Звіт  постійної комісії обласної ради

з питань науки,  освіти та духовності про роботу за 2017 рік

 

Постійну комісію утворено рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII на  I сесії. У складі комісії зараз працюють  6 депутатів. Голова постійної комісії – Звєрєв Віктор Олександрович; заступник голови – Сталінський Дмитро Віталійович; секретар – Лопатіна Ірина Вуколівна; депутати: Боровська Світлана Василівна, Коростельов В’ячеслав Володимирович, Таркан Микола Петрович.

Всю роботу комісія проводить згідно з перспективними планами, на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань, надає рекомендації і висновки. Постійна комісія  відповідно до Положення про постійні комісії  Харківської обласної ради розглядає питання  щодо розвитку науки і освіти в регіоні; розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури; попередньо розглядає проекти програм щодо розвитку науки, освіти культури, історичної спадщини, духовності,  а також програм культурного розвитку національних меншин; здійснює аналіз щодо розвитку культури, збереження історичної спадщини та пам’яток культури в регіоні, розглядає питання стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів культури. Рішенням обласної ради від 31 серпня 2017 року № 547-VІI було внесено зміни до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, згідно з яким питання галузі „Культура” були віднесені до повноважень іншої  комісії.

Всього постійна комісія за звітний період провела 6 засідань,  на яких було розглянуто 120 питань.

Депутати постійно опікуються питаннями щодо фінансового забезпечення установ галузей „Освіта” та „Культура”, питаннями планування та  виконання обласного бюджету. Ці питання розглядалися на засіданнях постійної комісії  протягом  2017 року.  З метою належного фінансування галузей, якими опікується комісія, депутати розглядають стан виконання  профільних програм та погоджують внесення до них  відповідних змін, а саме: обласної програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки; щодо розвитку культури і туризму Харківської області на 2014 – 2018 роки; обласної соціальної Програми  реформування систем закладів для дітей-сиріт та дітей, що залишились без батьківського піклування, на 2008-2017 роки; Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки;  Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016–2020 роки.

Депутати комісії постійно приділяють увагу виконанню рішень обласної ради.  Так, 16 лютого постійна комісія розглянула  виконання Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2013-2016 роки. На цьому засіданні було розглянуто і рекомендовано для винесення на розгляд обласної ради  проект нової Програми розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки. А  22 листопада 2017 року на своєму засіданні,  депутати комісії заслуховували Державний архів Харківської області щодо виконання заходів програм, виконавцями яких він є. Так, установою освоєні кошти близько 2000,00 тис. грн з обласного бюджету і проведено невідкладний капітальний ремонт  фасаду будівлі по  вул. Мироносицькій, 41 з метою створення належних безпечних умов для громадян області, які відвідують приміщення архіву, а також встановлені енергоефективні металопластикові вікна. Ці заходи були передбачені Програмою розвитку архівної справи в Харківській області на 2017-2021 роки.

Обласна програма розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки розроблена і працює за такими напрямами: дошкільна освіта; загальна середня освіта; позашкільна освіта; корекційна та інклюзивна освіта; професійно-технічна освіта; вища освіта і наука та соціальний захист. За підтримки депутатів комісії були виділені кошти на виконання заходів програми розвитку освіти „Новий освітній простір Харківщини” на 2014-2018 роки, а також  Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2017 рік. Згідно з цими заходами 1 вересня 2017 року відкрито  загальноосвітню школу „Мобіль” I-III ступенів  у селищі Пісочин, найсучаснішу в Харківській області. Ця школа стала першою школою, яку було зведено «з нуля» в області за останні 12 років.  Школу було збудовано  за участю  різних бюджетів, в тому числі і обласного  (32707,24 тис грн). Придбано коштом обласного бюджету 12 шкільних автобусів. Коштом освітньої субвенції новостворені опорні заклади отримали 12,5 млн грн на придбання 52 кабінетів із сучасним обладнанням, з обласного бюджету виділено 25 млн грн на придбання 104 кабінетів для ліцеїв, гімназій та спеціалізованих шкіл. У 2017 - 2018 навчальному році  організовано навчання дітей з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах у 135 освітніх навчальних закладах. Реконструйовано і капітально відремонтовано 211 закладів освіти. Відкрито 17 дитячих садочків, відкрито 53 додаткові групи у дитсадках, придбано 852 персональні комп’ютери, 175 сучасних навчальних комплексів для шкіл, 279 мультимедійних проекторів, 164 інтерактивні дошки.

Згідно із затвердженим 14 квітня 2016 року  Порядком, обласна рада оголошує конкурс на зайняття посади керівників закладів культури, а до складу кожної конкурсної комісії  по обранню керівників цих закладів входить депутат від  постійної комісії. За даним Порядком вже призначено директора обласного комунального закладу «Харківський науково-методичний центр охорони культурної спадщини» ( головою конкурсної комісії по виборах директора зазначеного закладу була член постійної комісії Лопатіна І.В.), а також директора комунального підприємства Харківської обласної ради «Великий академічний Слобожанський ансамбль пісні і танцю» (головою цієї конкурсної комісії був заступник голови постійної комісії Сталінський Д.В.).

Згідно з чинним порядком управління майном, що перебуває у спільній  власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, постійна комісія  по надходженню матеріалів погоджує призначення на посади, подовження терміну дії контрактів та звільнення з посади керівників галузі «Освіта» на умовах контракту, узгоджує передачу  об’єктів в оренду, надання дозволів на списання майна, відчуження об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, інші питання стосовно комунальної  власності. Постійна комісія погоджує статути обласних комунальних закладів та підприємств профільних галузей,  розглядає на своїх засіданнях питання щодо погодження кадрового резерву на посади керівників закладів обласного підпорядкування. Всі питання ретельно розглядаються. Так, при розгляді проектів рішення обласної ради „Про передачу в оренду об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” на засіданнях постійної комісії 15 серпня та 22 листопада за  пропозицією депутатів в одному випадку не було погоджено об’єкти для передачі в оренду, а в іншому  були вилучені деякі  позиції для додаткового вивчення економічної доцільності зазначеної  передачі.

