ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності державної допомоги для вирішення питань, пов'язаних з підготовкою

 та проведенням в Україні, зокрема в Харківській області

та місті Харкові, фінальної частини

чемпіонату Європи 2012 року з футболу

 

Незважаючи на злагоджену, наполегливу роботу обласної та міської рад, обласної державної адміністрації та футбольної громадськості регіону стосовно підготовки інфраструктури області до проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу на рівні центральних органів влади нагальні питання оперативно не вирішуються.

Від імені територіальних громад Харківської області хочемо висловити глибоку стурбованість ситуацією, що склалася з виконанням Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу. Нехтуючи письмовими гарантіями, наданими УЄФА вищими посадовими особами України та Президентом національної футбольної федерації, прогрес у сфері державної фінансової підтримки підготовчих процесів практично відсутній. На сьогодні відсутнє фінансування з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на задоволення вимог УЄФА щодо міста Харкова.

У той же час, місцева влада Харківщини та генеральний інвестор підготовки Харкова до «Євро-2012» у повному обсязі виконують взяті на себе зобов'язання та з випередженням графіку виконують роботи по ключових інфраструктурних об'єктах (обласний спортивний комплекс «Металіст», міжнародний аеропорт «Харків»). Уже завершено будівництво допоміжних об'єктів спортивної інфраструктури (дитячо-юнацької футбольної академії та тренувального табору для команд-учасниць футбольних матчів), наявні необхідні гарантії інвесторів щодо приведення готельної інфраструктури міста у відповідність з вимогами УЄФА, реалізуються інші необхідні заходи, що знаходяться у компетенції місцевої влади. Владні інституції Харківської області і міста Харкова, місцева спільнота та громадяни єдині у своєму прагненні гідно підготувати рідне місто до визначної події та здобуття статусу повноправного приймаючого міста «Євро-2012».

Однак внутрішні фінансові можливості Харківського регіону не дозволяють повністю виконати висунуті УЄФА вимоги. Реконструкція стадіону ОСК «Металіст» коштує 562,9 млн.грн., з яких 336,3 млн.грн. виділено місцевими бюджетами та генеральним інвестором, а ще 246,6 млн.грн. (з них 206,6 млн.грн. вже найближчим часом) має надійти з державного бюджету. Відповідна сума за проектом реконструкції аеродромного комплексу, який після завершення буде передано у державну власність - 811,3 млн.грн., причому 187,5 млн.грн. з них потрібні вже наступного місяця, оскільки це єдиний шлях виконати умови, чітко  визначені у листі президента УЄФА Мішеля Платіні, та розпочати у липні будівництво злітно-посадкової смуги. Та, нарешті, 107 млн.грн. нагально необхідні місту для модернізації дорожньо-транспортної інфраструктури, до якісних показників якої європейська футбольна федерація також висуває жорсткі вимоги.

Необхідно усвідомлювати, що затягування процесу виділення необхідних обсягів фінансування з державного бюджету ставить під загрозу перспективи проведення «Євро-2012» не тільки в Харкові, але й в Україні в цілому, тобто йдеться про ризик нанесення непоправної шкоди міжнародному престижу нашої держави в очах світової спільноти, а головне – про втрату «Євро-2012». Нам не пробачить український народ, який є беззаперечним пріоритетом для усіх гілок та рівнів державної влади. Українська держава не має права зрадити сподівань та очікувань людей, і тому ми, депутати Харківської обласної ради, сподіваємося на Ваше розуміння та підтримку.

 

 

 

Схвалено

рішенням обласної ради

від 25 червня 2009 року № 1272-V (1272-5-рр)

(XLII сесія V скликання)