З в і т

постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області про роботу

за період з  січня по грудень 2017 року

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області створена рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VI на I сесії VI скликання.

Очолює постійну комісію депутат обласної ради Гасан Людмила Миколаївна. У складі постійної комісії працює заступником голови комісії, депутат обласної ради Котуков Олександр Анатолійович. Секретар постійної комісії, депутат обласної ради – Колінько Максим Валерійович.

У складі комісії протягом звітного періоду також працювали: Бура Віталій Юрійович, Заярний Леонід Андрійович, Кривенко Микола Іванович, Ключка Микола Олександрович, який пішов із життя 28 листопада 2017 року.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про статус депутатів місцевих рад" та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 27-VІI, а також згідно з планом роботи обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

Основними принципами діяльності комісії є: законність, гласність, рівноправність, вільне колективне обговорення питань та прийняття рішень.

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області відноситься розгляд питань стосовно:

-               укладання (розірвання) контрактів з керівниками комунальних підприємств, установ організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, контролю за їх виконанням;

-               передачі майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у державну або комунальну власність відповідних територіальних громад і прийняття майна інших форм власності до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-               передачі в оренду, продажу об'єктів комунальної власності, які забезпечують спільні потреби територіальних громад і перебувають в управлінні обласної ради;

-               передачі з балансу на баланс та списання майна, закріпленого за організаціями, підприємствами установами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-               заходів щодо усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутству комунальних підприємств, установ, організацій, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-               надання дозволів на списання майна з балансів комунальних підприємств та бюджетних установ, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

-               контролю за станом виконання рішень обласної ради з майнових питань, в т.ч. за станом виконання умов договорів оренди цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів і нерухомого майна;

-               інші питання, які відносяться до повноважень постійної комісії.

 

За період з січня по грудень 2017 року  постійною комісією проведено 16 засідань, на яких розглянуто  214 питань, з них 119 проектів рішень обласної ради, 83 з яких - відповідні рішення обласної ради з майнових питань, а саме:

-     49 рішень щодо кадрових питань, 2 рішення щодо перейменування підприємства, закладу, 2 рішення щодо оголошення конкурсів на посади керівників закладів, підприємства культури, 4 рішення про спільну власність, 2 рішення щодо надання згоди на банкрутство підприємства, 4 рішення щодо припинення комунальних підприємств і закладів, 1 рішення про надання згоди на прийняття  та 3 рішення щодо прийняття об’єктів у спільну власність, 1 рішення про узгодження реконструкції будівлі, 1 рішення стосовно відчуження 2-х об’єктів спільної власності, , 4 рішення стосовно передачі в оренду 66-ти  об’єктів спільної власності, 1 рішення про надання пільг по сплаті орендної плати, 2 рішення щодо надання дозволів на списання майна, 1 рішення стосовно списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та 1 - щодо списання безнадійної заборгованості з орендної плати, 2 рішення стосовно внесення змін до переліку суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області» та переліку орендованих цілісних майнових комплексів та структурних підрозділів, майно яких знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, 2 рішення стосовно внесення змін до Програми сприяння ефективності використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2017-2021 роки та 1 рішення щодо упорядкування питань списання майна (регуляторний акт).

Контроль за виконанням рішень обласної ради, а також власних висновків і рекомендацій постійної комісії є одним із найважливіших і обов'язкових напрямів її роботи.

 

В порядку контролю за виконанням рішень обласної ради на засіданнях постійної комісії протягом звітного періоду розглянуто близько 100 питань, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області.

Крім цього, постійною комісією заслуховується інша інформація відповідно до прийнятих обласною радою рішень, ведеться робота консультативного та методичного характеру.

 

Відповідно до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області на засіданнях постійних комісій розглядалася велика кількість питань стосовно звільнення з посади, призначення на посаду керівників комунальних підприємств, продовження трудових відносин з керівниками комунальних підприємств і закладів.

