Пояснювальна записка

до проекту рішення обласної ради

 

«Про внесення змін до комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016 – 2020 роки (зі змінами), Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги, визнання таким, що втратив чинність Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для проведення санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони (зі змінами), затверджених рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII, та затвердження розподілу коштів на фінансову підтримку громадських об'єднань інвалідів, ветеранів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2018 рік.»

 

Проект рішення вноситься за ініціативою обласної державної адміністрації з метою удосконалення заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішення обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами) (далі -  Комплексна програма).

Щодо зміни назви управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Харківській області.

Відповідно до п. 4 Розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” було утворено Фонд соціального страхування України, шляхом злиття Фонду  соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Процедура об'єднання двох фондів закінчилась 01 серпня 2017 року відповідно до постанови Фонду соціального страхування України “Деякі питання реорганізації фондів соціального страхування” від 24 травня 2017 року № 34.

Враховуючи вищезазначене, виникла необхідність замінити слова «управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Харківській області» в усіх відмінках словами «управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області» у відповідному відмінку.

Щодо внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги.

Внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для надання адресної допомоги обумовлено затвердженням нового зразка бланка паспорта громадянина України (постанова Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України” (зі змінами)) та перейменуванням Департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації в Управління охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації (розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 21 червня 2016 року № 270 “Про внесення змін до структури обласної державної адміністрації”).

Щодо визнання таким, що втратив чинність Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для проведення санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони (зі змінами), затверджених рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VII (зі змінами).

Відповідно до Порядку використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для проведення санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань» у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 15-VIІ (зі змінами) місцеві органи соціального захисту населення здійснювали закупівлю санаторно-курортних путівок відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» у межах затверджених видатків та проводили видачу путівок особам згідно з Порядком забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських рад, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187 (далі – Порядок, затверджений постановою від 22.02.2006 № 187).

Постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2017 № 110 внесені зміни до Порядку, затвердженого постановою від 22.02.2006 № 187, які передбачають, що путівки для осіб з інвалідністю за рахунок коштів державного бюджету закуповуватимуться на підставі тристоронньої угоди (особа – місцеве управління – санаторій), яка передбачає безготівкове перерахування коштів санаторно-курортним закладам за надані послуги. При цьому гранична вартість путівки для відшкодування вартості послуг санаторно-курортного лікування визначатиметься щороку Міністерством соціальної політики України за погодженням з Міністерством фінансів України.

Враховуючи зазначене, та з метою запровадження єдиного підходу до організації санаторно-курортного лікування окремих категорій громадян, виникла необхідність затвердити підпункт 2.1.1. пункту 2.1. підрозділу 2. у новій редакції та визнати таким, що втратив чинність Порядок використання коштів, передбачених в обласному бюджеті для проведення санаторно-курортного лікування інвалідів загального захворювання, інвалідів з дитинства, ветеранів війни та осіб, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», у санаторно-курортних закладах місцевої кліматичної зони.

Щодо затвердження розподілу коштів на фінансову підтримку громадських об'єднань інвалідів, ветеранів та осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2018 рік. 
Відповідно до пункту 7. Порядку використання коштів обласного бюджету для підтримки діяльності громадських об'єднань інвалідів, ветеранів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, який був затверджений рішення обласної ради від 25 травня 2017 року №443‑VII, розподіл коштів обласного бюджету між обласними громадськими об'єднаннями інвалідів, ветеранів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на відповідний рік здійснюється Харківською обласною радою.
Враховуючи, зазначене виникла необхідність затвердження річного розподілу коштів на фінансову підтримку громадських об'єднань у 2018 році.
 
 
 

Директор Департаменту

соціального захисту населення

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                   Ю.І. Шпарага