ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради

Про внесення змін до Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 560-VII затверджено «Програму розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки» ( далі - Програма), якою визначено фінансове забезпечення заходів Програми за напрямами використання коштів упродовж 2018 року щодо будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік»  передбачено надання субвенції з державного бюджету до бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і тримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (далі - субвенція) в сумі 656185,2 тис. грн.

Враховуючи зменшення суми субвенції, передбаченої державним бюджетом порівняно з її розміром, передбаченим Програмою, яка прийнята за даними, передбаченими у проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік», а також численні звернення громадян, звернення відповідних органів місцевого самоврядування, районних державних адміністрацій Харківської області щодо проведення середнього ремонту доріг виникла потреба у внесенні змін до Програми.

Для законодавчого забезпечення реалізації цих заходів та фінансування робіт необхідно внести зміни до фінансового забезпечення напрямів використання коштів для здійснення заходів Програми, які відповідають нагальним потребам у максимальному відновленні стану автомобільних доріг,

та викласти у новій редакції Таблицю 1. підпункту 3.1. Будівництво, реконструкція, ремонт і експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та Таблицю 2. підпункту 3.2. Будівництво, реконструкція, ремонт і утримання вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності пункту 3. Основні заходи Програми.

 

2. Мета та шляхи її досягнення

 

Метою прийняття проекту рішення є забезпечення фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що належать до комунальної власності в Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

3. Правові аспекти

 

Проект рішення Харківської обласної ради підготовлено на підставі нормативно-правових актів:

Закон України «Про державний бюджет України на 2018 рік»;

Бюджетний кодекс України;

Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо механізму фінансування дорожньої галузі;

Закон України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України»;

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі»

Закон України «Про автомобільні дороги»;

Закон України «Про дорожній рух»;

Закон України «Про автомобільний транспорт»;

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування»

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

4. Фінансово-економічне обґрунтування

 

Реалізація проекту рішення дозволить вирішити питання системності фінансування дорожнього господарства області, ініціювати додаткове фінансування із державного бюджету, місцевих бюджетів; збільшить фінансування за рахунок залучення інвестицій.

 

5. Позиція заінтересованих органів

 

Проект рішення обласної ради не потребує погодження з іншими органами.

 

6. Регіональний аспект

 

Прийняття проекту рішення доповнить додатковими джерелами фінансування дорожнє господарство та забезпечить фінансування ремонтно-будівельних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення у Харківській області відповідно до науково обґрунтованих потреб.

 

7. Громадське обговорення

 

Прийняття рішення обласної ради не потребує консультацій з громадськістю.

 

 

8. Прогноз результатів

 

Реалізація проекту рішення дозволить:

- забезпечити належне утримання та своєчасний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення, покращити їх технічний стан;

- покращити безпеку і організацію руху (дорожні знаки, освітлення, розмітка, огородження і т.д.);

- збільшити темпи соціально-економічного розвитку Харківської області.

 

 

 

Заступник директора Департаменту

капітального будівництва

Харківської облдержадміністрації                                                        В.І. Норчак

 

 

"____" ________________ 2018 року