ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з  питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою 

про роботу за 2017 рік

 

До складу постійної комісії обласної ради з  питань розвитку місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою  (далі – постійна комісія) входить 9 депутатів обласної ради.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради  на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань.

За звітний період постійною комісією було проведено 8 засідань, на яких було розглянуто 79 питань,  підготовлено та рекомендовано для розгляду на сесії 27 проектів рішень обласної ради.

Відповідно до Положення про постійні комісії обласної ради постійна комісія брала участь у розробці та попередньо розглядала питання: щодо розвитку місцевого самоврядування в рамках комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», щодо адміністративно-територіального устрою, стосовно нагородження відзнаками різних рівнів, щодо перейменування сільських, селищних рад відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», щодо контролю за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю постійної комісії тощо. 

Стосовно внесення змін до адміністративно-територіального устрою було опрацьовано й підготовлено документи щодо змін в адміністративно-територіальному устрої  Вовчанського  району, за якими ухвалено відповідне рішення обласної ради від 25 травня 2017 року № 491-VІІ «Про перенесення адміністративного центру територіальної громади із села Миколаївка до села Варварівка та перейменування Жовтневої Другої сільської ради Вовчанського району Харківської області».

Упродовж звітного періоду постійною комісією розглядалися питання щодо нагородження Почесною грамотою, Грамотою Верховної Ради України, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України та присудження щорічної Премії Верховної Ради України, за якими були ухвалені відповідні рішення обласної ради.

Також членами комісії опрацьовувалися питання щодо внесення змін до нормативних документів локального рівня, а саме:

- щодо внесення змін до Положення про обласний конкурс «Кращий працівник місцевого самоврядування», затвердженого рішенням обласної ради від 01 березня 2012 року № 384-VІ (зі змінами);

-   щодо внесення змін до Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року  № 71-V (зі змінами);

-       щодо внесення змін до персонального складу Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 грудня 2007 року № 543-V (зі змінами).

Значну увагу постійна комісія приділяла процесам творення і становлення в Харківській області спроможних та самодостатніх територіальних громад. Так, упродовж звітного періоду, здійснювалась суттєва консультаційна, методична, роз’яснювальна та аналітична робота в цьому напрямі, унаслідок чого були схвалені внесення змін до Перспективного плану формування територій громад Харківської області та сформовано у Дергачівському та Ізюмському районах, а також у Чугуївському районі Харківської області спроможні, самодостатні територіальні громади, завдяки чому відбулося покращення якості надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

На Харківщині активно триває процес децентралізації та реформи місцевого самоврядування. Перспективний план формування територій громад  було затверджено розпорядженням КМУ від 23 вересня 2015 року № 991. У процесі роботи постала необхідність доопрацювання зазначеного плану, тому постійна комісія активно долучилася до цієї роботи. Так,  відповідно до постанови КМУ від 21 грудня 2016 року № 992-р, відбулося затвердження внесених змін. Також з метою задоволення потреб територіальних громад 07 грудня 2017 року на пленарному засіданні сесії обласної ради були схвалені зміни до Перспективного плану формування територій громад. Тож, згідно із Перспективним планом, на сьогодні в області доцільно сформувати 57 ОТГ.

Зараз на Харківщині утворено 13  об’єднаних територіальних  громад.

У чотирьох із них (Старосалтівська селищна, Роганська селищна Чкаловська селищна та Мереф’янська міська) відбулися перші вибори у 2016 році і з 01 січня 2017 року ці ОТГ мають прямі взаємовідносини з державним бюджетом. Усі ОТГ сформовані відповідно до Перспективного плану.

У п’ятій - Нововодолазькій селищній ОТГ - проведено перші вибори 30 квітня 2017 року та згідно із постановою КМУ від 11.10.2017 №772 -9 її визнано спроможною: із 10 сільських рад навколо центру, передбаченого Перспективним планом, об’єдналися 6, кількість населення сформованої ОТГ - 19 800 осіб.

Ще в семи об’єднаних громадах – Зачепилівській селищній, Малоданилівській селищній, Коломацькій селищній, Малинівській селищній, Наталинській селищній, Золочівській селищній та Оскільській сільській ОТГ відбулися перші вибори голів та депутатів 29 жовтня 2017 року. Вони затвердили свої бюджети у грудні 2017 року та з 01 січня 2018 року перейшли на прямі взаємовідносини з Державним бюджетом України.

28 вересня 2017 року створено Старовірівську ОТГ Нововодолазького району.

Чотири ОТГ, які вже перейшли на прямі взаємовідносини з Державним бюджетом України, - Старосалтівська селищна, Роганська селищна Чкаловська селищна та Мерефянська міська – підготували проекти та отримали державну субвенцію на розвиток інфраструктури.