Протягом звітного періоду з метою врегулювання майнових та кадрових питань розглянуто 120 розпоряджень, а саме: 24 розпорядження з кадрових питань, 33 розпорядження щодо затвердження статутів (положень) суб’єктів спільної власності, 29 розпоряджень щодо створення комісій з різних напрямків роботи, 16 розпоряджень щодо передачі майна з балансу підприємства на баланс іншого підприємства в межах спільної власності, 9 розпоряджень про визначення процедури та укладання договорів оренди об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, 2 розпорядження про затвердження висновку суб’єкта оціночної діяльності, з метою подальшого продажу за конкурсом, 7 розпоряджень із загальних питань.

Також розглянуто та погоджено приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України 19 Статутів, 14 Положень обласних комунальних підприємств, установ, закладів та надано 12 погоджень з питань трудових відносин із керівниками навчальних закладів, з них: 11 - щодо подовження терміну дії контракту, 1 - щодо звільнення із займаної посади.

 

Постійною комісією приділяється велика увага контролю за ефективністю використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, виконанню керівниками комунальних підприємств, установ і закладів умов контрактів. Також важливою ділянкою роботи постійної комісії є контроль за виконанням рішень стосовно укладання договорів оренди майна спільної власності. Так, за участю членів постійної комісії було здійснено 26 перевірок наявності та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яке відображається на балансах підприємств, установ та закладів, обстеження майна переданого в оренду, виконання умов договорів оренди, виконання керівниками умов контракту тощо.

З метою раціонального використання майна погоджено висновки суб’єктів оціночної діяльності про незалежну оцінку вартості 116 об’єктів спільної власності, що перебувають в оренді, передаються в оренду та підлягають продажу за конкурсом.

 

Депутати – члени постійної комісії – активно працюють у складі комісій з різних напрямків роботи, у тому числі постійно діючих комісіях: фінансовій, з питань списання майна та продажу і передачі в оренду об'єктів спільної власності, конкурсних комісіях з обрання керівників закладів культури та ін. Так за звітний період депутати прийняли участь у роботі створених 17 комісій.

 

Щоквартально на засіданнях постійної комісії розглядаються аналітичні довідки стосовно стану майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та показників фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств, стану заборгованості з орендної плати за укладеними договорами оренди, погоджуються заходи щодо усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутства обласних комунальних підприємств, заслуховуються керівники цих підприємств, закладів стосовно стану на підпорядкованих підприємствах, закладах, щодо порушення порядку та термінів надання щоквартальної звітності, тощо. Також щоквартально розглядаються матеріали щодо подовження термінів дії договорів оренди комунального майна. За результатами розгляду депутатами вносяться необхідні пропозиції та надаються рекомендації.

У звітному періоді постійною комісією було відпрацьовано та рекомендовано для розгляду на пленарному засіданні обласної ради 2 регуляторних акти: з упорядкування питань списання майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та Положення про умови і порядок проведення конкурсів з визначення організаторів аукціонів по продажу об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

За результатами узагальнення бухгалтерської звітності за 9 місяців 2017 року наданої 33 обласними комунальними підприємствами по області нараховується:

·  16 збиткових підприємств із загальною сумою збитків 3997,8 тис. грн;

·  17 прибуткових підприємств із загальною сумою прибутків 27599,5 тис. грн.

30 обласних комунальних підприємств не впроваджують діяльність в зв’язку з розпочатою процедурою ліквідації, банкрутства тощо.

Надходження до обласного бюджету від оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у 2017 році склали 4124976,28 грн. (117,86 % перевиконано планові показники).

 

Депутати – члени постійної комісії  плідно співпрацюють з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями; беруть участь у роботі колегій облдержадміністрації.

 

Члени постійної комісії приймали активну участь в обласних заходах, засіданнях  робочих груп, перевірках спільно з фахівцями виконавчого апарату обласної ради та профільних департаментів обласної державної адміністрації.

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених районах. Члени постійної комісії проводять прийоми громадян в районах області, часто навідуються в школи, лікарні, ветеранські організації, надають благодійну допомогу.

 

Постійною комісією ведеться систематична робота із зверненнями громадян. Найактуальнішими є питання соціальної сфери, комунального та дорожнього господарства, газифікації населених пунктів області.

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області тісно співпрацює з іншими постійними комісіями обласної ради. Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах конструктивізму, рівноправності та взаємоповаги і націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку області.

 

Голова постійної комісії                                                 Л. Гасан