ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради VII скликання

«Про внесення змін до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2017-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 375-VII»

 

1.      Обґрунтування необхідності прийняття проекту Рішення

 

Рак грудної залози є найбільш розповсюдженим онкологічним захворюванням серед жіночого населення України. За останні десятиліття рівень захворюваності на рак грудної залози в Україні зріс більше ніж у 3 рази. Ураження жіночого населення злоякісними пухлинами молочної залози не має тенденції до зменшення і в останні роки. Майже кожна п'ята смерть від раку серед жіночого населення країни є саме через захворювання на рак молочної залози. Причому, близько 30% серед таких померлих — це жінки працездатного віку. Протягом року з моменту виявлення захворювання помирає в середньому 15% осіб, які вперше захворіли на рак молочної залози, що свідчить про високий відсоток занедбаних випадків. Високий рівень смертності та інвалідизації від раку молочної залози жінок працездатного віку призводить до значних втрат людських і економічних ресурсів держави.

Згідно даних Національного канцер реєстру, у 2015 році було зареєстровано 14461 випадків захворювання на рак грудної залози.

З числа вперше захворілих  у 2015 р. мали ранні стадії (І – ІІ) 75.8%, на третій стадії хвороба була виявлена у  14.4%, а четверту та невизначену стадії отримали 9,3% пацієнток. В цілому в Україні налічується близько 170600 пацієнток з раком грудної залози.

Спостерігається стійка тенденція до найбільшого поширення захворювання серед жінок середнього (30-54 роки) і старшого віку (55-74 роки).

Рак молочної залози — важлива медикобіологічна та соціальна проблема України.

За оперативними даними Національного канцер реєстру 2016 рік кількість вперше виявлених пацієнток  з раком грудної залози у Харківській області становить 1080 осіб, з них І – ІІ стадію мало 82,9%, III стадію мали 10,4% та четверту та невизначену стадію мали 6,7%,  а в цілому по області налічується майже 10000 пацієнток з цією патологією.

В особливу групу виділяють пацієнток з агресивними типами раку молочної залози, а саме таких, що мають HER2-позитивний статус пухлини, оскільки такі пухлини є вкрай несприятливими та характеризуються швидким прогресуванням, швидким розвитком метастазів, агресивним перебігом та вкрай несприятливим прогнозом для життя жінки. Частка таких пацієнток (пухлини яких за молекулярною класифікацією відносяться до люмінального Б та HER2+ підтипів) становить в середньому 18 - 20%. Відповідно, по області щорічно виявляють близько 200 жінок з такою патологією та в цілому в області  2000 жінок є хворими на агресивний тип раку грудної залози. Чверть пацієнток складають молоді жінки працездатного віку.

Пацієнтки з HER2-позитивним типом пухлини потребують перш за все застосування таргетної терапії - а саме застосування трастузумабу.

Сучасні досягнення науки пропонують пацієнтам з HER2-позитивними пухлинами РГЗ високі шанси подолати хворобу завдяки застосуванню препарату трастузумаб, який є сьогодні єдиним прийнятим в усьому світі стандартом лікування такої форми захворювання.

Ефективність терапії ранніх стадій HER2-позитивного раку грудної залози підтверджено численними клінічними дослідженнями. Лише у дослідженнях з ад`ювантної терапії взяли участь більш ніж 13 000 пацієнток. Ключовими дослідженнями щодо застосування Трастузумабу у якості а`дювантної терапіі стали дослідження HERA, BCIRG 006, NCCTG та N9831, NSABP B-31, згідно даних яких спостерігаються наступні показники виживаності:

•        Виживаність без ознак захворювання:

         84%    (дослідження BCIRG 006, медіана спостереження 5 років)

         84,2% (дослідження NCCTG N9831, медіана спостереження 5,5 років)

         76,8% (дослідження N9831/B-31, медіана спостереження 8 років)

         76 %   (дослідження HERA, медіана спостереження 8 років)

•        Загальна виживаність:

          87%      (дослідження N9831/B-31, медіана спостереження 8 років)

          86,4%   (дослідження HERA, медіана спостереження 8 років

Якщо Трастузумаб застосовувати на ранніх стадіях хвороби, то близько 87% хворих живуть більше 8 років від моменту встановлення діагнозу, а це є безпрецедентний результат для такої форми захворювання. У Харківській області щороку близько 50 жінкам працездатного віку встановлюють діагноз раннього HER2-позитивного раку грудного залози.

 

2. Мета прийняття Рішення

Метою прийняття Рішення «Про внесення змін до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2017-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23 лютого 2017 року № 375-VII» є удосконалення Комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» і пропозиції комплексу доцільних заходів  профілактики та лікування раку грудної залози.

 

3. Загальна характеристика та основні положення Рішення

Рішенням передбачається внесення додаткових дій до комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини», зазначені дії стосуються: 1. Проведення  інформаційно-освітніх заходів, спрямованих на підвищення обізнаності населення щодо проблеми раку грудної залози (РГЗ). 2. Інформування населення про заходи профілактики раку грудної залози. 3. Проведення заходів, спрямованих на раннє виявлення раку грудної залози, 4.Разом із фахівцями онкологами розробити соціальні та медичні заходи по налагодженню системи профілактики і лікування рака грудної залози. Створення заходів щодо забезпечення (часткового або повного) хворих на рак грудної залози сучасними ефективними методами діагностики та лікування рака грудної залози. 5.Розробити та запровадити систему надання правової допомоги хворим на рак грудної залози. 6. Співробітництво з національними та міжнародними організаціями з питань профілактики і лікування онкологічних захворювань, 7. Створення обласного реєстру пацієнтів хворих на РГЗ.

 

4. Фінансово-економічний розрахунок

Реалізація змін, що передбачається проектом рішення передбачає фінансування в рамках обласної комплексної програми «Здоров’я Слобожанщини».

 

 

 

Депутат Харківської обласної

Ради VII скликання                                                                              В. Мілютіна