРЕРВНОЇ ОСВІТИ» та ОКЗ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА УНІВЕРСАЛЬНА НАУКОВА БІБЛІОТЕКА» у листах від 06.10.2017 № 905 та від 17.10.2017 № 202  порушено клопотання  про прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області вказаної друкованої  продукції, з метою подальшого її зарахування на баланс закладів.   

Пропонується розглянути питання про надання згоди на прийняття  навчальної, наукової та довідкової літератури, виданої Національною академією наук України, у спільну власність  територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської  області з державної  власності,  згідно із додатком 2.

 

Враховуючи листи Національної академії педагогічних наук України від 16.08.2017 № 2-6/329 та від 29.09.2017 № 2-6/486, рішення Харківської міської ради від 20.09.2017 № 756/17,  рішення Вовчанської районної ради від 30 листопада 2017 року № 682-VII, відповідно до статті 43, пункту 10 розділу V Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» пропонується для розгляду на сесії обласної ради проект рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

Заступник начальника  управління з питань

комунальної  власності, начальник

відділу по роботі з керівниками суб’єктів

спільної власності та майнових відносин

виконавчого апарату  обласної ради                                        Потопальська І.Є.