ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від ______ 2018 року № ______

(____ сесія____ скликання)

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ДОРОЖНІЙ ФОНД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

I. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Положення про дорожній фонд Харківської області (далі – Положення) розроблено відповідно до вимог і положень Бюджетного кодексу України, Закону України «Про автомобільні дороги», Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України» щодо удосконалення механізму фінансування дорожньої галузі», Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України  щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення дорожньої галузі», Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління автомобільними дорогами загального користування», Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

1.2. Дорожній фонд Харківської області (далі – Фонд) утворюється у складі спеціального фонду обласного бюджету.

 

1.3. Кошти Фонду спрямовуються на:

будівництво, реконструкцію, ремонт і експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності, а також на потреби дорожнього господарства Харківської області;

будівництво, реконструкцію і ремонт автомобільних доріг загального користування, фінансування яких здійснюється у рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у всіх областях та місті Києві.

 

1.4. Кошти Фонду не підлягають витрачанню на цілі, не зазначені у пункті 1.3. розділу I цього Положення.

 

1.5. Порядок формування і використання коштів Фонду визначаються цим Положенням.

 

 

 

II. ФОРМУВАННЯ ФОНДУ

 

2.1. Джерелами формування Фонду є:

субвенція з Державного бюджету України обласному бюджету на фінансування будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, а також вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах;

кошти обласного бюджету, які можуть бути спрямовані до Фонду, виходячи з його фінансових можливостей, у тому числі залишки коштів станом на початок бюджетного року на інших рахунках обласного бюджету;

субвенція з місцевих бюджетів області;

надходження коштів у рамках проведення експерименту з розвитку автомобільних доріг загального користування в усіх областях та м. Києві (у разі передбачення таких видатків у державному бюджеті);

інші надходження, не заборонені чинним законодавством України.

 

III. ВИКОРИСТАННЯ КОШТІВ ФОНДУ

 

3.1. Головним розпорядником коштів Фонду є Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації.

 

3.2. Замовником виконання робіт з будівництва, реконструкції, ремонту і експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності, а також на потреби дорожнього господарства, які фінансуються за рахунок коштів Фонду, є Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації, районні державні адміністрації, міські ради міст обласного значення, ради об'єднаних територіальних громад, Служба автомобільних доріг у Харківській області.

Замовником виконання робіт з будівництва, реконструкції та ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення, фінансування яких здійснюється у рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у всіх областях та місті Києві, є Служба автомобільних доріг у Харківській області.

 

3.3. Кошти Фонду використовуються на цілі, зазначені в пункті 1.3. розділу I цього Положення, у тому числі у вигляді субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам.

3.4. Видатки на виконання робіт здійснюються за рахунок коштів, що надійшли до Фонду в межах бюджетних призначень, передбачених в обласному бюджеті на відповідний рік.

 

3.5. Департамент фінансів Харківської обласної державної адміністрації здійснює перерахування коштів Фонду головному розпоряднику коштів Фонду відповідно до його заявки.

 

IV. ПОРЯДОК УПРАВЛІННЯ КОШТАМИ ЦІЛЬОВОГО ФОНДУ

ТА КОНТРОЛЬ ЗА ЇХ ВИКОРИСТАННЯМ

 

4.1. Головний розпорядник коштів Фонду формує перелік об'єктів, заходів з будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг загального користування державного та місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності, а також визначає обсяги фінансування на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення та на потреби дорожнього господарства, пов’язані з розвитком дорожнього комплексу Харківської області.

Перелік об'єктів, заходів з будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг загального користування державного значення, фінансування яких здійснюється у рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення реалізації заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, ділянок вулиць і доріг міст та інших населених пунктів, що суміщаються з автомобільними дорогами загального користування у всіх областях та місті Києві, формується Службою автомобільних доріг у Харківській області, затверджується обласною державною адміністрацією в установленому законодавством порядку і погоджується з постійними комісіями обласної ради: з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку; з питань бюджету.

 

4.2. Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності, фінансування яких здійснюється за рахунок частини коштів Фонду, яка формується за рахунок субвенції з Державного бюджету України обласному бюджету, затверджується обласною державною адміністрацією в установленому законодавством порядку та погоджується з постійними комісіями обласної ради: з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку; з питань бюджету.

 

4.3. Перелік об'єктів будівництва, реконструкції, ремонту і автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг у населених пунктах, що перебувають у комунальній власності, а також заходів, спрямованих на потреби дорожнього господарства, фінансування яких здійснюється за рахунок частини коштів Фонду, яка формується за рахунок коштів обласного бюджету та інших надходжень, визначається обласною радою за поданням обласної державної адміністрації.

 

4.4. Залишок коштів Фонду на кінець бюджетного періоду зберігається на рахунку обласного бюджету та використовується на цілі, передбачені пунктом 1.3. розділу I цього Положення, у наступному бюджетному періоді (за виключенням коштів субвенцій з державного бюджету та інших місцевих бюджетів).

 

4.5. Головний розпорядник коштів Фонду щороку, до 20 грудня звітного періоду, надає звіти про використання коштів Фонду до постійних комісій обласної ради: з питань бюджету; з питань розвитку інфраструктури, транспорту, шляхів та зв’язку.

 

 

 

Перший заступник

голови обласної ради                                                                       В. Коваленко