Звіт постійної комісії обласної ради

з питань молодіжної політики, спорту, культури  та туризму

про роботу за 2017 рік

 

Постійну комісію утворено за рішенням обласної ради від 25 листопада 2015 року № 5-VII на  I сесії VІІ скликання. У складі комісії зараз працюють 5 депутатів: Мураєва Валерія Олегівна - голова постійної комісії; Ясинський Ігор Іванович - заступник голови постійної комісії, Родак Світлана Вікторівна - секретар комісії; Дейнека Руслан Сергійович та Кобець Анастасія Юріївна  – члени постійної комісії.

Діяльність постійної комісії будується відповідно до плану роботи обласної ради, безпосередньо до  перспективних планів роботи постійної комісії, на основі законності, гласності, рівноправності та вільного колективного обговорення питань та надання рекомендацій і висновків.

Постійна комісія, відповідно до Положення про постійні комісії, попередньо розглядає: проекти програм щодо розвитку фізкультури і спорту, туризму; поліпшення становища сім’ї, жінок, дітей та молоді;  проекти програм з організації оздоровлення, відпочинку і дозвілля дітей та молоді; проекти програм щодо утвердження здорового способу життя в дитячому і молодіжному середовищі та протидії поширенню соціально небезпечних хвороб серед дітей та молоді;  питання стосовно розвитку мережі, укріплення матеріально-технічної бази закладів фізичної культури і спорту, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрів молоді, молодіжних центрів праці, інших молодіжних закладів; питання, що стосуються удосконалення та розвитку молодіжної політики, фізкультури і спорту в регіоні; працює над виявленням додаткових резервів і можливостей для реалізації основних напрямів державної політики стосовно сім’ї, жінок, дітей та молоді, а також в галузі фізичної культури, спорту і туризму;  питання щодо соціального захисту молоді, її працевлаштування, розвитку молодіжної підприємницької діяльності, забезпечення житлом молоді і молодих сімей;  питання, що стосуються забезпечення рівних прав і можливостей для участі жінок і чоловіків у політичному, економічному і культурному житті, запобігання насильству в сім’ї, торгівлі людьми;  питання сприяння молодіжним, дитячим, жіночим та іншим громадським організаціям у проведенні ними роботи з питань сім’ї, дітей та молоді;  питання контролю за виконанням рішень ради за напрямками діяльності комісії, інші питання в межах компетенції ради.

За звітний період постійною комісією проведено 7 засідань, на яких розглянуто 110 питань.

На засіданні постійної комісії у серпні 2017 року голова постійної комісії Мураєва В.О. звернула увагу на необхідність координації дій,  узгодження напрямків роботи обласної ради із профільним управлінням культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації. Відповідне рішення було  винесено на розгляд обласної ради 31 серпня 2017 року і підтримано. Згідно з цим рішенням повноваження постійної комісії доповнилися питаннями галузі культури.

Депутати комісії  постійно приділяють увагу  виконанню рішень обласної ради. Постійна комісія контролює виконання наступних програм:

            -  обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008-2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 квітня 2008 року № 685-V;

- Програми розвитку культури і туризму Харківської області на 2014-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 29 серпня 2013 року  № 789-V;

- Програми збереження  та розвитку в Харківській області мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2016 – 2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року №108-VII;

- соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014–2018 роки,  затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI;

- Програми сприяння розвитку громадянського суспільства на 2016–2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року  № 110-VII.

30 листопада на засіданні постійної комісії були заслухані звіти про  виконання наступних програм, оскільки термін їх дії закінчився: обласної Програми забезпечення молоді житлом у Харківській області на 2014–2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 883-VI, а також  Програми військово-патріотичного виховання молоді та участі населення у заходах оборонної роботи на 2015–2017 роки, затвердженої рішенням обласної ради  15 січня 2015 року № 1144-VI.  07 грудня  обласною радою були прийняті відповідні рішення  про зняття їх з контролю.

