ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проекту рішення Харківської обласної ради Про внесення змін до обласної програми розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VI (зі змінами), та до Порядку використання коштів обласного бюджету для компенсації 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, субвенції на підготовку робітничих кадрів, і розташовані у м. Харкові, затвердженого рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року №1154-VI

 

Проект рішення розроблено з метою підвищення якості надання природничо-математичної освіти, зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти, та закладів освіти, що фінансуються з обласного бюджету, вдосконалення організаційних питань упровадження інклюзивної освіти, підготовки випускників закладів загальної середньої освіти до проходження зовнішнього незалежного оцінювання, підвищення рівня читацької культури дітей та молоді.

З метою підвищення якості надання природничо-математичної освіти необхідно оснащення навчальних кабінетів хімії, біології, фізики, географії та математики обладнанням у закладах загальної середньої освіти та закладах освіти, які фінансуються з обласного бюджету.

Для зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти та закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету, передбачено їх забезпечення технічним та технологічним обладнанням, спортивним знаряддям, тренажерами.

Забезпечення транспортної та інформаційної доступності закладів, які фінансуються з обласного бюджету передбачено придбання автобусів, комп’ютерної техніки, мультимедійного обладнання.

Одним із пріоритетних напрямів державної політики є інклюзивна освіта, оскільки її запровадження має наблизити Україну до європейських стандартів у сфері прав людей, забезпечити реалізацію рівних прав дітей з особливими освітніми потребами на здобуття загальної середньої освіти відповідно до їхніх здібностей та індивідуальних можливостей. Це потребує додаткової постійної підтримки інклюзивного освітнього процесу (створення інклюзивно-ресурсних центрів, надання корекційно-розвиткових послуг, забезпечення спеціальними навчальними, дидактичними і методичними засобами), науково-методичного супроводу інклюзивної освіти та підвищення інклюзивної компетентності педагогічних працівників.

У зв’язку з цим необхідно у розділі VІІ «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ» викласти у нових редакціях:

1)  підпункти 5, 10 у пункті 2.6. «Матеріально-технічний розвиток закладів загальної середньої освіти» підрозділу 2 «Загальна середня освіта» (оснащення навчальних кабінетів хімії, біології, фізики, географії та математики обладнанням та встановлення спортивних майданчиків у закладах загальної середньої освіти області);

2) підпункт 8 у пункті 5.1. «Забезпечення умов для навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами» підрозділу 5. «Корекційна та інклюзивна освіта» (створення в районах, містах, об’єднаних територіальних громадах області інклюзивно-ресурсних центрів, у закладах загальної середньої освіти – ресурсних кімнат та медіатек);

3) підпункти 2, 4, 6, 7, 11, 12 у пункті 5.2. «Матеріально-технічний розвиток закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету» підрозділу 5. «Корекційна та інклюзивна освіта» (придбання автобусів для закладів освіти, що фінансуються з обласного бюджету, забезпечення їх комп’ютерною технікою, мультимедійним обладнанням, навчальними кабінетами, лабораторіями);

6) підпункт 3 підрозділу 8. «Кадри»;

7) підпункт 1 пункту 9. (забезпечення компенсації 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації державної форми власності, учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету і розташовані у м. Харкові.

В обласній програмі розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 885-VІ (зі змінами), передбачена компенсація 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова для студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, і розташовані у м. Харкові.

Відповідно до ст. 89, 90 Бюджетного кодексу України, ст. 27 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 2016 року професійно-технічні навчальні заклади, що розташовані у м. Харкові, передані на фінансування з бюджету м. Харкова. Забезпечення компенсації 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова за кошти обласного бюджету з 2016 року припинено.

Крім того, відповідно до ст. 90 Бюджетного кодексу України, ст. 24 Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік» у 2018 році видатки на вищу освіту (на оплату послуг з підготовки фахівців, наукових та науково-педагогічних кадрів на умовах державного та/або регіонального замовлення у вищих навчальних закладах державної та/або комунальної власності) здійснюються із обласного бюджету. На фінансування з обласного бюджету передані вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації державної власності. Компенсація вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів зазначених вищих навчальних закладів з обласного бюджету не передбачена.

З метою врегулювання питання надання компенсації 50% вартості проїзду студентів та учнів зазначених навчальних закладів у метрополітені м. Харкова пропонуємо внести зміни до Порядку використання коштів обласного бюджету для компенсації 50% вартості проїзду у метрополітені м. Харкова студентів вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та учнів професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, субвенції на підготовку робітничих кадрів, і розташовані у м. Харкові (далі – Порядок), затвердженого рішенням обласної ради від 05 березня 2015 року № 1154-VI, виклавши його у новій редакції.

Внести зміни до Переліку вищих навчальних закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, та професійно-технічних навчальних закладів, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету, у тому числі коштів освітньої субвенції, субвенції на підготовку робітничих кадрів, і розташовані у м. Харкові, яким забезпечується компенсація 50% вартості проїзду студентів та учнів у метрополітені м. Харкова, що є додатком до Порядку, а саме: виключити професійно-технічні навчальні заклади, що розташовані у м. Харкові та фінансуються з бюджету м. Харкова, включити Державний навчальний заклад «Слобожанський регіональний центр професійної освіти», який з 2018 року фінансується з обласного бюджету і має відокремлений підрозділ, розташований у м. Харкові, та вищі навчальні заклади І-ІІ рівнів акредитації державної власності, що фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету.

 

 

Заступник директора

Департаменту науки і освіти

обласної державної адміністрації                                               О.О. Труш