Звіт

постійної комісії обласної ради

з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку

про роботу в 2017 році

 

Постійна комісія з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку створена рішенням обласної ради І сесії VІІ скликання від 25 листопада 2015 року № 5-VІІ.

У складі постійної комісії шість депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це є ефективна організація праці, правильне планування роботи та своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення на засіданнях постійної комісії та сесіях обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції постійної комісії, відповідально працювали в наступних напрямках:

·             здійснювали контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю постійної комісії;

·             розглядали звернення громадян, підприємств, установ та організацій;

·             здійснювали прийом громадян, вживали відповідних заходів щодо вирішення порушених ними питань;

·             розглядали клопотання і погоджували подання на нагородження, відзнаки та звання працівників галузі транспорту, дорожнього комплексу та зв’язку;

·             співпрацювали з профільними Департаментами Харківської обласної державної адміністрації і службами у Харківській області та з відповідними постійними комісіями обласних, міських і районних рад з питань профілю постійної комісії.

За звітний період було підготовлено та проведено 6 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 61 питання, з них  рекомендовано винести на розгляд сесій обласної ради 53 питання; підготовлено спільно з профільними Департаментами Харківської обласної державної адміністрації та підтримано 5 профільних рішень обласної ради, а також 7 питань плану роботи постійної комісії на 2017 рік.

Важливим напрямком роботи постійної комісії, що сприяв розв’язанню завдань розвитку інфраструктури, шляхового господарства, транспортної галузі є здійснення контролю за станом виконання ухвалених рішень обласною радою та рекомендацій комісії.

Тож, постійна комісія систематично здійснювала контроль за виконанням Програми розвитку дорожнього комплексу Харківської області на 2012-2016 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 22 грудня 2011 року № 293-VI (далі Програма). У звітному періоді за підтримки постійної комісії було прийнято рішення обласної ради від 25 травня 2017 року № 485-VII, яким було знято з контролю зазначену Програму та визнано її невиконаною в зв’язку недофінансуванням.

Відповідно до рішення обласної ради від 25 травня 2017 року №447-VII (XI сесія VII скликання) «Про внесення змін до рішення обласної ради від 08 грудня 2016 року № 330-VIІ «Про обласний бюджет на 2017 рік» та додатків до нього (зі змінами)» РОЗПОДІЛОМ видатків обласного бюджету на 2017 рік було передбачено кошти у сумі 226 305 956 грн, за бюджетною програмою: «Здійснення заходів в рамках проведення експерименту з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві, а також дорожньої інфраструктури у м. Києві».

У рамках зазначеного експерименту, згідно з ПОРЯДКОМ спрямування 50 % суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних показників надходжень митних платежів, визначених у розписі державного бюджету за загальним фондом, до спеціальних фондів обласних бюджетів та бюджету м.Києва за поданням Харківської обласної державної адміністрації за погодженням з Мінінфраструктури і Укравтодором, Комітетом ВРУ з питань бюджету було погоджено Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Харківській області (з обсягом фінансування 226,3 млн. грн.). Також, у встановленому порядку Комітет ВРУ з питань бюджету погодив Перелік об’єктів, щодо яких здійснюється реалізація заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування у Харківській області (з обсягом фінансування 423,7 млн. грн.).

За підтримки та співпраці депутатів постійної комісії рішенням обласної ради від 25 травня 2017 року № 441-VII, була затверджена Програма розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг загального користування Харківської області, на 2017 рік. Рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року  № 505-VII були внесені зміни, а саме доопрацьовано перелік об’єктів для здійснення заходів з поточного ремонту автомобільних доріг загального користування Харківської області (за рахунок надходження від перевиконання плану митних платежів) упродовж 2017 року з обсягом фінансування 650 млн.грн.).

Виконання вищезазначеної Програми заплановано для розгляду на сесії обласної ради у ІІ кварталі 2018 року.

З 01.01.18 набирали чинності зміни до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі та Законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі».

З метою залучення коштів на будівництво, реконструкцію, ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування та комунальної власності рішенням обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII створено цільовий дорожній фонд Харківської області та затверджено відповідне Положення. Перелік об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення фінансування яких здійснюється за рахунок коштів цільового Фонду планується до затвердження у І кварталі 2018 року в рамках додаткових заходів Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018 – 2020 роки, затвердженої рішенням від 07 грудня 2017 року № 560-VII.

Також, передбачається зміна системи управління дорогами загального користування, зокрема передача доріг місцевого значення до сфери управління місцевих органів виконавчої влади (разом з відповідними джерелами фінансування) тобто, в Харківській області передачі підлягають 7328,9 км доріг мережі місцевого значення (або 76,1 % від загальної протяжності доріг загального користування в області).