Всі  зазначені ОТГ забезпечують на рівні громади управління освітою  та успішно з цим справляються. Чкаловська ОТГ  створила   Центр первинної медико – санітарної допомоги. Власні доходи громад виросли маже в 2 рази.

Робота щодо об’єднання громад у Харківській області продовжується.

На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», беручи до уваги пропозиції територіальних громад, проводилася значна аналітична та підготовча робота щодо перейменування населених пунктів та місцевих рад, а саме щодо: перейменування села Рябухине Нововодолазького району Харківської  області,  перейменування села Мелихівка Нововодолазького району Харківської  області, перейменування Червоноармійської Першої сільської ради Вовчанського району Харківської області, перейменування Революційної сільської ради Вовчанського району Харківської області,  перейменування Перемогівської сільської ради Лозівського району Харківської області.

Зважаючи на досвід реалізації комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021роки», за допомогою якої Харківській обласній раді вдалось встановити  постійний діалог із місцевими органами влади  на місцях, втілювати принципи «доброго врядування» у повсякденній діяльності органів самоврядування, налагодити співпрацю різних гілок та рівнів влади, а також сприяти функціонуванню експертного середовища та суспільства, створити умови для підвищення активності громад та рівня їхньої самоорганізації, а також забезпечити реалізацію прав та інтересів територіальних громад, органів місцевого самоврядування, створювати належні умови роботи для органів місцевого самоврядування різних рівнів у Харківській області, надавати допомогу у процесах їх трансформації та адаптації до нових політичних і соціально-економічних умов, створювати умови для підвищення активності громад, організовувати злагоджену роботу органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, науковців, інститутів громадського суспільства щодо вирішення нагальних проблем регіонального розвитку, створення єдиної системи інформаційного забезпечення органів місцевого самоврядування.

Одним із вагомих заходів зазначеної Програми було проведення обласного конкурсу міні-проектів територіальних громад "Разом в майбутнє" та фінансування (співфінансування) переможців.

До участі в Конкурсі запрошувалися громадські організації, органи самоорганізації населення, ініціативні групи громадян, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків, легалізовані у встановленому порядку на території адміністративно-територіальних одиниць Харківської області.

Пріоритетними напрямами Конкурсу було поліпшення стану матеріально-технічної бази закладів і об'єктів охорони здоров’я, соціального захисту, культури, фізичної культури та спорту, освіти, транспорту, житлово-комунального господарства, а також зміцнення матеріальної бази творчих колективів, облаштування дитячих ігрових і спортивних майданчиків, ремонт пам'ятників, у тому числі місцевих визначних пам'яток, історичних будинків і споруд, благоустрій місць відпочинку населення - парків, скверів, алей тощо.

На пленарному засіданні ХІІІ сесії обласної ради, що відбулось 07 грудня 2017 року, затверджено рішення обласної ради № 579-VІІ «Про затвердження Положення про порядок проведення обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад Разом в майбутнє». 

Однією з найважливіших організаційних форм роботи комісії є засідання, які проводяться регулярно, незалежно від скликання сесій обласної ради. 

Члени постійної комісії беруть активну участь у заходах, що проводяться Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією. 

Депутати постійної комісії постійно беруть активну участь у обговоренні проектів обласних програм, обласного бюджету, програми економічного і соціального розвитку Харківської області. Також, уважно стежать за роботою Верховної Ради України, за змінами у законодавстві України щодо місцевого самоврядування та приділяють велику увагу питанням його розвитку й налагодженню взаємодії з місцевими радами всіх рівнів.

Головою та членами постійної комісії систематично проводиться робота із зверненнями громадян, створюються необхідні умови для реалізації конституційного права громадян на звернення.

Аналіз звернень свідчить, що найактуальнішими питаннями є питання соціальної сфери, переважна більшість питань, що порушувались у зверненнях, які надійшли до депутатів від мешканців області, належать до компетенції міських та районних органів влади.

Отже,  завданнями для постійної комісії в найближчій перспективі є:

-               проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи серед населення, депутатів місцевих рад, працівників органів місцевого самоврядування щодо сутності, змісту та основних напрямків започаткованих в Україні реформ, щодо децентралізації та створення нових спроможних об’єднаних територіальних громад згідно з Перспективним планом формування територій громад Харківської області;

-          реалізація на регіональному рівні законів України щодо змін у адміністративно-територіальному устрої області, перейменування та виконання у зв’язку із цим повноважень обласної ради;

-          вжиття заходів для реалізації комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017 2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08.12.2016 № 310-VІІ, та контроль за ходом її виконання;

-          здійснення інших функцій і повноважень постійної комісії, передбачених Регламентом Харківської обласної ради та Положенням про постійні комісії Харківської обласної ради.

 

 

 

Голова постійної комісії обласної ради

з питань розвитку місцевого самоврядування

та адміністративно-територіального устрою                         Е. Юрченко