Звернення Харківської обласної ради

до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України

щодо розподілу коштів екологічного податку

 

Завдяки фінансовій децентралізації територіальні громади отримали більше можливостей в управлінні місцевими ресурсами, щодо забезпечення зростання місцевих бюджетів та природоохоронних фондів, що сприяло  поліпшенню стану довкілля, збереженню природних ресурсів, використанню альтернативних джерел енергії та підвищенню енергоефективності.

Однак, на превеликий жаль, при затвердженні Державного бюджету України на 2018 рік до статті 691 Бюджетного кодексу України було внесено зміни щодо розподілу відсотків екологічного податку між державним і місцевими бюджетами.

Якщо раніше 80 % цього податку залишалося на рівні місцевих бюджетів, а 20 % - зараховувалося до Державного бюджету, то з 2018 року відрахування до місцевих бюджетів зменшено до 55 %, з них до обласного бюджету – з 55 % до 30 %.

Тож втрати обласного бюджету на сьогодні складають 32,5 млн. грн, а  при збільшенні ставок екологічного податку ці втрати значно збільшаться.

Таким чином, значна кількість важливих природоохоронних заходів щодо екологічної безпеки та вирішення питань водовідведення і водопостачання можуть залишитися без необхідного фінансування.

Зокрема, проблеми, пов’язані із вивезенням твердих побутових відходів та утриманням і обслуговуванням очисних споруд, що на сьогодні є найболючішими на рівні держави, вирішувати буде вельми складно.

Враховуючи надважливість цього питання для територіальних громад Харківщини при вирішенні загальнообласних екологічних проблем, висловлюємося стосовно беззаперечної підтримки звернення Львівської обласної ради щодо повернення відрахувань екологічного податку до обласних бюджетів у розмірі 55 %, із відповідним внесенням змін до Бюджетного кодексу України.

 

СХВАЛЕНО

Рішення обласної ради

від «___» _______ 2018 року № ____-VIІ

(XV сесія VІI скликання)