Постійна комісія опікується питанням негативного стану доріг у Харківській області. Значне зростання інтенсивності руху як цивільного автотранспорту, так і великовагового спеціального транспорту в області, в тому числі задіяного в зоні антитерористичної операції, призвело до аварійних та небезпечних руйнувань основи й дорожнього покриття. Знос доріг досягає критичної позначки, а 85% доріг вже відпрацювали від трьох до п'яти міжремонтних термінів.

На засіданні постійної комісії розглядалися питання стосовно якості проведення поточного та капітального ремонту автомобільних доріг Харківської області. Наказом Департаменту житлово-комунального та розвитку інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації було створено комісію для здійснення контролю за проведенням та якістю робіт на об’єктах дорожнього комплексу Харківської області, фінансування яких здійснюватиметься за рахунок коштів, отриманих обласним бюджетом від перевиконання загального обсягу щомісячних показників надходжень митних платежів на здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування. За результатами обговорення депутати постійної комісії Костенко В.В. і Кухар О.В. ввійшли в персональний склад зазначеної комісії. Приймали участь в роботі комісії відповідно графіку введення в експлуатацію та проведення перевірок об’єктів дорожнього комплексу Харківської області.

Депутатами комісії вироблено ефективний алгоритм роботи щодо супроводу діяльності в напрямку розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів і зв’язку регіону.

З метою своєчасного попередження проблемних питань та визначення ефективних шляхів вирішення кризових ситуацій постійна комісія тісно співпрацювала з галузевими Департаментами Харківської обласної державної адміністрації, як на рівні інформування про стан справ у профільних галузях, так і під час участі в дискусіях, конференціях, семінарах, круглих столах, виїзних нарадах. Дані форми роботи сприяли встановленню дієвого двостороннього зворотного зав’язку зі структурними підрозділами органів виконавчої влади та оперативному результативному втручанню у процес забезпечення надання якісних послуг населенню області.

На постійному контролі в комісії знаходяться питання щодо підготовки та стабільного функціонування об'єктів та підприємств області у періоди  опалювальних сезонів. Голова постійної комісії Чигрінов В.В. приймає участь у засіданнях обласного штабу з організації підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2017/2018 років.

Протягом звітного періоду голова постійної комісії Чигрінов В.В. представляв постійну комісію у персональному складі: Координаційної ради для супроводу субпроектів Надзвичайної кредитної програми для відновлення України при Харківській обласній державній адміністрації; Оргкомітету дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко»; Конкурсної комісії з відбору суб’єктів оціночної діяльності.

Заступник голови постійної комісії Пушкар М.Б. представляв постійну комісію у складі колегії Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

У звітному періоді на засіданнях постійної комісії неодноразово розглядалися питання компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян. Враховуючи те, що забезпечення компенсації за пільговий проїзд – це компенсаторний механізм держави, який не може бути перекладеним на органи місцевого самоврядування, які не мають необхідних фінансових ресурсів для забезпечення реалізації права всіх пільгових категорій громадян на проїзд у громадському транспорті. Така проблема стосується не лише Харківщини, але й усіх інших регіонів України. Але питання залишилося невирішеним, що може призвести до негативних наслідків для підприємств транспорту та пасажирів.

З метою вирішення порушеного питання, за ініціативи постійної комісії, на ІХ сесії обласної ради 23 лютого 2017 року було схвалено звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо розробки і затвердження на державному рівні правового та фінансового механізмів забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян».

Постійна комісія тримає на контролі вищезазначене питання та продовжує роботу щодо винайдення шляхів його вирішення.

З метою дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень депутати постійної комісії періодично розглядають зазначені питання на засіданнях комісії з запрошенням директорів профільних Департаментів та начальників профільних управління Харківської обласної державної адміністрації.

Члени постійної комісії регулярно проводять прийоми виборців у закріплених районах, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань.

За звітний період постійна комісія розглянула близько 55 звернень громадян, які мешкають в районах Харківської області, з питань забезпечення якості, зв’язку, пасажирських перевезень, стану доріг та інших. Усі проблемні питання вирішувались у встановлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних Департаментів облдержадміністрації, обласних служб та профільних Департаментів Харківської міської ради, з наступним інформуванням заявників.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно. Депутати постійної комісії  поважають думку один одного та колег, що дає можливість швидко і без перешкод вирішувати проблемні питання та приймати необхідні рішення.

 

 

Голова постійної комісії                                                     В Чигрінов