Також, у порядку контролю 15 лютого та 22 травня 2017 року заслуховувалася  інформація про хід виконання  обласної соціальної Програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008-2017 роки. На виконання Програми місцевими органами влади розроблено і затверджено відповідні місцеві програми. Заходи Програми були розраховані на  10 років з реалізацією у 4 етапи. Виконання заходів програми дозволило збільшити кількість дітей, що влаштовуються до сімейних форм виховання, а також обмежити кількість дітей, що направляються на виховання до державних інтернатних закладів. На початку дії Програми  у вказаних закладах навчалося 1983 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. На кінець 2017 року ця кількість складає 23 дитини.  Із 4311 дітей, які в області мають правовий статус дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, 4,5% дітей (197) перебувають у закладах інтернатного типу, що у порівнянні з 2016 роком  менше на 51 дитину. Тимчасово перебувають в сім’ях родичів, в центрах соціально-психологічної реабілітації 22 дитини (0,5%). Решта - 4092 дитини (95 %) - перебувають у сімейних формах виховання. Переважна більшість  дітей влаштовані під опіку, піклування, у прийомні сім’ї  та дитячі будинки сімейного типу або усиновлені.

Такими, що знаходяться  в полі зору  комісії, є питання  сучасного стану молоді. Так, 23 серпня  було заслухано президента благодійної організації „Харківський благодійний фонд «Благо»” щодо необхідності створення обласної комплексної програми протидії впливу негативних явищ на молодь. Депутати підкреслили, що це питання актуальне, потребує вирішення, але при комплексному підході, із залученням до цієї роботи соціальних служб – центрів для дітей, сім’ї та молоді, реабілітаційних центрів.  Тому було рекомендовано управлінню у справах молоді  та спорту  Харківської обласної державної адміністрації спільно із зазначеною благодійною організацією розглянути питання  щодо створення обласної комплексної програми протидії впливу негативних явищ на молодь та надати пропозиції обласній раді. Питання тримається на контролі постійної комісії.

Одною із головних проблем, якими  постійно опікувалися депутати комісії протягом звітного періоду,  є  проблема організації  оздоровлення дітей. 15 лютого, 22 травня 2017 року на  своїх засіданнях постійна комісія розглянула  питання щодо ходу виконання у 2017 році Програми збереження та розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Харківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 14 квітня 2016 року № 108- VIІ (зі змінами) та про підготовку до проведення кампанії відпочинку та оздоровлення дітей  у 2017 році. Також на цьому засіданні було заслухано Департамент науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації   з інформацією про організацію роботи в літній період пришкільних таборів. Після розгляду питання було рекомендовано Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації при організації роботи літніх пришкільних таборів звернути увагу директорів навчальних закладів на зарахування дітей до цих таборів виключно у добровільному порядку, а також  на якість та змістовність  програми перебування дітей у шкільних  таборах з метою збільшення кількості  дітей. Питання щодо ходу виконання Програми збереження та розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку Харківської області на 2016-2020 роки було розглянуто 15 лютого та 22 травня 2017 року. Основним завданням програми є збереження та розвиток мережі дитячих оздоровчих закладів, своєчасне та належне їх фінансування, забезпечення оздоровлення та відпочинку у всіх видах таборів. Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, інших джерел. Тож питання щодо  підготовки та перебігу оздоровчої кампанії розглядалися  протягом року. Результат виконання зазначеної програми  та   заходів щодо оздоровлення дітей, передбачених  соціальною Програмою розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014–2018 роки, - оздоровленням та відпочинком  охоплено 232839 дітей, або 106,2% від запланованої кількості (219236 дітей) та 95% від загальної чисельність дітей шкільного віком від 7 до 17 років (включно) (245124 дитини). Із загальної кількості дітей оздоровленням та відпочинком охоплено 145402 дитини соціально незахищених категорій, що складає 101,6% до плану (143137 дітей) та 94% від їх загальної кількості (154646 дитини). За рахунок коштів обласного бюджету   на оздоровлення до таборів та санаторних установ Харківської області, узбережжя Азовського та Чорного морів, гірських районів Українських Карпат направлено 7464 дитини пільгових категорій. Харківська область фактично забезпечила роботу 746 закладів (100,1% від плану, 745 табори), якими охоплено 95487 дітей. За рахунок коштів обласного бюджету (виділено 48 млн 665 тис. грн) придбано 7435 путівок до таборів та санаторних установ Харківської області, узбережжя Азовського та Чорного морів на загальну суму 48 млн 486,12 тис. грн.

