Звіт

про виконання регіональної Програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на

2016 – 2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 29 жовтня 2015 року № 1332-VІ (зі змінами)

 

З метою зміцнення законності та правопорядку, запобігання і протидії корупції, відповідно до статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішенням обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1332-VІ (зі змінами)» затверджено регіональну Програму щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2016 – 2017 роки (далі – Програма).

Реалізація Програми здійснювалася відповідно до Закону України  від 09 квітня 1999 року № 586-ХIV «Про місцеві державні адміністрації», Закону України від 13 січня 2011 року № 2939-VI «Про доступ до публічної інформації», Закону України  від 14 жовтня 2014 року № 1699-VII «Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 – 2017 роки», Закону України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції».

За результатами проведеного аналізу виконання Програми встановлено, що основні передбачені заході виконано. Вжити усі необхідні заході, які були спрямовані на безумовне виконання державної антикорупційної політики. Незважаючи на те, що результати проведеної роботи у цьому напрямі за минулі роки мали позитивну динаміку, вирішення питань щодо протидії корупції не завжди мали ефективність.

Так спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування здійснювали комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на викриття корупційних кримінальних та адміністративних правопорушень, притягнення винних осіб до відповідальності.

Згідно зі звітом про стан протидії корупції по Харківській області протягом 2016 року:

- 146 протоколів про корупційні правопорушення, направлених до суду;

- 97 протоколів, за якими судом прийнято рішення;

- 136 кримінальних проваджень, за якими закінчені розслідуванням.

Протягом 2017 року:

- 353 протоколів про корупційні правопорушення, направлених до суду;

- 270 протоколів, за якими судом прийнято рішення;

- 223 кримінальні провадження, за якими закінчені розслідуванням.

Значне зростання кількості виявлених порушників свідчить про ефективну роботу спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції. Але і засвідчує факт існування корупції на території Харківської області.

Багаторічне існування корупції в України виключає можливість швидкого її подолання, вона є явищем динамічним, має високий рівень латентності, прояви корупції і їх розповсюдженість залежить від соціальних умов в кожному суспільстві. Тому, боротьба з корупційними проявами повинна ґрунтуватися на основі регулярних оцінок ситуації в державі, а стратегії зі зниження рівня корупції мають бути розрахованими на тривалий період.

Фінансування Програми здійснювалось за рахунок обласного бюджету, виходячи з його можливостей.

Запланований загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми: 595 тис. грн, у тому числі за роками:

2016 рік – 540 тис. грн; 

2017 рік – 55 тис. грн.

Рішенням сесії від 04 лютого 2016 року № 64 ­ VІІ Харківської обласної ради було передбачено виділення субвенцій у лютому 2016 року в сумі 475 тис. грн. для Харківського національного університету внутрішніх справ.

На загальну суму 474 853, 64 грн. університетом були проведені науково-дослідні роботи, для проведення яких придбано обладнання та витратні матеріали (копія листа ректора Харківського національного університету внутрішніх справ надається).

Невикористана субвенція у сумі 146,36 грн. повернута на реєстраційний рахунок Харківської обласної державної адміністрації.

У Харківській області, так як і в Україні, поки не подолані протиріччя та взаємна недовіра суспільства і органів державної влади. За цих умов для ефективного запобігання корупції необхідно зміцнювати взаємодію органів державної влади і місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства.

Базовий документ у сфері антикорупційної політики України, на основі якої буде здійснюватися деталізація передбачених у ній заходів, це проект Закону України «Антикорупційна стратегія на 2018-2020 роки», який знаходиться на розгляді у Верховній раді України.

Після вступу Закону України «Антикорупційна стратегія на 2018-2020 роки» в законну силу та прийняття постанови Кабінетом Міністрів України з цього питання Харківською обласною державною адміністрацією буде підготовлена та надана на затвердження до Харківської обласної ради регіональна програма щодо виконання Закону України «Про антикорупційну стратегію на 2018 – 2020 роки».

 

Завідувач сектору з питань

запобігання та виявлення корупції

апарату обласної державної адміністрації                                             К.А. Ісаєв

 

 

Євлаш 700 05 33