Постійна комісія приділяє увагу роботі обласних комунальних профільних підприємств, заслуховує звіти про їх роботу, розглядає питання та звернення, що відносяться до її компетенції. Депутати ретельно розглядають питання щодо роботи освітянських обласних комунальних закладів та  терміни контрактів директорів цих закладів, зокрема здійснюють перевірки, коли терміни контрактів спливають. Були заслухані керівники наступник закладів освіти: Комунального закладу «Харківський санаторний навчально-виховний комплекс №13» Харківської обласної ради; Комунальної установи «Харківська обласна  психолого-медико-педагогічна консультація» Харківської обласної ради; Комунального закладу „Харківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів № 6” Харківської обласної ради; Комунального закладу „Люботинська спеціалізована школа-інтернат I-III ступенів „Дивосвіт” Харківської обласної ради; Комунального закладу „Харківська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат №3” Харківської обласної ради; Комунального закладу „Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів №55” Харківської обласної ради; комунального закладу «Спеціальна загальноосвітня школа-інтернат I-III ступенів №12» Харківської обласної ради;комунального закладу „Сахновщинський навчально-реабілітаційний центр” Харківської обласної ради; Комунального закладу «Кочетоцька загальноосвітня санаторна школа – інтернат I-III ступенів» Харківської обласної ради; Комунального закладу «Нововодолазький санаторний навчально-виховний комплекс» Харківської обласної ради; Комунального закладу «Харківський  санаторний навчально-виховний комплекс №1» Харківської обласної ради; Комунального закладу «Харківський спеціальний навчально-виховний комплекс ім. В.Г. Короленка»  Харківської обласної ради; Комунальної установи «Центр матеріально-технічного забезпечення соціального розвитку закладів освіти області».

Всі  депутатам постійної комісії беруть участь в перевірках стану та ефективності використання майна спільної власності  територіальних громад сіл, селищ, міст області, що відображаються на балансі закладів освіти. Ці питання розглядалися на засіданнях постійної комісії 27 січня, 19 травня, 15 серпня,  22 листопада.

Депутати уважно розглядають питання щодо  надання погодження на подовження терміну дії контракту з директорами обласних навчальних закладів освіти. В декількох випадках постійна комісія рекомендувала збільшити терміни дії контрактів,  запропоновані Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації. 19 травня після розгляду  на засіданні комісії питання  стосовно подальшої роботи збиткових обласних комунальних підприємств було рекомендовано управлінню культури Харківської обласної державної адміністрації спільно з управлінням з питань комунальної власності виконавчого апарату Харківської обласної ради опрацювати і направити до Міністерства культури України лист відносно надання погодження на внесення змін до Переліку закладів культури  базової мережі  обласного рівня  стосовно виключення з нього ХОКП „Харківкіно”.

Депутати постійної комісії ретельно розглядають проекти рішень та надають до них зауваження та пропозиції. Так, 22 листопада було розглянуто проект рішення обласної ради „Про надання попередньої згоди на прийняття цілісних майнових комплексів  професійно-технічних навчальних закладів з державної власності  у спільну власність  територіальних громад сіл, селищ, міст області”, надано ряд зауважень, які були враховані і відпрацьований проект рішення було винесено на розгляд пленарного засідання 07 грудня 2017 року  і  прийнято обласною радою.

Постійна комісія попередньо розглядає і рекомендує кандидатури та колективи для нагородження відзнаками, преміями Верховної Ради України, почесними нагородами Харківської обласної ради. Депутати постійної комісії попередньо розглядають пропозиції Харківської обласної державної адміністрації і за результатами розгляду рекомендують питання щодо присудження щорічної  Премії Верховної Ради України для винесення на пленарне засідання  сесії обласної ради. Постійна комісія 15 серпня 2017 року  на своєму засіданні розглянула кандидатури і  рекомендувала для розгляду  на пленарному засіданні сесії обласної ради  проект рішення „Про клопотання щодо  присудження щорічної  Премії  Верховної Ради України”. Це рішення було прийняте, а  зазначена премія була присуджена 19 грудня 2017 року  Постановою Верховної Ради України №  2253-VIII Науменко Зінаїді Іллівні, директору Сахновщинської гімназії Сахновщинської районної ради Харківської області, а також Щоголеву Анатолію Анатолійовичу, методисту комунального закладу «Харківський центр дослідницько-експериментальної діяльності «Будинок учителя» Харківської обласної ради».

Голова постійної комісії Звєрєв В.О.  – член  Колегії управління культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації, голова екзаменаційної комісії  з присвоєння кваліфікації магістра державного управління слухачам відповідного факультету Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління  при Президентові України; член регіональної комісії  з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку; брав участь  в організації і роботі IX  Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи».

Кожний  депутат, член постійної комісії, багаторазово  виїздив у райони, міста області, де зустрічався з колективами  та адміністраціями навчальних закладів, закладів культури,  надавав безпосередню допомогу та консультації, а також вирішував проблеми окремих громадян.

Всі депутати  сприяють реалізації обласного конкурсу міні-проектів  розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» в закріплених районах області.

Усіх депутатів комісії об’єднує активна громадянська позиція, результативна робота у закріплених районах області, відповідальне ставлення   до виконання депутатських обов’язків.

 

 

Голова постійної комісії                                                               В. Звєрєв