Взагалі у заходах  соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014–2018 роки передбачено:  створення умов для фізичного виховання і спорту за місцем роботи, проживання, в місцях масового відпочинку населення;  забезпечення розвитку дитячого, дитячо-юнацького спорту та резервного спорту;   розвиток спорту вищих досягнень, спорту ветеранів та інвалідів; покращення організаційного, кадрового, матеріально-технічного, фінансового, науково-методичного, інформаційного забезпечення сфери фізичної культури і спорту;  розвиток молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя, організація оздоровлення дітей. Інформацію щодо  ходу виконання цієї програми та внесення до змін до неї депутати розглядали на  своїх засіданнях: 15 лютого, 22 травня, 01 серпня  та 30 листопада 2017 року. На виконання соціальної Програми розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2014 – 2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 19 грудня 2013 року № 886-VI (зі змінами), у  2017 році  за сприяння депутатів постійної комісії рішенням обласної ради виділено  4861, 67  тис. грн для проведення капітального ремонту об’єктів комунального закладу комплексної  дитячо-юнацької спортивної школи «ХТЗ» Харківської обласної ради. На будівництво спортивних майданчиків у районах області, згідно з Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2017 рік, вже виділено 12, 4 млн грн з обласного бюджету. На ці кошти буде облаштовано 10 майданчиків із синтетичним покриттям, 10 – з гімнастичним обладнанням та 10 – з тренажерним обладнанням.  Такі майданчики буде встановлено як на території шкіл та ліцеїв, так і міст та селищ  районів області: Балаклійський, Барвінківський, Дергачівський, Зміївський, Золочівський, Ізюмський, Коломацький, Красноградський, Краснокутський, Первомайський.

Питання щодо контролю  та внесення змін до програми розвитку культури і  туризму Харківської області на 2014-2018 роки розглядалися на засіданнях постійної комісії: 15 лютого, 22 травня та 30 листопада. Депутати комісії підтримали виділення коштів на капітальні ремонти закладів культури, які були передбачені Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2017 рік.  Так, 850 тисяч гривень спрямовано  на ремонт покрівлі та внутрішніх приміщень ОКЗ «Харківський державний академічний український драматичний театр ім. Т.Г. Шевченка», 1500 тисяч - на ремонт покрівлі цього закладу, 925 тисяч - на капітальний ремонт  фасаду Харківського академічного театру ім. О.С. Пушкіна. Також з обласного бюджету було виділено кошти  на ремонтні роботи в закладах культури районів області.

Як завжди депутати комісії приділяють увагу проблемам розвитку туризму. Так, у 2017 році було реалізовано  заходи програми розвитку культури і туризму  Харківської області на 2014-2018 роки, зокрема проведено презентаційний захід «Харківщина туристична», а також розроблено та виготовлено туристичних презентаційно-довідкових  матеріалів. Також було організовано та проведено навчально-методичні семінари та тренінги (в тому числі з сільського зеленого туризму) для представників туристичної галузі, в тому числі виїзних на туристично-привабливих об'єктах.     

Питання щодо обласного бюджету - завжди у центрі уваги депутатів постійної комісії і розглядалися на засіданнях постійної комісії 15 лютого, 22 травня, 23 серпня, 30 листопада та 19 грудня звітного року.

Постійна комісія опікується проблемами функціонуванню і  розвитку  комунальних закладів, заслуховує  інформацію про  підсумки фінансово-господарської діяльності обласних комунальних підприємств, а також  звіти їх керівників. Так, 15 лютого депутати заслухали звіти керівників про діяльність наступних підприємств: комунального закладу „Український східний центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту”;  комунального підприємства „Обласний спортивний комплекс «Металіст»”; комунального закладу  „Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації  дітей «Надія»”; 22 травня – комунального закладу  «Український східний центр олімпійської підготовки із зимових видів спорту»”;  30 листопада – комунальної установи “Харківський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх »”, Комунальної установи  «Харківський регіональний  центр з фізичної культури і спорту   інвалідів «Інваспорт»  Харківської обласної ради»” та директора Комунального підприємства Харківської обласної радим „Кінотеатр «Боммер»”.

Згідно із затвердженим 14 квітня 2016 року  Порядком, обласна рада оголошує конкурси на зайняття посади керівників закладів культури, а до складу кожної конкурсної комісії  по обранню керівників цих закладів входить депутат від постійної комісії. За даним Порядком вже призначено Мизгіну В.В. на посаду директора обласного комунального закладу «Харківський художній музей»”. Головою конкурсної комісії по виборах директора зазначеного закладу був член постійної комісії Дейнека Р.С.; а також Омельченко Л.Г. - на посаду директора комунального закладу «Обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва», в роботі цієї конкурсної комісії теж брав участь Дейнека Р.С.

Також депутати на своїх засіданнях розглядають питання щодо затвердження списку осіб, які пропонуються для зарахування до кадрового резерву  на посаду керівників профільних  комунальних закладів, рекомендують строки укладання контрактів для керівників профільних комунальних закладів.

З метою стимулювання розвитку та соціальної підтримки талантів Харківської області, виявлення обдарованої молоді та сприяння її самореалізації 2007 року рішенням  обласної ради було запроваджено конкурс  ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір. Контроль за його виконанням покладено на постійну комісію. Цього року вже одинадцятий раз конкурс було проведено на належному рівні. У ньому взяли участь  281 учасник. Всього за роки  проведення у цьому конкурсі надавали свої роботи близько двох тисяч конкурсантів. Голова постійної комісії Мураєва В.О. є секретарем  організаційного комітету конкурсу. Конкурс привертає увагу наших обдарованих земляків, які свій талант та любов до рідного краю втілюють у художньому слові. Конкурсантами стали 132 учні, які  подали свої роботи.

Голова постійної комісії Мураєва В.О. є автором Звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо забезпечення лікування пацієнтів із рідкісними захворюваннями”, а також Звернення Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Міністерства охорони здоров’я України щодо створення робочих груп з питань медичної реформи та утворення госпітальних округів. За останнім зверненням рішення не було прийнято, але  відповідна робоча група  була утворена спільним розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації та голови Харківської обласної ради, до  складу якої увійшла і Мураєва В.О. За підсумками роботи групи 31 серпня на пленарному засіданні обласної ради було підтримано напрацьовані пропозиції.

Голова постійної комісії Мураєва В.О. бере активну участь у роботі  Колегій управління культури і туризму, а також   управління у справах молоді і спорту Харківської обласної державної адміністрації, є членом конкурсного комітету обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», організаційного комітету дитячого телевізійного фестивалю «Дитятко».

Депутати постійної комісії плідно співпрацюють з галузевими управліннями облдержадміністрації, районними та міськими радами, установами різних форм власності, громадськими організаціями. На кожне засідання комісії запрошуються представники засобів масової інформації. Робота депутатів та постійної комісії висвітлюється у ЗМІ.

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Усі депутати комісії  постійно проводять прийоми виборців у закріплених за ними виборчих округах.  Депутати комісії сприяють реалізації обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» в закріплених районах області. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно.

 

Голова  постійної комісії                                                             В. Мураєва